Ako zaujať deti-mladých

Príspevok v téme: Ako zaujať deti-mladých
MilkaĽud

Dobrý deň prajem :) Viem, že táto moja otázka bude trošku mimo celého fóra, no ako vidím je tu veľa ľudí a potrebovala by som pomôcť s tým ako zaujať mladých- deti. V rámci môjho projektu mám prednášať na stredných a zákaldných školách o mikroorganizmoch, vírusoch, baktériách a posledné dve prednášky to bola katastrofa, nedokázala som ich ničím zaujať alebo udržať pozornosť, chápem že to nie je práve najzaujímavejšia časť biológie, ale rada by som ju urobila zaujímavejšou. Čo by ste privítali vy? Som otvorená vážne všetkým možnostiam, ďakujem :)

Dominika.Han.

Ja tiež súhlasím, že giantmicrobes je dobrá cesta, učím biológiu na súkromej škole a tiež ich používam ako jednu z učebných pomôcok, síce im mám z vlastného vrecka, ale tak prečo nie za tie roky sa mi ich už nazbieralo viac a stalo sa mi, že aj žiaci mi nejaké kúpili na sviatok alebo tak, že sa im to páčilo. Dokonca aj na písomkách to robím tak, že im dám plyšáka k zadaniu nech napíšu nieoč o ňom a pre ich zapamätanie je to jednoduchšie aj dlhšie si to pamätajú. Poprípade ešte poúžívam videá, ktoré komentujem a ak niekomu nie je niečo jasné tak sa opýta a pustím to znova, dajú sa nájsť rôzne cesty, ja som rada, že to žiaci vedia oceniť ak sa učiteľ aj snaží nájsť tie iné cesty.

Lenx

Ja len súhlasím s tými plyšákmi, na strednej som mala SOČku o biológii lenže to bolo povinné a nikoho to tam pomaly nebavilo a aj ja som chcela mať prezentovanie čo najskôr za sebou tak som celú prezentáciu aj urobila tak, že som tam mala kreslené akoby karikatúry rôznych mikroorganizmov aj riadnych zvierat a bola to sranda. Na začiatku som hodila mononukleózu www.giantmicrobes.sk do hľadiska a o nej rozprávala trocha viac a bolo to v pohode aj zo mňa opadol stres aj ľudia v triede ma počúvali :))

MilkaĽud

Tak investovať sa do toho nebojím, ale tá súťaž o tie plyšáky je veľmi dobrý nápad! Ďakujem veľmi to by sa im mohlo páčiť :) Akosi tie giantmicrobes si ku mne našli cestu až teraz čo je veľká škoda, pár takých ma snáď nezruinuje :D Trošku som sa aj upravila svoju prednášku aby bola nejaká hravejšia, no z toho mám strach pretože viem ako rýchlo to môže sklznúť k tomu, že to bude vyzerať tak až moc infantilne a čo sa týka prejavu nad tým som sa tiež posledné zamýšľala odprezentovala som to svojej mladšej sestre a tá mi dala poriadne kritiku no, mám sa stále čo učiť :) Aj ten nápad s darčekom je skvelý! Len DNA tam nemám, ale niečo čo by si mohli počas môjho prednášania vyrobiť by bolo fajn :) Snáď sa mi to podarí vylepšiť do nasledujúcej prednášky, ďakujem veľmi pekne za rady :)

Mesačný princ

Pokiaľ by som mal trošku viac peňazí, tak by som kúpil pár mikroorganizmov a baktérií odtiaľto www.giantmicrobes.sk
a spravil by som nejakú súťaž vrámci prednášky :)

Aj ja som prednášal na vysokej škole a len monotónne rozprávanie nikdy nezaujme poslucháča. Musíš im niečo ukázať. Oči vnímajú lepšie ako sluch a je to praktickejšie.
My sme napríklad mali na škole dvoch fyzikárov a matematikárov. Jedného, ktorý monotónne rozprával a nikto mu nevenoval pozornosť a druhého, ktorý sa skoro nechal zabiť, aby nám ukázal po tme farbu vzácnych plynov alebo sme s ním na hodinách vyrábali ozón :)

Žiadna prednáška nie je nudná, je to hlavne o umení prednášajúceho a o tom, čo tým ľu´dom dokážeš ponúknuť.

Cariboo

Viem si predstavit, ze ich to nezaujimalo. Najma ak to bolo dlhe a rozpravala ste monotonne alebo potichu :) Skuste sa nato pozriet ocami deti, ktore nikdy nic podobne nevidieli a predstavte si co by sa vam pacilo z danej temy. Sustredte sa nato co je nosne a zaujimave. Asi najviac si zapamataju ked sa do procesu mozu aj zapojit aj samotne deti, nam dali na ukazkovej hodine privesky s vlastnym DNA.
Mozno by ste mohli spomenut aj nieco v suvislosti s aktualnymi udalostami, virusmi atd.
Pri dlhej prednaske je dobre spravit aj malu prestavku.
Verte si, pri prejave je citit ked ste nervozna.
Good luck!