Ako najst pricinu?

Príspevok v téme: Ako najst pricinu?
Ankix

Trpim uz asi 4 roky PPP,strieda sa to dietami a prejedanim. Napr jeden den sa snazim jest zdravo -
R: ovsene vlocky
O: mäso,zelenina
V: nieco bielkovinove
A na druhy den pokracujem zdravo ale ked dostanem chut na nieco sladke tak uz sa to zacina pucim vsetko do seba - susene ovocie, cokoladu,piskoty potom dostanem chut na slane,na pecivo a neviem co vsetko..taky zachvat trva aj hodinu. Pri velkych zachvatoch si dam senny caj -so slovami ked sa to dostane z tela von, tak s tym prestanem a zacnem zdravo jest . Vydrzi mi to mozno 4 dni a som tam kde som bola.
Kazdy den alebo kazdy druhy cvicim,ale zvycajne kvoli tomu aby som nevypadala ako huspenina ked tolko zeriem.
Ja to uz nechcem robit ved toto nie je normalne :(

Prosim vas, ako sa mam zbavit tohto problemu? Ja uz mam pocit ze niesom clovek ale zviera co potrebuje len žrať a riesit jedlo.

A Na jednej strane viem, ze sa citim lepsie ked nejem sladkosti ale na druhej strane som milovnik sladkeho (skusam aj alternativy typu tvaroh s medom a podob. ale darmo, ked mam chut na nejaku sladkost tak to vzdy dopadne tak ze si dam ten tvaroh a aj tu sladkost) a vzdy ked si dam sladke musim zozrat vsetko, neviem si povedat ze dobre kazdy den si dam malu sladkost aby som predchadzala takym zachvatom..nie u mna to nefunguje. U mna to skor nastartuje vlnu zratia.
A nemusite mi tu pisat ze tak si nekupuj sladke, ja zijem s rodicmi,ktori vzdy kupia aspon piskoty alebo jogurt, smotany z ktorych ma moje "pazrave ja" najvacsiu radost..Nechcem ich z tiho obvinovat,pretoze problem je v mojej hlave.
Mam pocit ze to je este horsie ako alkoholizmus, lebo alkohol clovek pre existenciu nepotrebuje, ale jedlo, to ano.

Inak mam 18 rokov 60kg 164cm, nadvahou az takou netrpim ale za posledne 4 roky som pribrala 7-8kg, stratila vsetkych kamaratov a nasla jedneho noveho a tym je PPP/jedlo.

Ako to riesit? Mam to povedat rodicom? Ak ano tak ako? Nie je lepsie s tym bojovat sama? Ved predsa, je to sklamanie pre rodicov keby o tomto vedeli co pacham so svojim telom, ze tie bolesti brucha niesu z pocasia/nervozity, ze ta hnacka nie je hnacka ale senny caj ;-( viem som zly clovek ale neviem to ovladať a kontrolovat :/

Prosim o radu, pomoc, mam len 18 rokov a chcem sa toho zbavit a zacat zit :-(

Len Panda...

Neviem o akon divadle hoviris, nemam potrebu sa pretvarovat ale musim uznat, ze vtedy si sa ma dotkla tak preto som reagovala na teba nahnevane. Este raz sa ospravedlnujem za urazenie tvojich ppckarok a tym prispevkom som nemierila na vsetky ppckarky. Bye.

lombardo1981

PPčkárky majú "záľuby". Jedlo, cvičenie...
Ja mám kopu koníčkov. Nakoľko už 11 rokov abstinujem.
Budem rada, aby si konečne prestala s týmto trápnym divadlom. Ja osobne naň nie som zvedavá Nemám záujem sa zaoberať niekým ako si ty. Radšej budem pomáhať babenkám s PPP. Nemám o tebe vaľnú mienku. Stačí si spomenúť na slovné spojenie, ktorým som ťa označkovala. A doteraz si za ním stojím.

Panda ^-^ Detaily 30.06.2015 11:45:20
Ja nemam s anorexiou nic spolocne a ani mat nebudem. Nepride mi to normalne, ked niekto ma 30 kilo pomaly a stale chce chudnut. Co su slepe alebo co? Nikdy nepochopim ich zmyslanie ked je ocividne jasne, ze este tyzden na diete a skolabuju. Von z ppp, dnu z ppp. Je to jedno. Aj tak si za to mozu sami. Najtrapnejsie je, ked sa niekto do toho dostane koli kritike ostatnych ludi. Co ten clovek nema vlastny nazor alebo co??! Nie som tu na to aby som zachranovala vsetkych ludi s ppp (ak ste si nevsimli, ziadna rada, ktora by ich zbavila ppp neexistuje, takze nechapem co ocakavate ze tu budu ludia pisat). Beriete to vsetko priliz povrchovo. Bud si v kruhu, alebo nie?? A to co je zasa za hovadina. Taha sa to so vsetkymi cely zivot, len si to nechcu priznat. Su ludia ktorym je jedno ako vyzeraju, su ludia ktory chcu vyzerat dobre a su ludia ktory su chorobne zavysli na svojom vzhlade a vahe.
www.zdravie.sk

Dobra Panda???

