Vegánstvo a prilis vela vlakniny v strave

Príspevok v téme: Vegánstvo a prilis vela vlakniny v strave
Erika4321

Prosim vas, snazim sa prejst na vegansku stravu, robim to postupne ale aj tak mam problemy s travenim. Jem prilis vela vlakniny ktora pri prechode crevom berie so sebou nielen skodlive latky, ale aj prirodzenu crevnu mikrofloru. To sposobilo, ze trpim naduvanim a mam krce, tvrdu stolicu.
Tento problem som mavala aj v minulosti, ked som to prehnala so zeleninou, ale vzdy som to vyriesila doplnenim probiotik zvysenou konzumaciou jogurtov.
Mate niekto skusenosti s tymto problemom? Vedeli by ste mi odporucit nejake clanky?

Poprosim komentare typu' nebud vegan' si nechajte, ked nenajdem riesenie, tak to viem aj sama, ze sa mam vratit k zivocisnym produktom.

Gima

Racionálna výživa

Prijímaná strava ovplyvňuje náš zdravotný stav, výkonnosť, dĺžku života a psychickú pohodu. Základom toho je racionálna výživa, podľa svetovej zdravotníckej organizácie je definovaná týmito zásadami:

striedmosť v jedení,
vyváženosť živín (64 % cukry, 26 % tuky, 10 % bielkoviny),
pravidelnosť (5 denných dávok jedla),
pestrosť stravy,
zodpovedajúci príjem tekutín, čiže u dospelého človeka asi 2 – 3 l tekutín.

Alternatívnou formou výživy je vegetariánstvo, ktoré vďaka zvýšenému príjmu ovocia a zeleniny znižuje riziko civilizačných ochorení, ako hypertenzia, cukrovka, ale má aj množstvo negatív, pretože človek sa od prírody zaraďuje k všežravcom a živiny obsiahnuté vo vegetariánskej strave nie sú postačujúce, napr. pre správny rast a vývoj človeka.

Gima

Kefírove mlieko, cmar, mekke syry tiež prechádzaju dozrievaním, fermentáciou, ktoré maju vplyv na črevné baktérie a ph žalúdka.
Vegáni si vlákninu doplnaju vit. B 12, železo špenátom a slivkami a inými orechmi a strukovinami. Vlaknina v strave neublíži. Možno ste v krátkom čase prijali rozdielne druhy potravin ( bielkoviny, zelenina) a organizmus tak zareagoval. Kefirove mlieko patrí medzi potraviny, ktory maju neutralny učinok na PH (kyseliny) žaludka.

Erika4321

Dakujem velmi pekne za radu, vyskusam tu kvasenu zeleninu.

Tym ze jem vela vlakniny som si ista, aj tym ze to skodi, to mam uz nastudovane, len som nenasla riesenie pre veganov.

Napr. dnes - ranajky celozrne pecivo s cicerovou natierkou, na obed dusena zelenina na oleji s ryzou a naklicenou mungo fazulou - a tym myslim plny okopisty tanier, na veceru varene ovsene vlocky s orechami, semiackami a s kokosovym/sojovym/ryzovym abo mandlovym mliekom a pomedzi hlavne chody nejake to ovocie.Problem je, ze ja potrebujem vysoky prijem kalorii co je pri veganskej strave vcelku problem, taze toho zjem vela.

Cize nemate nejaky tip, co z veganskej stravy ma vela kalorii a zaroven malo vlakniny? dnes ma napr. napadlo ze si mozem varit kakao v sojovom mlieku

JASOM

Nie, tento problem nemam ani som o nom nepocula.
Napisem ti yopar tipov, ktore by mohli osvetlit tvoju zalezitost.
Po prve napis co jes, lebo podla mna jest vela vlakniny ani nie je mozne, tak som zvedava. Napis jeden den ako priklad co si zjedla.
Po druhe, je tu moznost, ze mas creva proste velmi zanesene, a zelenina ta cisti. A vynasa von, co tam nepatri.
Po tretie, je mozne, ze potravu dostatocne nepohryzies, nepredtravis v ustach.
Po stvrte, tazko sa radi, ked neviem, co naozaj jedavas, ale bolo by dobre zvazit vycistenie criev crevnou sprchou alebo domacimi klystirmi.
Proste ako posledne vela vlakniny neskodi, proste problem primarne nie je v tom ze jes vela vlakniny. Dovolim si tvrdit ze ja na svojej vitarianskej strave zjem ovela viac vlakniny. Problem bude inde. SKus lepsie hryzt, jest v klude, sustredit sa na jedlo, vychutnat si to, hlavne jest v klude, bez stresu.

kafe

počkaj, počkaj. Trochu si to domotala. Nadúva ťa, máš kŕče a tvrdú stolicu ALE to určite neni z toho, že máš príliš veľa vlákniny v strave. Podľa mňa máš skôr málo žalúdočných kyselín a zle ti trávi. Ale to iba hádam, neviem.

lombardo1981

Skús vodný kefír, natto alebo kvasenú zeleninu (pickles sa to volá?).
Zeleninu dáš do nejakej sklenenej (keramickej) uzatváracej nádoby s gumičkou, osolíš, môžeš pridať korenie, chren, cesnak. Všetko sa dobre premieša, mačká, aby pustila šťavu. Potom sa naloží do nádoby. Nechá sa pri izbovej teplote kvasiť 4-6 dní.