Tvaroh

Príspevok v téme: Tvaroh
Klavdi

Ahojte,

prosím vás, robím seminárnu prácu o domácej výrobe mliečnych produktoch a musím v nej obhájiť,

prečo je lepšie vyrobiť si mliečne výrobky doma a mám taký problém, že prečo je lepšie si doma vyrobiť tvaroh ako v obchode? čím to mám argumentovať?

Napríklad k jogurtom som našla že obsahujú zahusťovadlá v zložení, v masle éčka atď. ale pri tvarohu neviem nájsť žiaden argument. (Berem do úvahy normálny tvaroh t.j. polotučný až tučný a v tých som nenašla žiadne zlé zložky).

ďaaakujem veľmi pekne ak si nájdete čas a napíšete mi vaše rady.

Kýčera

Máš tu kopec dobrých informácii. Ja by som tam pridala aj tento argument - sýridlá! Ten, kto má alergiu na sýridlá, nesmie konzumovať ten z obchodu! Ak si ho pripraví doma, môže a aj tú srvátku. A robí sa to aj takto : Kúpiš si od poctivého farmára poctivé čerstvé mliečko, necháš ho skysnúť. Vytvorí sa Ti smotana, kt. môžeš v mlieku rozhabarkovať a ručím Ti zato, že nič lepšie si nepila. Ale poďme na výrobu tvarohu. Smotanu pozbieraš, odložíš. Mlieko mierne ohrievaš dovtedy, kým sa Ti nezačne tvoriť srvátka. Precedíš, necháš odtiecť zvyšok srvátky a môžeš konzumovať. Srvátku tiež! Máš to bez sýridiel, kt. sa nachádzajú v kupovanom tvarohu! Takže : 1. alergia na sýridlá, 2. čistý produkt bez prídavných látok!

gandalf46

este moze byt pre teba zaujimava termizacia:
Na predĺženie trvanlivosti tvarohu a tvarohových výrobkov sa používa termizácia. Termizácia výrobkov z mlieka ako sú dezerty, krémy, tvarohy a tvarohové výrobky, je ohrev týchto výrobkov po skončení ich štandardného výrobného procesu na teplotu najmenej 50 °C a najviac 75 °C v trvaní najmenej 20 sekúnd. Pri termizácii možno používať prídavné látky ako sú škroby, modifikované škroby, želatínu, pektíny (len v nevyhnutnom množstve). Na spotrebiteľskom obale musí byť uvedená informácia, že je to termizovaný výrobok a v zložení musia byť uvedené použité prídavné látky.
zdroj: www.mlieko.sk

najvyraznejsim hodnotiacim prvkom bude podla mna pomer prvkov, ktore obsahuje. pozri si zlozenia roznych tvarohov-vacsina sa sklada iba z 2 casti, v niektorych su pridavane aj in mliekarenske produkty(cmar,...)
velkovyrobcovia nahradzaju kvalitne, drahsie, zdravsie casti lacnejsimi alternativami. takisto znizuju tucnost produktov.

okrem toho moze obsahhovat: konzervanty, stabilizátory, zahusťovadla. takisto ochutene varohy obsahuju vel cukrov.

tasty

Na príprave skutočného tvarohu nie je nič zložité, stačí si zadovážiť kvalitné mlieko z farmy. Pasterizované. Ak nie je, stačí ho zohriať počas niekoľkých minút na teplotu 70-80 stupňov Celzia. Nechajte ho skysnúť aspoň dva dni pri izbovej teplote. Následne ho zohrejeme asi na 65 stupňov Celzia a miešajte, kým sa neoddelí kvalitný tvaroch. Vďaka tejto príprave získate poctivý tvaroh plný kyslomliečnych baktérií, podporujúcich imunitu oproti z tomu obchodu, kde sú znehodnotené výrobou tieto kyslomliečne baktérie

Klavdi

Ďaakujem za nápad, toto tam uvediem, len musím mať aj nejaký argument že čo také zlé obsahuje tvaroh z obchodu, kvôli čomu si ho mám radšej spraviť doma, nemôžem tam uviesť iba to, že pri výrobe vzniká vedľajší produkt srvátka, ktorá sa dá dalej použiť..:-P ale dakujem za nápad.

tasty

Ďalej by som apelovala o kvalite mlieka z ktorého sa vyrábajú výrobky (maslo, syr, jogurt, tvaroh, xxx), domáce mliečko od domácej kravičky, ktorá nie je napichaná antibiotikami a rôznymi inými liekmi a je krmená kvalitnou trávou, senom a i.,, nie nejakými čudesnými granulami a kadečím... takáto domáca kravička má isto zdravšie mliečko ako vo veľkovýrobe

tasty

pri výrobe teda pri domácej výrobe Ti ostane vedľajší produkt, svrátka, ktorá je veľmi zdravá :) a môžeš ju potom skonzumovať

ale svrátka vzniká samozrejme aj pri priemyselnej výrobe, ale ten ti k tvarohu nezabalia :D

Srvátka má totiž cenný obsah vitamínov a minerálov, pričom je prospešná pri množstve zdravotných problémov. Môže byť sladká, alebo kyslá. Sladká srvátka vzniká pri výrobe syra, za použitia syridla, kyslá zas pri výrobe tvarohu, kedy daný proces spúšťajú mliečne baktérie.

Ukrýva sa v nej toho veľa
Srvátka obsahuje množstvo živín:

bielkoviny
kyseliny mliečnu a citrónovú
minerály - fosfor, vápnik, draslík, železo, horčík, sodík, chlór a síru
vitamíny - skupiny B, C, A
kyselina pantoténovú, biotín
laktózu