ľanové semienka - zázrak...

Príspevok v téme: ľanové semienka - zázrak...
tothehell

Chcela by som sa s vami podeliť o svoju skúsenosť: keďže trpím dlhodobo PPP, tak som mala dlhé roky problémy s veľmi úpornou zápchou...všetci mi hovorili, že to je preto, lebo dokopy nič nejem, tak telo nemá vlastne z čoho tvoriť stolicu...tak som začala jesť jedlá s veľkým obsahom vlákniny, plus ovocie, zeleninu a veľa čistej vody a čakala som, že sa to upraví, lenže nestalo sa tak ani po 4 mesiacoch takejto stravy...tak som zo zúfalstva pokračovala v tom, čo som praktizovala dlhé roky - preháňadlá, bez Fenolaxu som sa nevy.rala aj 10 dní...no začala som mať strach, lebo keďže som užívala aj 15 tabletiek Fenolaxu denne, mohli sa mi pomotať črevá a taký črevný ileus je už život ohrozujúci stav...potom som počula o ľanových semienkach...začala som si ich pridávať dve plné veľké lyžice do jogurtu alebo Acidka a zamiešala som tam ešte všelijaké vločky, otruby a orechy...toto som jedávala (a doteraz jedávam) s jedným grahamovým pečivom každý deň na večeru a zapijem to teplou vodou...po cca troch dňoch som začala chodiť na wecko a odvtedy pravidelne každý, každučký deň, niekedy aj dvakrát...a to som myslela, že mne už nič nepomôže, že som stratený prípad...tak mi vlastne obyčajné ľanové semená pomohli zbaviť sa závislosti od preháňadiel...chcela som sa vás ešte spýtať, teraz som čítala že sa semienka majú pred jedením pomlieť...prečo? nestačí ich len dobre požuť?
Ďakujem

Marek15693

POZOR PRI KÚPE ĽANOVÝCH SEMIEN A ĽANOVÉHO OLEJA, VŽDY SI ZISTITE O AKÚ ODRODU IDE!!!!!!!!
Niektoré odrody sú vyslovene nezdravé, obsahujú totiž oveľa viac omega-6 ako omega-3(prakticky len omega-6).
Bežne sa o tom nepíše a ľudia o tom nemajú ani šajnu. Bohužiaľ, na obaloch semien a olejov nie je informácia o odrode, treba to vypátrať priamo u výrobcu.

Po zistetní tejto dôležitej informácie som sa rozhodol to posúvať ďalej. Dúfam, že veľa ľuďom tým pomôžem.

Vysvetlenie:

Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1.
A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 – výsledek? – olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak – své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými“ vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků).

Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?

1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders(omega-3 57%, omega-6 15%), Libra(omega-3 57%, omega-3 16%) …

2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol (omega-6 39%, omega-3 32%) …

3. ty nejhorší z pohledu zdraví: odrůda Amon(omega-6 71%, omega-3 2%), Jantar, Lola(omega-6 72%, omega-3 3%)

zdroje: eagri.cz
eagri.cz
panpekar.blogspot.no

Viwien

Ked som si toto precitala, uvedomila som si, ake mam velke stastie. Pretoze ja cez den idem najmenej 3x na velku. Ale to je najmenej. Normalne je u mna chodit aj 4-5x na velku potrebu. A to ked ma nahodou prehana, tak chodim aj 8-10x

Gima

Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?
Omega 3-mastné kyseliny sú zázrakom, ktorý nám ponúka príroda. Ich pravidelný príjem je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môže napríklad tehotná žena urobiť pre svoje dieťa.

Omega-3 mastné kyseliny v potrave

Doktor Andrew Stoll z Harvardskej univerzity je presvedčený o tom, že keby sa často vyskytovali v strave Američanov, každoročne by zachránili 70-tisíc životov a znížili počet smrteľných arytmií srdca o 30 percent.
Kde hľadať omega-3 mastné kyseliny?

