Zdravím, mám 23 rokov a tento rok by som mal ukončiť posledný rok na VŠ .Už dávnejšie (cca 2 až 3 roky dozadu) som mal problémy so závratmy, bolesťami hlavy, slabosťou, poruchami sústredenia a aj s nespavosťou. Navštívil som niekoľkých neurológov (EEG, CT všetko OK), navštívil som aj ORL (tiež OK)..., ale nič nenašli. Závrate časom ustúpili aspoň na takú úroveň, že som ako tak dokázal fungovať. Avšak poslednú dobu sa tie závrate trochu zintenzívňuju. Ďalej sú tu problémy v rodine a taktiež osobné problémy. Stále častejšie prepadám panike a mávam úzkosti. Vážne neviem čo ďalej, či navštíviť nejakého lepšieho neurológa, alebo možno aj psychiatra.
Ak by mal niekto z Vás podobné problémy a bol by oschotný podeliť sa so svojimi skúsenosťami, bol by som len rád. S pozdravom a ďakujem za odozvy :)
neurologický alebo psychický problém
V prvom rade ďakujem za odozvu :) Je vážne možné, aby sa moja psychika takto premietala do takýchto fyzických príznakov ako sú až závrate, slabosť, problémy so spánkom a poruchami so sústredením??? Čo sa týka tých problémov so spánkom Beko, tak to je väčšinou sezónnne (napríklad: dva týždňe mám zlý spánok a potom dva týždne už je to OK). Momentálne je to horšie s občasnými závraťami, slabosť a poruchy pozornosti a až pamäti. Uvedomujem si, že potrebujem s tým niečo urobiť, lebo potrebujem dokončiť školu, potom si nájsť prácu atď.
Po psychiatroch určite nechoď! Tam patria ľudia, ktorí ťažko znášajú zlé zážitky, ktoré sa im stali a nevedia sa s nimi vysporiadať. Patria tam ľudia, ktorí sú precitlivelí plačkovia a nad svojimi problémami sa nedokážu racionálne zamyslieť - rozanalyzovať si ich v mysli, rozobrať, prísť na riešenie a vyriešiť. Logicky - každý človek má nejaké tie svoje problémy. Psychicky slabý človek nad problémami vyplakáva a opúšťa sa a psychicky silný koná, čiže si problémy rieši. A ty si silný, preto nepatríš k cvokárovi. Každý telesný problém - aj točenie hlavy a závraty - má aj svoju telesnú príčinu. Nech by si tak našiel alergológa, ktorý by ti vedel dať do testu aspoň 20 druhov plesní, hneď by si vedel, čo ti je! Medzi hlavné príznaky alergie na plesne patria závraty, točenie sa hlavy, pocity na odpadnutie. Ďalšie príznaky - nádchy, herpesy na perách, ťažkosti s dýchaním, problémy s pamäťou v dôsledku nedostatočného prekrvenia mozgu zapríčineného ťažkosťami s dýchaním (môžeš mať pocit, ako keby ti pľúca nedokázali prijať dostatočné množstvo vzduchu, najmä v lete). Nemci túto chorobu volajú aj Sommerasthma. Niektorí ľudia alergickí na plesne môžu mať alergické reakcie po retiazkach na krku (tá istá retiazka, ktorá na krku spôsobuje alergickú reakciu, ju ale na iných častiach tela nespôsobuje na rozdiel od alergie na kovy, kedy sa alergická reakcia objavuje na všetkých častiach tela pri kontakte s kovom). Ľudia alergickí na plesne majú vonku v prírode problémy najmä v lete po daždi. Nedobre sa cítia v blízkosti jazier, v oblastiach, kde je vysoká vlhkosť vzduchu - časté prehánky a úplné bezvetrie. Celkove sa najhoršie cítia v lete. Odskoč si na dovolenku na jeden mesiac do Klagenfurtu - keď tam budeš odpadávať a dostaneš silnú, vodnatú nádchu, alergia na plesne je istá. Možno si študoval v inom meste ako to, v ktorom bývaš, možno si býval na internáte, kde boli plesnivé steny, vydýchaný vzduch a slabo sa vetralo, možno v meste, kde si študoval, bol vlhší vzduch a častejšie tam pršalo ako inde a nefúkal vietor... Alergik zmenu prostredia cíti. Keď ťa v lete často svrbí pokožka a od odpadnutia ťa dokáže zachrániť iba káva, máš alergiu na plesne, ale v tom prípade budeš potrebovať fantasticky dobrého lekára, aby ju odhalil! Takého, ktorý ti nedá do testu fakt aspoň tých 20 druhov plesní, môžeš rovno zďaleka obísť. Nejeden človek s alergiou na plesne si svoje problémy typu ///Ich bin schwindlig/// rieši u psychiatrov a napcháva sa ťažkými antidepresívami, ktoré ale v skutočnosti vôbec nepotrebuje a od ktorých zaručene bude schwindlig ešte viac, namiesto toho, aby navštívil alergológa, alebo dermatológa.
Moja skúsenosť: Bývala som v Klagenfure - tam mi bolo úplne najhoršie, musela som odísť. Neustále mi bolo na odpadnutie, stále sa mi točila hlava, pila som síce veľa vody, ale to mi nepomohlo a od odpadnutia ma dokázala zachrániť iba káva. Na Slovensku mám náchu asi tak raz za rok, herpes asi raz za rok. V Klagenrurte som mala nádchu 2 až 3x za mesiac a herpes tiež 2 až 3x za mesiac. Po roku života v Klagenfurte mi retiazky na krku začali spôsobovať alergické reakcie, ale keď som si tú istú retiazku, ktorá mi na krku spôsobovala alergickú reakciu, dala na ruku, na nohu... nemala som problém. Vrátila som sa na Slovensko, tie isté retiazky znovu nosím na krku a už s nimi problém nemám.
Ty sa hlavne dobre zamysli nad tým, či nebývaš v starom, vlhkom dome, v plesnivom byte, či si v nedávnej minulosti nezmenil prostredie a či si sa nepresťahoval niekam, kde je vlhko. Každopadne v posledných týždňoch nič moc, čo sa týka počasia - priveľa dažďa, tiež mi chvíľami bolo na odpadnutie, keď som kráčala po ulici. Káva pomohla vždy. Lepšie ti bude, keď začneš brať antihistaminiká. Hlavne zlom väz a žiadne chodenie po cvokároch! :)
ahoj, z mojej skusenosti by som to poradil navstivit psychiatra (nie psychologa). Pokial mas vysledky negativne z nemocnice je dost mozne pricina psychickeho razu o ktorej ty ani nemusis presne vediet. alebo si to nepripustas. Je mozne ze zacinas mat priznaky depresie/uzkosti a to treba riesit co najskor. Psychiatra sa neboj predpokladam ze ti predpise tabletky na spanie na zaciatok (napr. Triticco ktore nie je ben znodiazepanoveho razu a teda nie je navykove) Je dolezite nastartovat spanlovy reziim inac sa moze tvoj stav zhorsovat. (to bol moj pripad). Ja som prepadol depresiam a uzkostiam po mesiaci nespania (resp. nemohol som zaspat aj ked som bol unaveny) a zial dostat sa z toho nebolo jednoduche.