aklu dlhu dobu musim pracovat aby som mal narok na podporu v nezamesnanosti, proste aby som nebol odkazany na davky v hmotnej nudzi ale normalne podporu po vypovedi v praci. A v akej vyske sa vypocita narok na podporu?
akosi som nezapadol do pracovneho kolektivu od juna minuleho roka a chcem odist, radsej nezamestnany ako si nicit nervy s kok*tskymi kolegami. Myslel som si ze to tam vydrzim ale neda sa ako som zistil. Ako dlho tam musim este byt aby mi dali podporu?
Ak chcem dat vypoved
Jeffito
musís odrobit 2 roky, nie 3, a je jedno ci dás výpoved ty alebo ta oni vyhodia, ja som dal výpoved a dávky som dostával, ani úrad práce to vôbec neskúmal ako to bolo, im stací povedat ze si prisiel o robotu a si nezamestnaný, viac ich nezaujíma
aby si mal nárok na dávky v nezamestnanosti tak musís odrobit na trvalý úväzok 24 mesiacov za posledné 3 roky, cize 2 roky v troch poslednách rokoch, dávky sa vybavujú v sociálnej poistovni kde si podás ziadost o dávky a musís tam dat potvrdenie ze si registrovaný na úrade práce, ja som zarábal mesacne 500 eur v cistom a tie dávky mi vysli na 300, cize zhruba v tomto pomere to bude pokial si nedostával cast výplaty na cierno,..... lenze podmienkou poberania dávok je, ze musís byt registrovaný na úrade práce a na to aby si tam bol registrovaný 3 mesiace alebo ako si písal ze si chces oddýchnut, tak musís kazdý mesiac doniest štempel od nejakého zamestnávatela, ktorý ti potvrdil ze ta nezobral do práce o ktorú si sa ty akoze alebo nie akoze uchádzal, mnohí potom chodia kade tade zobrat tie štemple alebo majú známych co im to vybavia, dávky ti prídu 6x, raz za mesiac, teda ak más tie štemple a ojebávas na úrade práce ze si nevies najst robotu
Podporu dostaneš ak pracuješ minimálne tri roky a dostávaš ju maximálne pol roka.
Neviem však, či to funguje tak, že dáš výpoveď a bereš podporu, či ťa nemusia oni vyhodiť. Môj otec robil na mestskom úrade niekedy pred sto rokmi, po komunálnych voľbách sa stál primátorom SMERak a oco bol KDHak, tak mu primator zrušil miesto, dostal výpoveď a vtedy dostával pol roka podporu.
Ale ak dáš ty výpoveď, tak pochybujem, že z toho plynie nejaká podpora. A navyše musíš mať odrobené tri roky...
Skús to teda urobiť tak, nech ti zamestnávateľ dá výpoveď. Ja som to spravi ltak, že som proste povedal, že ak chce, môžem mu dať dôvod, aby mi dal hodinovku, že napr. môžem roztrepať monitory sebe aj kolegom. A hneď sa dalo dohodnúť ;)
ved hej, ale najprv by som potreboval take tri mesiace na upokojenie a zrelaxovanie lebo to co prezivam v praci je o nervy. Stres, tlacia nas terminy, nadriadeny na hovno, riaditelka na hovno, cele vedienie o nicom, a kolegovia prdolezci ktori neunesu individualitu. Proste som vystresovany, psychicky vycerpany, podmienky o nicom. Toto som si nepredstavoval. Chcel by som sa dat nejaky cas dokopy najma po psychickej ale aj fyzickej stranke. Chcem si hladat pracu doslednejsie nie ako teraz zobral som prve co mi prislo pod ruky a neuvedomoval som si co to obnasa.
Popri zistovaniu informacii o podpore si urcite pozri ponuku pracovnych miest a zacni si hladat novu pracu.