V rastlinnej ríši sa nachádzajú v ľanových semienkach, no tento zázrak nájdeme predovšetkým v zdravých rybách, čo je niekedy veľmi ťažké posúdiť. Najzdravšie sú totiž tie, ktoré ulovili vo voľnej prírode a nie z chovov. Ak už sa vám podarí zistiť, v akých vodách plávali ryby, ktoré sa chystáte kúpiť, vyberte si v prvom rade lososa, veľké množstvo omega-3 mastných kyselín majú aj ančovičky, sardinky s kosťami, atlantický sleď, atlantická makrela, pstruh dúhový, mečiar obyčajný alebo tuniak biely. Rybí olej nájdete aj v tabletách v lekárni, no radšej sa poraďte s lekárom, ako často a v akých dávkach ho užívať.
Berme si príklad z Eskimákov a starých Japoncov

Odborníci dlho nevedeli prísť na to, prečo Eskimáci, ktorí žijú vo svojom teritóriu a živia sa prevažne rybami, majú podstatne menej tuku a cholesterolu v krvi ako Európania, aj keď ich strava obsahuje rovnaké alebo dokonca ešte vyššie množstvo tuku. V mäse tučných rýb a tuleňov konzumujú obrovské množstvo bielkovín a ich strava je chudobná na cukry.

Zdravotný význam rýb je zrejmý aj v japonskej populácii, pre ktorú boli ryby po stáročia základom jedálneho lístka. Pri emigrácii japonskej rodiny do USA, ktorá sa postupne preorientuje na západné stravovacie návyky, obyčajne vzrastie počet kardiovaskulárnych ochorení v ďalších generáciách.
Na čo všetko sú dobré?

Začnime bunkovými membránami. Omega-3 mastné kyseliny sú zabudované do buniek. Ich membrány sú vďaka tomu priepustnejšie, a preto môžu bunky medzi sebou komunikovať. To napríklad znamená, že neurotransmitery potrebné na navodenie dobrých pocitov, ako sú sérotonín a dopamín, sa môžu dostať do bunky a z nej oveľa ľahšie, a tak navodzujú lepšiu náladu. Vedci v súčasnosti skúmajú vplyv omega-3 mastných kyselín na liečenie depresie.

Prečítajte si tiež:

Sezóna zdravých tukov je tu!

Ľanové semienka- malé, ale zdravé

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom tele?

Významný vplyv majú aj na problémové správanie, myslenie a prežívanie. Pozitívne pôsobia na vývoj mozgu ľudského plodu. Množstvo omega-3 mastných kyselín v strave tehotných žien pomáha určiť inteligenciu dieťaťa, jeho motorické zručnosti, ale aj sklon k antisociálnemu správaniu.

Omega 3-mastné kyseliny majú aj protizápalové účinky, čo pomáha pri liečbe prakticky všetkých degeneratívnych chorôb od ochorení srdca až po Alzheimerovu chorobu.

Podporujú tiež cirkuláciu krvi, pôsobia aj na riedenie krvi, pomáhajú znižovať krvný tlak a pre diabetikov sú účinné z hľadiska zlepšenia metabolizmu inzulínu a glukózy.
Čo sú to dobré a zlé tuky?
Rozdiel medzi zdravými a nezdravými tukmi v jedle

Tuky sú pre náš organizmus nevyhnutnosťou, treba však odlišovať dobré od tých zlých. Tie najhoršie a najzákernejšie tuky sú transmastné kyseliny. Ide o jedy, ktoré sa nachádzajú napríklad v sušienkach, pečive, zákuskoch, šiškách, hranolčekoch a väčšine margarínov, skrátka takmer vo všetkom, čo je už na prvý pohľad lahodné a zároveň nezdravé. Vznikajú pri priemyselných úpravách teplom alebo hydrogenizáciou na výrobu margarínov či pri vyprážaní na rastlinných olejoch.

Vyhnúť sa treba aj nasýteným mastným kyselinám nachádzajúcim sa v tučnom mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch, v loji, bravčovej masti či vo vaječnom žĺtku. Okrem toho, že sa ručička na našej váhe pre ne pohybuje stále viac doprava, stúpa nám v krvi aj hladina zlého cholesterolu a tým sa zvyšuje aj riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nie všetky sú však za každých okolností zlé. Niektoré ich formy sa nachádzajú napríklad v orechoch, ktorým sa určite vyhýbať netreba.

