Bylinky počas tehotenstva

Príspevok v téme: Bylinky počas tehotenstva
syndiluca

Dobrý deň,
chcem sa s vami podeliť o pár informácií, ku ktorým som sa v poslednej dobe dostala. Určite sa každá z Vás, ktorá nosíte pod srdcom dieťatko, chce vyhnúť užívaniu akýchkoľvek tabliet. Preto pijeme čajíky, no nie všetky bylinky sú počas tehotenstva vhodné, a práve naopak, niektoré sa vyznačujú benefitmi.

Nevoľnosť a zvracanie
V prvých mesiacoch mnoho tehuliek trpí nevoľnosťou a zvracaním. Ďumbier lekársky (často poznáme ako zázvor) je jednou z mála rastlín používanou na zabránenie zvracania, na ktorú sa robili aj klinické štúdie. NIe je však vhodné užívať ho dlhodobo. Čaj z tejto rastliny sa pije pred jedlom a urobíme ho z 250 mg zázvoru na 200 ml vriacej vody.
Uľahčujúce prirodzený pôrod
Malina(Ostružina malinová) posilňuje svalovinu maternice, pripravuje krčok na pôrod a zlepšuje kontrakcie maternice pri pôrode, čo môže zabrániť aj prenášaniu. Na začiatku tehotenstva nie je potrebné piť čaj z listov maliny, no s blížiacim sa pôrodom-v treťom trimestri, sa to odporúča.
Tráviace ťažkosti
Odporúčanou ratslinou je Fenikel obyčajný. Odstraňuje nadmernú plynatosť a aj prípadné kŕče. Pri dojčení takisto podporuje tvorbu materského mlieka. čaj pripravíme z 1,5g až 2 gramov drveného fenikla.
Podpora imunity
Echinacea purpurová je v tomto najčastejšie používanou rastlinou. Sú publikované aj klinické štúdie, ktoré tvrdia, že echinacea nepredstvauje žiadne riziko v tehotenstve. Samozrejme nie je odporúčané užívať ju vo forme tinktúry a vo forme iných alkoholových prípravkov.
Infekcie močových ciest
Brusnica veľkoplodá a výživové doplnky, ktoré ju obsahujú sa vyznačujú protizápalovým účinkom. Boli robené aj klinické štúdie z hľadiska bezpečnosti užívania v tehotenstve, no je potrebné vyhnúť sa nadmernej dávke.
Vitamíny
Šípky, alebo správne Ruža šípová, je výborným zdrojom vitamínu C. Môže sa užívať v tehotenstve aj pri dojčení.
Protizápalové
Rumanček kamilkový a čaj pripravený z kvetov tejto rastliny má protizápalové účinky a taktiež pôsobí proti tráviacim ťažkostiam.
Materina dúška sa používa pri infekciách dýchacích ciest, je ju možné užívať počas tehotenstva, no nie dlhodobo.

Dúfam, že tieto informácie sa Vám zídu a pomôžu pri Vašich problémoch.
Ak budete mať akékoľvek otázky, veľmi rada Vám na ne odpoviem :)