To bol len taky napad vzhladom na to, ze niekto by ppp nedostal ani keby velmi chcel. Kazdy clovek je individualny, a teda kazdy si svoje s"""cky konpenzuje uplne inak. Ako, tesim sa ze mas vela konickov ale ja osobne som teda nepocula, ze dievcina s ,,prebiehajucov" ppp by sa aktivne venovala konickom. Ty uz predsa len dlho abstinujes a nie dufam ale som si ista ze ti to vydrzi az do konca :).

lombardo1981

Vitaj späť. Ale radšej nič nepýtaj.

Nejde o predispozície. Môžno keby si v živote zažila kopu srač*iek...
Mojím koníčkom je spev, programovanie, skriptovanie a moje biele zlatíčko.
Veď aj teraz sa chytám spievať. Zase. Muzikál Jekyll & Hyde s Anthonym Warlowom. Zase.

Zla Panda!!!

Ahoj Lombardo :), dlho sme sa nevideli, prisla som ta tu zase otravovat ;). Obrazok som este nerozlustila (viem, uz to bude skoro rok a stale nic ale co uz). Vynimocne si myslim ze jej velmi dobre radis a tvoj predosli prispevok som si musela screenshot-nut. Akurat som sa zamyslala, ako si spominala, ze s ppp sa neda vyhrat, len abstinovat. Nuz aj ja (ako uz asi iste vies) som sa velakrat pokusala ,,manipulovat" s jedlom a chudnut atd. Nuz ale isla som na to velmi zle stylom cim menej jedla tym lepsie. To mi vzdy vydrzalo niekolko mesiacov, sice som vzdy schudla cca 8kg za ten cas ale potom nastala spiatocka a vlci hlad, no a moje telo sa tak branilo, ze som vzdy pribrala nieco naspat (spomaleny metabolizmus). Teraz studujem zdravu vyzivu (aj klinicku), a teda takyto typ chudnutia by som si uz v zivote nezopakovala. Lepsie pomaly, tych 0,5 kg za tyzden, nez hladovat alebo jest uplne minimum. Nuz to, co sa ti tu tymto pribehom snazim opisat je, ze nejako sa mi ,,nedari" sa dostat do aneroxie a toboz do bulimie... Sice uznavam, ze ten styl chudnutia aky som praktizovala sa velmi podobal na anorexiu, ale nikdy ma to celu nepohltilo. Vzdy prisiel den kedy ma to cele prestalo bavit a proste z dna na den som prestala dietovat a teoreticky sa da povedat ze prezierat sladkostami. Nuz a kedze som mala dost spomaleny metabolizmus, samozrejme som pribrala. Teraz, ked mi uz metabolizmus zase fici, rozmyslam, ze sa dam na zdravu stravu a dufam ze teda samovolne schudnem ked vylucim sladke (zase som pribrala od Vianoc, ach jaj...) :). Takze na zaver - podla mna su ludia, ktori nemaju predispozicie mat ppp. Ja by som to mohla skusat do nekonecna taketo diety ale nikdy do toho nespadnem, nema to pre mna zmysel. Lepsie mat nejake konicky a vsetok svoj cas venovat im ako svojej vahe a vyzivat sa v nej. Pekny den prajem :).

