Mám 22 rokov a trpím depresiou už od strednej školy a ťahá sa to so mnou už takmer celú výšku. Mám veľmi nízke sebavedomie, nemám moc chuť do života, som večne smutná, plačlivá, a hlavne podráždená a nech robím hocičo alebo nerobím nič stále som rovnako smrteľne unavená. Rodina si to na mne všimla, hlavne to že bývam často podráždená a "bez nálady" ako to oni opisujú. V poslednom čase ako mi stúpajú aj roky, to začali rozoberať kadetade a tento víkend sme boli na veľkej rodinnej oslave, kde sa dostalo aj k tejto k téme a vtedy môj strýko vyletel, že jediné čo potrebujem je mať chlapa. Všetci stíchli a ja by som najradšej v tej chvíli umrela. Potom mi začali "zo žartu" ponúkať svojich nezadaných priateľov moji bratranci. Bolo to hrozné a večer som kvôli tomu celý preplakala. Naozaj len potrebujem chlapa a budem šťastná, vyliečená? Ako tínedžerka som mala známosť ale nejak som vo vzťahu nevidela zmysel a tak som to ukončila. Mala som si to udržať a depresia by zmizla? Čo si vy myslíte?
Vylieči chlap depresiu?
Tvoj stryko to myslel tak, ze potrebujes pomilovat a vsetky problemy zmiznu. Ciastocne mal pravdu. Zena bez lasky chradne.
Len, ako chces mat niekoho rada, ak nedokazes mat rada seba? Ako chces zvladat nalady ineho cloveka, ak nedokazes zvladat ani tie vlastne? Ako chces podrzat ineho cloveka, ak sama nedokazes stat? Ako chces riesit problemy dvoch, ak nedokazes vyriesit vlastne? Ako sa chces vyzliect pred muzom a milovat sa s nim, ked mas nizke sebavedomie a nedaj boze, ze by ti ten chlap naznacil, ci otvorene povedal, ze sa mu nepacis, nepritahujes ho?
Laska je krasna, lieciva, pokial je to naozaj laska. Nie vzdy je to laska, moze ta druhy pokojne vyuzivat, zamerne ti ublizovat a ukajat sa ba tom, ako trpis, alebo ta manipulovat. No a ty nie si dost silna to rozoznat a zvladnut. Nie si ani dost silna byt rovnocennou partnerkou vo vztahu.
podla mna su dva typy depresie jedna je proste choroba tam ti pomoze psychology/psychiater a ta druha je z toho ze mas nahovno zivot a tam by ti chapavy partner pomoct mohol...
chlap depresiu nevylieci. mozno v prvych štádiách zalubenia sa to tak moze javit ale potom to bude o tom istom. suhlasim s nazorom ze tvojmu mozgu chýba plnohodnotna strava a pohyb na vzduchu.
a strach z ľudí/zivota by bolo dobre zacat riešiť v mensich skupinkách, mozno nejake kresťanske spoločenstvo mladých.
a potrebujes oporu. niekoho kto ta vytiahne von, s kym si spravis šalát, s kym pôjdeš medzi ľudí ( do tych menších skupiniek).
a možno aj vyšetrenie. nie je normálne byt stále unavený a uz vôbec nie v tvojom veku
Ja som sa o téme vzťahov a spoznávania rozprával s psychologičkou, a jej názor je, že dnes je vzácnosť stretnúť niekoho, s kým si človek bude veľmi blízky, veľký problém aj pre zdravých, takže to nie je tak, že som psychicky chorý a kvôli tomu nemôžem nájsť vzťah a podobne, veľmi veľa zdravých ľudí má rovnakí, alebo niekedy aj väčší problém nájsť niekoho, ako psychicky chorý človek, s depresiou, fóbiami a podobne. Depresia a nejaká fóbia z ľudí určite nie je prekážka, kvôli ktorej by bol človek odsúdený do smrti na neúspech, ale je ťažké sa z toho dostať mnohokrát.
Nechcem tu robiť machra, no trochu sa vyznam v biochémii mozgu resp. študujem dosť kníh a jediná cesta ako sa dostať z depresie je pohyb na čerstvom vzduchu. Mám to vyskúšané na sebe. Samozrejme chce to aj zmeniť stravu a pohľad na život. Pokiaľ ide o to spolunažívanie muža a ženy, chápem, že manželstvo predstavuje " svätý grál ", no bohužiaľ, nemá na to každý rovnaké šťastie.
My nezadaní sa radíme medzi " nedokonalých". No jak už vieme, aj v nedokonalosti je krása. Medziľudské vzťahy sú veľmi komplikované, hlavne, čo sa týka materializmu a vecí s tým súvisiace. Takže vôbec nemusíte mať výčitky svedomia.
Ja sa tiež radím medzi nedokonalých a predsa mám právo na lásku aj ked iba vo forme psíka.
Pozri si toto video www.youtube.com
Ak by si ani z toho vzťahu nemala vážnu radosť poprípade by si to v ňom (vo vzťahu) alebo s tým chlapcom nevedela (komunikácia atď)
Hlavne pre to čo si napísala: "veľmi nízke sebavedomie, nemám moc chuť do života, som večne smutná, plačlivá, a hlavne podráždená"
Ak sa sama nedáš dokopy a budeš myslieť negatívne, tak toho chlapa nenájdeš nikdy, osobne som si tiež myslel, že recept na všetko je nájsť vzťah, čo samozrejme môže veľmi, veľmi pomôcť, podpora a keď ťa má niekto rád, určite veľa spravia, ale ak budeš stále negatívna, nešťastná a tak, vždy budeš odpudzovať od seba všetko a nikdy nepritiahneš to, čo chceš. Mne tiež veľmi chýba vzťah, ale nasilu to ťažko pôjde. Chcem ťa upozorniť, že na internet by som sa v hľadaní vzťahov veľmi nespoliehal, je to veľmi malá šanca, nie len moja skúsenosť, ale skúsenosť desiatok ľudí, či cez internet, tak aj v mojom okolí pár ľudí. Ale nikdy nevieš, ak nebudeš chodiť na stránky, ako pokec. Zameraj sa na seba a skús zapracovať na svojich chybách, ak chceš, mohli by sme popísať cez mail, som rovnaká veková kategória, ako si ty. Ak chceš, dám sem mail.
Musis najprv zistit co je pricinou tvojej depresie. Z toho co pises mam pocit ze ti chyba bud aktivita ktora by ta naplnala alebo blizka osoba ktora by ti rozumela. Ak by si si nasla chlapa ktory ti bude rozumiet, bude ta podporovat a je to pricinou tvojej depresie, tak to urcite pomoze. Skor by som sa ale zameral na najdenie priciny.