Poznate odpovede?

Príspevok v téme: Poznate odpovede?
Weirdo

Ma niekto odpovede na moje otazky?

Preco clovek nedokaze byt s jedinou osobou za zivot?
Preco clovek dokaze ublizit druhemu?
Preco clovek musi pocas zivota vyskuskat pritomnost niekolkych osob?
Preco clovek hladi len na svoje zaujmy?
Preco clovek prahne len po svojej spokojnosti?
Preco clovek nedokaze milovat raz a navzdy, cely srdcom, dusou, jednoducho celou svojou existenciou?
Preco je clovek tvor nestaly?
Preco je clovek lahostajny voci citom druhych?
Preco clovek robi z lasky obchod - aby ziskal to, co je prenho najvyhodnejsie?
Preco clovek patra len po dokonalosti, a ked ju nenajde, rozhodne sa hladat inde?
Preco clovek uteka, ked nastanu problemy?
Preco sa clovek podriaduje spolocenskym konvenciam?
Preco clovek nemoze mat vlastny nazor a vlastne hodnoty, nepodsunute spolocnostou, bez nalepkovania a urazania?

Je vela otazok, ktore pre mna zostanu nezodpovedane

tasty

...... všeobecne odpoveď na všetky otázky, LEBO

- osobnosť človeka sa skladá z troch častí:

Id alebo tiež „ono“ (princíp slasti) - vášeň, pudy, priania, túžby, spontánnosť, teda hovorí sa Id aj, že je to "dieťa v nás"

Ego, alebo tiež „Ja“ (princíp reality) - Ide o racionálnu zložku, ktorá sa riadi princípmi svedomia, povinnosti a sociálnych istôt. Jej opakom je stále Id.

Superego, alebo tiež „Nadja“ - Riadi sa princípom dokonalosti: „chce“ byť dokonalé z hľadiska spoločnosti a pôsobí vedome i nevedome. Vzniká vplyvom výchovy alebo okolia, ktoré na nás má vplyv a snaží sa nás civilizovať v súlade so štandardami spoločnosti, v ktorej vyrastáme. Je našou zažitou vnútornou morálkou alebo tiež svedomím.

Tieto tri zložky osobnosti sa riadia vo svojej činnosti odlišnými hľadiskami, pričom nároky Id a Superego sú iracionálnej povahy. Je úlohou Ega, aby našlo také kompromisné riešenie ich požiadaviek, ktoré by bolo z hľadiska duševnej rovnováhy vyhovujúce a pritom zodpovedalo skutočným možnostiam ich uspokojenia vo vonkajšom svete.

Takže v skratke, ak sa tá rovnováha pokašle,,,, tak vznikajú jedinci bez chrbtovej kosti (čiže u nich prevláda ID), všetko pre seba a nič pre iných bez nejakých výčitiek a svedomia.

a keď prevláda superego, tak vznikajú jedinci veľmi citlivý, plný výčitiek a pocitom viny bez reálneho základu

Messje

Mam56
Mam rada tvoje príspevky,aj ked niekedy su zvlastne ale pochopila som preco.
Chlape,ty mas velmi vysoke IQ,aby si pochopil niekedy az doslova pribrzdene temy.Ale ked ta tema nejakym sposobom zaujme,vies o com pises.Toto co si teraz napisal je jeden z najlepsich prispevkov na tomto fore ake som kedy čítala.

Weirdo

Filip TT - ano, vyplyvaju zo sklamania, ale aj z pohladu na druhych ludi. A ano, pravda je taka, ze druhi ludia vidia stastie v niecom inom a ze aj v tomto smere sme jedinecni. Ale aj tak mi niekedy taketo otazky nedaju pokoj, v niektorych chvilach mam pocit ze nicomu nerozumiem a ze ma nikto nedokaze pochopit.
Suhlasim s tvrdenim, ze prava laska je aj o rozhodnuti svojej vole.
No mesacny ma pravdu - keby nemas po svojom boku tvoju zenu, pisal by si inak. Ale ja myslim ze to je asi prirodzene, mat iny pohlad pokial mas spriaznenu dusu a pokial si sa stretol so sklamanim, nie?

