Autoškola a záchvaty paniky

Príspevok v téme: Autoškola a záchvaty paniky
Katsa

Naozaj sa neviem rozhodnúť, tak budem rada ak mi s tým niekto pomôže. V decembri som zažila prvý záchvat, vtedy mi vyskočil tlak, srdce mi búšilo, potili sa mi dlane a mala som veľmi silné závrate, zľakla som sa, že mám infarkt. Doktorka povedala, že je to stres a dala mi magnezko. Odvtedy sa to vôbec nezlepšilo, vysoký tlak som mala každý deň tak mi naordinovala lieky na srdce. Tlak sa mi už ustálil ale pri ani nie vypatych ale takých trošilinku stresujúcich situáciach mi znovu naskočia závrate, tlak na hrudi, pocit že skolabujem a pod. Nedávno som mala ísť vypomáhať na voľby a noc predtým som dostala panický záchvat z toho, že počas soboty-nedele dostanem panický záchvat... bolo to také intenzívne, že som myslela, že tentokrát ma už asi porazí a rodičia sú odvtedy na mňa naštvaný, lebo si vraj za to môžem sama. Ja viem, ale neviem s tým bojovať, ale ak s tým bojujem je to ešte horšie. A moja otázka je, že potrebujem vodičský lebo bez vodičáku ma nikde nezamestnajú, ceny autoškôl teraz stúpajú a kamarátky na mňa tlačia aby som si už tento mesiac vybavila, lebo sa nedoplatím. Ale bojím sa. Teraz keď mám tie záchvaty a stres prežívam až príliš intenzívne, bojím sa, že to nezvládnem. Neviem, čo mám robiť. Odporučili by ste mi to skúsiť? Alebo čo mám robiť.... fakt neviem

pytu

@Katsa nemozes poprosit rodicov ci ta nevezmu niekde na parkovisko ze si sadnes za volant a aspon nejak pomaly si vyskusat jazdit? Aspon by si zistila ci to zvladnes. Aj tak sa vacsinou odporuca ist do autoskoly aspon s minimalnymi skusenostami z jazdenim. Ako jazdy v autoskole su v pohode pretoze tam mas instruktora ktory v pripade potreby zakroci. Zalezi vsak tiez akeho budes mat instruktora. Ja som mal takeho ktory nebol moc prijemny a to som ani nemusel mat paniku ale ked na mna zacal hucat tak hned mi priviedol stresy. Takze dufam ze ten tvoj bude chapavy. Kazdopadne ako pises, rozhodnut sa musis sama. Autoskolu by si mozno zvladla ale dobre si rozmysli ci potom budes jazdit sama. V tvojom aute ziaden instruktor nebude aby ti pomohol. Ja by som na tvojom mieste si to fakt vyskusal niekde na parkovisku.

Katsa

Tie zachvaty mi spustil stres.. nastupila som do novej prace a hned som bola zo vsetkeho nervozna... asi dva tyzdne pred zachvatom ma bolela sanka od ustavicneho stiskania zo stresu a nemohla som vecer ani spavat... a plus asi aj hormonalne lieky, ktore som uz vysadila... v praci to uz zvladam, asi dvakrat mi prislo tak zle, ze okolo mna lietali a pomahali mi, ale teraz ked mi je uz zle tak nic nehovorim, nechcem aby si mysleli ze mi sibe a nejako to uz zvladam :)
ale ako ked mam ten zachvat tak ho viem zvladnut, nepanikarim az tak aby mi museli volat sanitku, len tu noc pred volbami to uz bolo az moc intenzivne a proste momentalne mam strach zo strachu a asi zo vsetkeho... ked si predstavim ze mam sadnut za volant a vyrazit na cesty, kde ma moze vselico prekvapit stahuje sa mi zaludok... ale kazdy mi hovori ze to zvladnem... ked ja fakt neviem.... bojim sa aby som nedostala zachvat za volantom a spanikarim... cakala by som aj rok, keby sa mi peniaze na ucte rychlo neminali a keby som si uz tento rok nemusela hladat pracu... viem je to tazke a nakoniec sa budem musiet rozhodnut sama, len ma zaujima co si myslite, ci sa to da zvladnut aj so zachvatmi alebo nie......

pytu

@Katsa ten zachvat ti muselo nieco spustit. Ako nemam zachvaty takze nejdem sa hrat na niekoho kto to pozna, no zazil som nieco alternativne - mal som blok, tiez bol spusteny niecim a postupne sa to dalo dohromady. Najprv skus dojst na to co to spustilo a kedy sa ti to stava. Za druhe nestresuj sa s tym a nesnaz sa tomu branit lebo to bude len horsie (co si uz sama zistila). Ak sa ti to stane v spolocnosti, v praci, niekde, skus sa vypytat a povedz ze ti prislo zle a ze potrebujes chvilu na vzduch. Vzdial sa od centra diania, prejdi sa chvilu a ked to prejde vrat sa. Ak sa ta bude niekto pytat somariny, povedz ze ti obcas pride nevolno ale nechces o tom hovorit.

Velmi dolezite je pozitivne myslenie, musis sa s tym ztotoznit a postupne ked to prijmes, tvoj mozog si sam povie ze sa mu nechce stale chodit za von, panika je zbytocna strata energie a prestane s tym. Aspon u mna to tak fungovalo. Je mi jasne ze sa to lahko hovori ale tazsie realizuje, ale neviem ako inak sa toho zbavis a zaroven zaclenis do spolocenskeho zivota.

A radsej by som sa vykaslal tento rok na autoskolu ak to nutne nepotrebujes. Kaslat na tych par eur co zaplatis buduci rok navyse, zdravie ci uz psychycke alebo fyzicke je dolezitejsie ako nejaky vodicak.