Kanada

Príspevok v téme: Kanada
skormuteny

Prajem príjemný sobotný večer. Keďže život na Slovensku ma už nebaví, tak som sa rozhodol, že v blízkej budúcnosti urobím za prežívaním v tejto krajine hrubú čiaru a začnem odznova. Touto cestou by som sa chcel informovať, či tu je niekto kto má s krajinou uvedenou v názve skúsenosť. Ako to je so životom a prácou, prípadne i plácou. Rád by som pracoval ako elektrikár.

ďakujem

Makovníkkkk

Ja som bol v CA niečo cez 3 roky a nikdy viac. Zbalil som sa, vrátil do SR a som šťastný, že som tak spravil. Zarobíš tam, keď makáš v 2 - 3 prácach, ceny sú vysoké, jedlo o ničom a niekedy ľudia tiež.

Barbs-w

Ked nam na Slovensku ponukli za nase pozicie v slavnych nadnarodnych korporaciach €700 cisteho mesacne, tak sme sa zasmiali, zbalili kufre a odleteli do Kanady. Ked nam v Kanade ponukli 5x tolko, boli sme vysmiati. A stale sme. V Kanade sa da zit velmi uspokojivy zivot. The end.

PeťoN.

Áno, zvyčajne trvá uznanie zahraničného diplomu dlhšiu dobu, príp. je možné, že budú vyžadovať ešte nejaké plus vzdelanie. Ja mám VŠ ekonomického smeru a v SR som pracoval aj v oblasti IT, ale VŠ mi v Kanade tiež neuznali.
Ja som žil vo Vancouveri, čo je síce pekné mesto na nový začiatok, s množstvom pracovných príležitostí, ale drahšie ako napr. Toronto. Je to kľudné mesto, ľudia sú milí, ochotní a ak treba aj pomôžu. Žije tu hodne Ázijčanov, ale sú bez problémov.
Legálne budete vedieť pracovať až po získaní pracovného povolenia, čo si buď zabezpečíte vopred, alebo až priamo na miesto. Myslím, že ako elektrikár to bude zložitejšie, lebo čo viem, tak majú iné predpísané skúšky k výkonu tohto povolenia. Najskôr sa na začiatku uchytíte v nejakej kaviarni, príp. ako pomocná sila na letisku, alebo počas sezóny na stavbe. Ľahšie sa nájde práca na čiastočný úväzok ako dobrá práca na plnú úväzok. Mnohí majú spočiatku aj 2 práce, kým sa stihnú aklimatizovať a nájsť si dobrú prácu. Ak ovládate dobre angličtinu, alebo francúzštinu, tak pri troške šťastia sa uchytíte aj v kancelárii, príp. si viete nájsť lepšie pracovné miesto. Vo Vancouveri nie je problém ak neviete po francúzsky, ale v Quebec-u už áno. Ja som sa dostal do Kanady cez spol. kde som pracoval v Budapešti, takže pracujem v kancelárii. Pokiaľ máte záujem o Vancouver, môžem sa popýtať na možnosti elektrikára, príp. iné miesto, nakoľko mi 18.2. odchádzame späť do Kanady. Aby bola práca legálna aj s pracovným povolením, potrebujete ešte SIN, čo je "poistné číslo". Získate ho bezplatne, zvyčajne do 30minút. Zdravotné poistenie je dobré si riešiť tiež priamo v Kanade a nie cez pripoistenia v SR. Je drahšie ako v SR, ale máte väčšiu istotu.
Pokiaľ máte v záujme si prenajať byť, treba počítať s tým, že je to na dlhší čas. Stretol som sa s tým, že ho viacerí nechcú prenajať len Kanaďanom, alebo sú byty v hroznom stave. Ak sa Vám podarí ho prenajať, pýtajú 1 a posledný nájom hneď pri podpise zmluvy a určitú čiastku ako zábezpeku. Cena bytu už aj s nákladmi je okolo 1000 - 1250 CAD/mes., jednoizbový byt aj so zariadením môžete zohnať už aj za 650 CAD/mes. Na stravu som na mesiac minul cca 300 - 500 CAD, cestovné cca 200 CAD/mes., alebo spočiatku bolo aj vyššie. Cestovné sa delí na pásma/zóny a to: 1. zóna - centrum a okolie cca 90 CAD, 2. zóna cca 130 CAD a 3. zóna cca 170 CAD. Je viac možností ako zóny kombinovať, ak je to potrebné. Ešte si musíte pripočítať náklady na telefón, internet a iné čo je cca tiež okolo 150 - 200 CAD/mes.. Náklady sú vysoké, ale život omnoho lepší ako v SR. Nákupy sa oplatí robiť vo Walmarte, nakúpite tu lacnejšie ako napr. v menších predajniach.
Ak som na niečo zabudol, alebo je nezrozumiteľné, kľudne sa pýtajte.

skormuteny

Láka ma západná Kanada, t.j Britská Kolumbia alebo Alberta. Rád by som pracoval legálne, čiže pracovné víza. To je aj otázka, že ako dlho trvá proces ich získania a na čo sa pripraviť? Mám aj VŠ technického zamerania, ale predpokladám, že jej uznanie bude zložité, takže nebránim sa fyzickej práci.

Keďže ste strávili v Kanade štyri mesiace, kľudne napíšte aké vysoké výdavky sú na mesiac, na mysli mám hlavne ubytovanie, stravu, energie a cestovné.

ďakujem

PeťoN.

Ja som bol v Kanade viac ako 4 mesiace a o pár dní sa chystám späť, ale už aj s manželkou a 2 ročným synčekom.
Neviem čo Vás konkrétne zaujíma, ale kľudne sa pýtajte, ak viem, rád odpoviem.
Hodne závisí od toho do ktorej oblasti sa chystáte. Ja som bol spokojný, život v tejto krajine sa mi páči.