Mesačný princ

Filip TT - ak by si nemal manželku a nenašiel ,,spriaznenú dušu,, tak si myslím, že by si písal úplne inak. Otočil by si sa o 180 stupňov. A popieral by si všetko, čo píšeš teraz.

Mesačný princ

mam56 - pekný príspevok :) Opäť si nesklamal

Neviem ale mám dojem že ľudia, ktorí majú partnera sa vyjadrujú inak. Žeby to nebolo tým, čo sa v nich odohráva ale tým že majú partnera, respektíve kamarátov? ale už som odbočil.

Filip TT

Weirdo: Tvoje otazky teda vyplyvaju zo sklamania v partnerovi....
Hej, to nie su pekne pocity.

Ako som napisal: clovek to nerobi preto, lebo v tom nevidi svoje stastie. Ked pride nejaky problem, jednoducha logika mu hovori, ze jeho stastie bude tam, kde sa taky problem nevyskytuje. Je zlozitejsie si pripustit, ze ten problem sa vyskytuje vsade a tam kde nie je, nie je preto, lebo ho dotycny "bezproblemovy" par prekonal a stale prekonava.

Na to aby si clovek vybral cestu vacsieho odporu, teda cestou zdolavania problemov, potrebuje neriadit sa svojimi pocitmi, ktore mu hovoria chod od toho, ale rozhodnotim svojej vôle.

Prava laska je v skutocnosti vôlovym rozhodnutim, nie emocionalnym. Vôlove rozhodnutie je tou skalou na ktorej sa da postavit aj celozivotny vztah. Lebo emocionalne zlyha pri problemoch. Vôlove rozhodnutie prevedie cloveka aj cez tmu srdca, ked sa zda, ze tu moje stastie nie je. Ale ono je....

Weirdo

Filip TT
Len u teba je rozdiel v tom, ze mas po svojom boku osobu, ktora to vidi a najma pocituje rovnako. Co uprimne prajem vsetkym, lebo laska dokaze z kazdeho urobit lepsieho cloveka.

mam56
Suhlasim a taktiez aj s tvojou poznamkou za vyrokom. Tak tak, vecne hodnoty su duchovne a nie materialne. Mam pocit ze cim viac odsudzujem konzumny sposob zivota, tym viac som odsudzovana ja

mam56

Každý blbne po svým. Keď však blbneš inak ako väčšina, tak sa nad tým tá väčšina pozastavuje a rieši to, posudzuje, odsudzuje.
Voľby ukázali a poukázali na to, aký sme.
Bol to drahý prieskum verejnej mienky, ale asi stál za to.
Dnešný svet sa riadi mottom: oklamať, okradnúť, príp. aj zabiť (na rôznych úrovniach bytia).
Keď ťa ten druhý nemá ako využiť, tak s tebou čas isto zabíjať nebude.
Niečo podobné vyjadruje výrok: "neprišli sme na to na svet, aby sme ho spravili lepším, ale preto, aby sme ho využili" (celé zle).
My týmto svetom len prechádzame, nič nám tu v skutočnosti nepatrí. Prišli sme z duchovného sveta, preto po smrti doň odídeme. Nič sme si na tento svet nepriniesli, preto si ani nič neodnesieme (musíme platiť, aby sme ho mohli užívať). Večné hodnoty sú len tie duchovné, nie materiálne. Len to si môžeme odniesť na druhý svet. Len to nám nemôže nikto ukradnúť.
Žiadne majetky nám nepomôžu, ani nás nespasia.

Filip TT

Weirdo. tak vidis, ze to clovek dokaze. Sama si toho dokazom. Otazka teda neznie: Preco clovek nedokaze..., ale preco to clovek nerobi.

Clovek to nerobi povacsine preto, lebo v tom nevidi svoje stastie.