No a napokon tu máme tie dobré tuky – nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa ďalej delia na mononenasýtené a môžeme ich nájsť napríklad v olivovom oleji a polynenasýtené (omega-6 a omega-3 mastné kyseliny).

Gima

Ľanové semienka - malé, ale zdravé
Hoci sú na pohľad malé, obsahujú kvantum potrebných látok. Napríklad mastné kyseliny zabezpečia zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Vláknina zabezpečí správne fungovanie nášho trávenia a lignany sú výbornou prevenciou proti rakovine. Olej vyrobený z týchto semiačok má liečivé účinky napríklad aj pri popáleninách. A navyše, naozaj nie sú drahé, stoja len pár centov!

Ľan
Toto všetko v jednej potravine

Možno kvôli tomu, že sú také malé im neprikladáme v našom stravovaní veľký význam. No napriek tomu, sú zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok, tukov, vlákniny a aj účinných látok proti rakovine. Z vitamínov sa tu nachádza E a B, ktoré inak nájdeme v paprike, rajčinách, sóji, strukovinách, listovej zelenine či rybách, z minerálnych látok zasa železo, zinok, vápnik, horčík a veľa iných. Tuky sú hlavne zásobárňou energie, dôležitou zložkou buniek a taktiež udržiavajú vhodnú hladinu cholesterolu. Ľanové semiačka patria medzi najbohatšie zdroje lignanov, ktoré pôsobia ako prevencia proti rôznym druhom rakoviny.
Kedy pomôžu

Podporujú produkciu žalúdočnej kyseliny, a tak pomáhajú pri tráviacich problémoch a liečbe žalúdočných vredov. Ich účinky pocítime i pri reume a artritíde, ale aj pri ochoreniach kože. Pomáha i liečiť kašeľ, kedy stačí štyri polievkové lyžice semienok zaliať horúcou vodou a osladiť medom. Zbavujú tiež bolestí vnútorných orgánov. Olej vyrobený z ľanových semiačok lieči popáleniny, a keďže má regeneračné účinky je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov.

Prečítajte si tiež:

S čím nám pomôže vitamín B17?

Ľanové semienka ako súčasť skvelého smoothie

Ak trpíte astmou, dávajte si pozor na tieto potraviny

Ak sme si po Vianociach predsavzali, že chceme nejaké to kilo zhodiť, alebo si aspoň doprajeme niekoľko dní detoxikáciu, ľanové semiačka sú vďaka svojmu zloženiu tou správnou potravinou. Vysoký obsah bielkovín a vlákniny zasýti na dlhšiu dobu a vyhneme sa tak návalom „vlčieho hladu“.
Náhrada za nezdravé čipsy a oriešky

Poznáme to. Každý z nás má občas potrebu večer pred telkou len tak niečo „zobkať“. Skúste si však do misky nasypať namiesto čipsov či orieškov radšej ľanové semiačka, vďaka svojej neutrálnej chuti vás to nebude lákať hádzať do seba príliš veľké množstvo.
Typy na chutné spracovanie

Ľanové semiačka môžete konzumovať:

s jogurtom alebo tvarohom a orechmi
s ryžou, sójovým mliekom a škoricou
ako súčasť pečiva

Ľan a ovocné smoothie

Kvôli látkam, ktoré sa nachádzajú vo vnútri semien, sa odporúča ich pomlieť v mlynčeku. Takýto pomletý ľan dokáže do tela uvoľniť viac účinných látok. Konzumujte ho ale hneď a neskladujte, pretože v pomletom ľane sa môžu hromadiť škodlivé látky. Pridať sa môže či už do cereálií alebo do šalátov.

tothehell

teraz som zostala zaskočená: to ako prečo by som si robila srandu? načo? nechápem...prosím vysvetli mi ako to myslíš...veď píšem len pravdu čo som zažila...