lombardo1981

Tento rok abstinujem 11 rokov. Pretože z PPP sa nikdy nedostaneš. Môžeš iba abstinovať. Ako pri iných závislostiach.
Jedlo je asi pre všetky únik, snaha zabudnúť, niečo prekryť, zahodiť. Počas anorexie to bol môj život, počas bulímie snaha prekryť jednú bolesť inou. Ale toto nie je dobrý nápad. Každé prejedenie a zvracanie mi tie predošlé bolesti pripomínali.
Áno povedala. U mňa je to trochu komplikovanejšie. Môj vzťah s rodičmi v tom čase nebol najlepší. S tatkom sa to zlepšilo. Rodičia mi nepomáhala. Zvládla som to vďaka moje vtedajšej psychiatričke a svojej tvrdohlavosti. Nechcela som taký život viesť a obetovala som pre to všetko. Naozaj všetko. Aj vtedajšiu VŠ. Chvíľu som váhala, či to bolo správne rozhodnutie, no čas ukázal, že áno.
Vieš, ťažko hodnotiť, čo by sa stalo, keď im to povieš. Ale skús porozmýšľať, či by neboli sklamaní aj z toho, že im neveríš. Môžu tvoje tajomstvo tak brať. Síce viem, že sa ich snažíš iba ochrániť.
Nie moja, nie si zlá. To ťa len ovládajú tvoje obsesívne myšlienky na jedlo. Ja som tiež kašľala na školu. Pretože som radšej bola doma a prejedala sa. Zaspávala som s myšlienkou na prejedenie, zobúdzala som sa s myšlienkou na prejedenie. Na ničom mi nezáležalo. Jedlo bol dôležitejšie ako škola, ako všetko.
Moja posledná fáza, z ktorej som sa dostávala, bola ťažká bulímia. Keď som to stihla, tak som sa prejedla ja 10x denne. Tak ti môžem poradiť predovšetkým z tohto hľadiska.
Spočiatku som si hovorila: Už nikdy sa neprejem!
Ale mala som si hovoriť: Už nikdy nebudem zvracať!
Tak ako som písala. Vytvorila som si zoznam povolených a nepovolených jedál. Plus som k nim pripísala, prečo sú na danom zozname. A postupne som sa snažila tie zakázané eliminovať. No treba to brať zodpovedne.
Ďalej som si vytvorila tabuľku, do ktorej som si napísala časy jedál, jedlo, pocity pred jedlom i po jedle, prípadnú kompenzáciu (zvracanie, tabletky na chudnutie, diuretiká, cvičenie).
Jedlo by malo byť pravidelné. I vtedy, keď sa preješ. Čiže kvôli tomu nevynechať chod. A toto je strašne zložité. Pretože tie mučivé myšlienky na zlyhanie, priberanie...
A poslednou, najzložitejšou etapou je, ignorovať prípadné priberanie. Neschopnosť akceptovať novú váhu je zaručenou spiatočným cestovným lístkom ku manipulácii s jedlo. A najistejší spôsob ako zotrvať v abstinencii. Plus samozrejme zistiť, čo sa skutočne skrýva za tvojim jedlom. Stretla som babenku, ktorá s tým znovu začala po 10-tich rokoch.
Mne celkom pomohla kniha Strach z jedla. Viem, že sa dá znovu kúpiť. A potom Tajná řeč a problémy poruch příjmu potravy. Je to neskutočná kniha o anorexii. Len na SK som ju teraz videla len vypredanú. Ale predáva ju vydavateľ. Možno sa dá poslať aj na SK.
Je to dlhá cesta, veľmi dlhá. Plná zákrut, zlyhaní. Ale zlyhanie ťa nesmie dostať na kolená. Musíš si povedať: Pokračujem ďalej! Toto zlyhanie nado mnou nemá žiadnu moc!
Tie muky, ktoré zažiješ pri akútnej liečbe vynahradí bezstarostné maškrtenie. :)
Naozaj ti držím silno palce.

Ankix

Lombardo
Mas pravdu cim viac si zakazujem tym je to horsie. A tie otazky ma prinutili sa zamysliet a zistila som, ze v tom vidim unik od reality,zijem dost vstrese ale ten stres si vytvaram sama - zbytocne stresy zo skoly, z maturity, z prijimacok na vysoku, skusiek a potom to takto kompenzujem (pravdepodobne). Aj ked musim povedat ze zacalo to pred 4 rokmi (odvtedy riesim jedlo, stracala som kamaratov) ked som z nicoho nic schudla ..aj ked som jedla tak som chudla, sice je pravda ze vtedy som si zakazala sladkosti, jedla som hocico okrem sladkosti, tak som sa v tom vyzivala ze jem vela a nepriberam ale potom mi to zacalo chybat a teraz sa toho vsetkeho neviem dojest..
Mozem sa opytat, pises ze si tiez trpela PPP, ako si sa z toho dostala? Sama? Povedala si o tom niekomu? Ako si sa ovladala?
Inak aj by som to povedala rodicom ale to by bolo sklamanie na plnej ciare asi by som to nezvladla a psychicky sa zrutila,mozno prehanam ale fakt si to neviem predstavit ze o tom niekomu poviem..

Gabi
To nemozes tvrdit, ved ja som taka zla ja len myslim na jedlo a hladam dovod preco neist do skoly,co si zase vymysliet a zaklamat by som mohla ostat doma a neist do skoly aby ma nik nevidel ako rozkysnievam :-(

Natal
Moj email klaudika810@azet.sk
Kludne mi napis,mozme sa navzajom podporovat..mne by to pomohlo..
;-(

Natali322

Pocuj odkial si? Lebo akoze ja to mam dost podobne. Ked ma to chyti som ako kyselina a ked dojem tak si poviem no naco ti to bolo dobre moja?! Len brucho ta boli a rit ti rastie :D ak chces nechaj mi svoj mail a napiseme si.

Natali322

Pocuj odkial si? Lebo akoze ja to mam dost podobne. Ked ma to chyti som ako kyselina a ked dojem tak si poviem no naco ti to bolo dobre moja?! Len brucho ta boli a rit ti rastie :D ak chces nechaj mi svoj mail a napiseme si.

gabi2252

Ahoj. Začnem od konca. Ty rozhodne nie si zlý človek!!! To že robíš takéto veci je proste choroba. Podla mňa, ak chceš zabrániť prejedaniu, mala by si sa naučiť jesť pravidelne toľko, koľko potrebuješ. A so všetkým by ti mohol pomôcť nejaký dobrý psychológ. Ak chceš nejaké dobré info skús kliknúť na stránku: healthyandfree.cz môžeš tam aj chatovať so psychologičkou. :D