Ahojte, na depresivno-uzkostnu poruchu sa liecim uz 15 rokov, uzivala som rozne lieky ako Seroxat, Velafax, Alventu a Valdoxan. Kazdy z tychto liekov mi pomohol. Popri terapii liekmi som vzdy chodila na psychoterapiu a snazila som sa riesit svoje problemy aj tymto sposobom. V priebehu tych 15 rokov som mala tiez obdobia, ked som mala vysadene lieky, a citila som sa dobre, najdlhsie som vydrzala bez liekov rok a pol. S manzelom uz tri roky planujeme tehotenstvo, nedari sa nam, preto sme sa museli obratit na centrum asistovanej reprodukcie. Priprava na inseminaciu/umele oplodnenie zahrna tiez stimulaciu hormonalnymi liekmi. Niekolko rokov uzivam Duphaston na stimulaciu menstruacie a v centre asistovanej reprodukcie mi k tomu pridali aj lieky na stimulaciu ovulacie. Tieto lieky ale mozu vyvolat depresiu a uzkost /su to ich vedlajsie ucinky/ a mne teda tento stav vyvolali. Svoju psychiatricku som upozornila na to, ze pri uzivani tychto liekov sa citim zle. Prosila som ju, ze ci pri tejto hormonalnej stimulacii nemozem brat aspon male davky antidepresiv, nemyslim SSRI/SNRI, lebo tie by mi v pripade tehotenstva vyvolali syndrom z vysadenia. Myslela som Valdoxan, ktory som vysadila bez tohto syndromu. Povedala mi, ze pri planovani tehotenstva musim mat vysadene antidepresiva, ze si maximalne mozem dat Xanax. Problem ale je, ze ten proces otehotnenia moze trvat dlhsie, som uz 4 mesiace bez liekov a stale nie som tehotna. A brat Xanax mi pripada nerozumne, kedze za 6 tyzdnov sa mi vytvori zavislost a ist so zavislostou do tehotenstva je dost zle. Na jednej strane chapem opatrnost mojej psychiatricky, na druhej strane na internete nachadzam rozne informacie. Povedala mi, ze min. prvy trimester tehotenstva budem musiet byt bez liekov, na internete sa stretavam s tym, ze ked je stav pacientky dost zly, mozu brat lieky aj cele tehotenstvo.Citala som vyjadrenia psychiatrov aj samotnych pacientok. Poviem uprimne, som z toho dost zmatena. Plne si uvedumujem, ze treba radsej byt bez liekov min. ten prvy trimester, nerozumiem ale tomu, ze ich nemozem aspon v malych davkach brat pred otehotnenim. Doktorka mi povedala, ze pri vysadeni antidepresiv ostavaju v tele tieto lieky este dva tyzdne. Chapem to, ale ja sa k tomu otehotneniu neviem dopracovat vobec, kedze na mna zle posobia hormonalne lieky, bez ktorych nedojde k ovulacii a tym padom nedojde ani k otehotneniu. Takze momentalne som v takej patovej situacii, kedze neviem, co mam robit...Psychiatricka mi povedala, ze sa mam zmierit s tym, ze nebudem mat deti...Velmi pekne vas prosim o radu, ak mate s tym niekto skusenosti. Dakujem. :)