Od Stanka: Chcem sa opýtať:mám krvnú skupinu 0 rh negativ môj manžel má B rh negativ ako je možné, že naše vytúžené dieťa na ktoré sme čakali 10rokov ma krvnú A rh negatív a podotýkam spala som len s mojím manželom.. ďakujem za odpoveď
Nuz, mozne to jednoducho nie je, alebo aspon s vasimi KS. Ak spojis 0- a B- tak ti z toho vznikne iba 0 a B, samozrejme Rh-. Je to tym, ze nulka nema ako dodat "Acko" a tvoj muz uz vobec nie. Takze bud mate zle urcenu KS vy (staci jeden z vas, keby napr muz bol AB uz by to slo), alebo babatko. Treba sa nechat znova otestovat, ak sa nic nezmeni tak opatovne ziadat urcite KS babatka.. a ak budu vysledky stale rovnake, tak by som sa asi seriozne zamyslela nad tym, ci vam nahodou nevymenili babo v nemocnici. Hoci zriedkavo, moze sa to stat.
Krv (lat.sanquis, gr. haima) je tekutina zložená z krvných buniek (biele krvinky-leukocyty, červené krvinky-erytrocyty, krvné doštičky-trombocyty) a krvnej plazmy. U človeka tvorí krv 8-9 % hmotnosti tela (v priemere je jej objem asi 5 l).