Vopred dakujem vsetkym ktory si to precitaju do konca. uz neviem co mam robit. som v takej situacii z ktorej neviem najst vychodisko.
mam iba 22 rokov. 6 rocny vztah a vsetko by bolo medzi nami v poriadku, keby sme pred dvomi rokmi nezistili ze priatel ma azoospermiu. teda ze nema spermie. velmi tuzime po vlastnom dietatku. ta tuzba nas nici. nasledne po dalsich vysetreniach v CAR nam navrhli ze mozme podstupit umele oplodnenie spojene s operaciou pri ktorej sa mu pokusia vybrat nejake spermie priamo zo semennikov, ak tam samozrejme nejake budu. ale vraj sanca je mala. alebo si vybrat darcu semena. toto sa nam velmi nepaci, mam strach ist do toho, mat dieta s chlapom ktoreho som nikdy nevidela, neviem či nie je nejaky psychopat, mat dieta sniekym kto predal svoje spermie za par eur.....
a na tomto nam zacal krachovat vztah, ked neriesime tieto veci okolo potomstva, tak je vsetko v najlepsom poriadku, vo vsetkom si rozumieme mozme sa jeden na druheho spolahnut, vela krat mi pomohol v tazkych situaciach. ale co z toho ked to co bolopre nas v zivote najdolezitejsie, je nedosiahnutelne?
mne zistili endometriozu a vsetci lekari mi odporucaju cim skor otehotniet, kym to pojde.
partner zacal mat kvoli tomuto psychicke problemy, vyhraza sa mi ze sa zabije, viac krat to uz chcel urobit, chcel sa utopit, obesit, chcel skocit pod vlak. velmi ma to vycerpava, nevladzem ho stale kontrolovat ci si neublizil. staci ze mi nedviha telefon a uz sa bojim ci si nieco neurobil. je to dobry clovek ale odmieta pomoc odbornikov.
do toho vsetkeho som spoznala jedneho mladeho muza. je to kolega z prace. pozname sa uz dlhsi cas, ale asi pol roka sa bavime spolu viac, posledny mesiac aj cez telefon, sms, a tak. pred mesiacom sa mi priznal ze sa mu velmi velmi pacim a ze sa do mna zalubil. rozumiem si s nim. pritahuje ma. doma to samozrejme vsetko tutlam, lebo priatel by to neprezil. mam kvoli tomu obrovske vycitky a neviem co mam robit. čo ak je to moja sanca na novy zivot?
dokonca pred tyzdnom padla prva pusa, neskor aj viac. ale vsetko zostalo pri bozkavani, velmi ma to vsetko laka. tento kolega ocakava ze sa rozidem s priatelom, ale to nie je take jednoduche, lebo ho stale lubim a je mi ho velmi luto, teda nie iba jeho, ale nas oboch, vzdy sme mali velke plany do buducna ale vsetko sa nam ruca ako domcek z kariet.
teraz mam vycitky ako nikdy v zivote, bojim sa co bude, kade chodim tak placem.....
Uz dalej nevladzem...prosim o radu
To ty si ta, ktora to kazi. Rozhodni sa ktoreho chlapa chces a podla toho postupuj dalej.
Nevieš vobec čo sú skutočné starosti. Tvojho priatela mi je ľuto ale je zdravý a nemá vážnu chorobu. Sú vážne choroby a ľudia chodia po doktoroch a musia sa trápiť. Mám syna s ťažkým zdravotným postihnutím a bolo to moje 7 tehotenstvo! Vždy som predtým potratila. Teraz by som dala všetko len aby bol zdravý a zaradil sa raz do bežného života. Bude celý život odkázaný na mňa a mám des, keď tu raz nebudem,čo bude s ním. Musíš si urobiť jasno na ktorom mužovi ti záleží a keď sa budete ľúbiť všetko zvládnete!
Východisko si už našla a vy dvaja nemáte vzťah. Už dávno, odkedy ste zistili, že nemôžete mať spolu dieťa, tak načo to riešite. Aj keby ste to spravili umelým oplodnením neznámeho darcu tak ty budeš mať vždy pochybnosti a on to dieťa nemusí akceptovať ako svoje.
K tomuto by som vedel napísať pekných pár riadkov ale je to v tomto prípade úplne jedno. Stalo sa mi totiž niečo podobné. A keď sme nemohli mať deti, tak vieš čo mi manželka povedala? ,,že nie sme rodina a že rodina sú traja,, a tým to všetko začalo. A pritom sme nemali najmenší zdravotný problém.
