dnes som bola na preventívke u všeobecného MUDr., z krvi: mierna anémia, znížená kys. listová a vit. D, ale B12 a Fe v norme. Potom aká to je anémia keď mám železo a vit. B v norme? a ešte: nie je glykémia 4.99 mmol/l nalačno už veľa? Mám predpísaný Vigantol olejové kvapky, je to vit. D a vraj sa to užíva s mliekom...no neviem či s tým mliekom také olejové kvapky vôbec prehltnem, či sa nepovraciam, mám citlivý žalúdok a už pri tej predstave ma napína...prosím odporučíte mi nejaké potraviny vzhľadom na môj krvný obraz? Ďakujem všetkým ktorí mi poradia.-)
krvný obraz
veď hej, predpísala mi aj kys. listovú, jednu tabletku denne, ale povedala že už sa nedá dostať kúpiť bez predpisu, no platila som len 1.50e
Pekne to tu zhrnula dáma bez mena. Čo sa týka Vigantolu, ten môžeš dávať aj do jogurtu, ak máš radšej jogurt. Buď nakvapkať na lyžičku s jogurtom, alebo priamo do jogurtu, ale potom treba zjesť celý obsah, aby sa zachovalo dávkovanie. Glykémia je v norme.
ak by si chcela doplniť kyselinu listovú tak odporúčam vybrať si tabletky, ktoré obsahujú jej aktívnu formu metafolin.
Aj pečeň (napr. kuracia) sa odporúča pri anémii.
Nedostatok vitamínu D je bohužiaľ bežný. Keď sa dá treba vystaviť pokožku slnku (bez ochranného krému) aspoň 15-20 minút. Aj olej z treščej pečene je fajn, určite sa predáva aj v kapsuliach ;)
A prečo ti nepredpísala priamo kys.listovú?Tak si ju kup v lekárni Acidum folicum 30 tbl.v balení, je na volno a ber jednu ráno jednu večer a po 6 mes. kontrola.
Skus doplnok Centrum pre zeny od A po Z mne to velmi pomaha a nie je drahe. Obsahuje aj kys listovú
Ďakujem veľmi za odpoveď, áno, pomohli ste mi :-)
Anemia nemusi vzniknut len z nedostatku vitaminu B12, ci nedostatku zeleza.
Kedze ,mate anemiu slabsiu, netreba sa bat, ze ide o vaznejsiu formu sposobenu vaznymi pricinami.
Co sa tyka miernej anemie, okrem nedostatku zeleza a B12, a inych vitaminov skupiny B, je mnoho faktorov, ktore mozu sposobit anemiu. Moze ist o silnejsie menstruacne krvacanie, ci infekcie, alebo prechodene choroby, stres, vyssie pracovne nasadenie, psychicke vypatie ci prilisna fyzicka aktivita. Takisto to moze byt sposobene liekmi, ktore uzivate (ak nejake uzivate, skuste ich uviest).
Co mozte v tejto chvili urobit pre svoje zdravie je nasadit setriaci rezim, trochu oddychovat. Skuste sa vyhybat stersovym situaciam(ak sa da :)Ak chcete posilnit organizmus, jedzte listovu zeleninu, na zvysenie vitaminov B je dobre jest vnutornosti ako napriklad pecienku, jednym z ludovych receptov je aj konzumacia cvikly a cviklovej stavy. Alebo jednoduchsie si kupit Bkomplex
v lekarni.
Dufam, ze som aspon trochu pomohla :)
malej dávam vigantol do mliečka, ono sa to úplne po pretrepaní v mliečku stratí :-) určite to zvládneš
prosim ta co stresujes..