Daj mu voľnosť, nech si nájde nejakú žienku, ktorá netúži po dieťati alebo ktorá bude na vzťah ako taký pripravená. Vidím to jednostranne, pretože mám vlastnú skúsenosť ale opustiť niekoho kto ťa miluje a je ti s ním inak dobre pre jednu jedinú skutočnosť je...
Nie vzdy nam vsetko vychadza tak ako chceme. Maj pre priatela pochopenie je hrozne byt nezdravy a muzi to beru castokrat horsie ako my zeny.. Co sa kolegu tyka moze to byt obycajne pobluznenie a osial kde ho to za chvilu prejde a dojdes o niekoho zodpovedneho kto ta ma rad ..
Váš vzťah sa vám rúca, on si ťa snaží udržať vyhrážkami samovraždou a ty ho podvádzaš. Pritom to nie je neriešiteľná situácia a nechápem, prečo sa furt hádate miesto toho, aby ste sa dohodli na nejakom riešení. Stále tam je tá možnosť, že mu v semenníkoch nejaké spermie nájdu, tak prečo nejdete na to umelé oplodnenie a on na operáciu.
Vo veku problem nevidim, pred 20-30 rokmi mali bezne nasi rodicia deti v takomto veku. Opustit ho pre neplodnost/zdravotne problemy mi pripada nefer, tak v mojich ociach laska nevyzera. No ak odmietate vyskusat tu jeho operaciu, darcu, alebo adoptovat, a ty dieta chces, zrejme by sa mali vase cesty rozist. Aj tak ho nemilujes, keby to tak bolo, nepodvadzas ho s kolegom. A aj keby ste sa rozhodli pre jednu z tych troch moznosti, ako dieta mat, nemyslim si, ze je normalne ho priviest do vztahu, v ktorom sa jeden vyhraza samovrazdou a druhy sa bozkava s kolegom.
ok Miriam,tak som nazad,omluvam sa,ale uplne som isla do vyvrtky.Ver,ze asi malokto ti bude tlieskat alebo fandit podla toho co si napisala.
Tu vuchadza z tohto ten dobru tvoj partner a ten zly ty.Viem,ze je to velke rozhodnutie ,kde ide o to,ci mat dieta s darcom,alebo opustit partnera a zacat iny vztah.Teraz pojde len mozno o zamilovanie a nemusi to trvat dlho,ale aj moze.V kazdom pripade,ak sa tak rozhodnes,netahaj priatela za nos dlho.Boli to.
Nerozumiem ale tym jeho pokusom...on je taky labilny,alebo to len skusal na teba?
V kazdom pripade musis vediet,ci ti ho je len luto,alebo ti naozaj sedi ako clovek pre zivot.To je dolezite.To ostatne sa da...prejdete tym.Je vela parov,kde sa nechala zena oplodnit neznamym darcom a stastne vychovali dietatko akoby ich.Sak aj by bolo vase.Od momentu pocatia by bol pri tebe,vychovaval ho,cele tehotenstvo bude s tebou.Presne ako otec.Len nie biologicky.Zvaz dobre.
nehnevaj sa, ale to ze chceme dieta, bolo nase spolocne rozhodnutie. mali sme spolocne byvanie, obaja sme pracovali, nas prijem nam to dovoloval a nebolo to len tak zo dna na den. vela sme sa o tom rozpravali, co by to obnasalo az nakoniec sme k tomu dospeli. kazdy clovek ma v inom veku tuzbu po rodine , je to snad trestne?
mimochodom na testy siel tiez z vlastnej iniciativy, po par mesiacoch skusania, jednoducho sa nam nejake veci nezdali, prva som sla ja na preventivnu prehliadku a zverila som sa svojej gynekologicke, spravila mi nejake testy, nic vazne nezistila, az na podozrenie na endometriozu, a teda sme si mysleli ze problem je u mna. ale priatelovi to neda a teda siel na testy aj on, nemusela som ho do nicoho tlacit!!!
musim to okomentovat a teraz budem prvy krat hnusna.22 rocna sa rozhodne,ze chce dieta.To kolko uz skusate mat dieta,ked az po nejakej dobe po skusani ste mohli zistit,ze partner ma....problem...
Najprv ho donuti mat dieta,potom ho donuti ist na testy,potom mu spravi sok,pretoze sa pravdepodobne necha oplodnit od...neznameho darcu a nakoniec mu zahne a posle ho k vode.Nepis aspon,ze ho milujes,pretoze inak by sa nestalo to,co robis.