Neviem sa rozhodnut pre ktoru laserovu operaciu sa rozhodnut.trpim kratkozrakostou kombinovanu s astigmatizmom.dioptrie do -2,75 obe oci.som tesne po 40ke.Pocula son tiez nazor ze okamzite budem potrebovat okuliare na citanie lebo som vo vysokom veku ze sice sa okuliare na dialku odstrania a ze v mojom veku je operacia zbytocna a neucinna.Tiez mam obavy aby ucinok korekcie nebol kratkodoby aby napr po 6r mi nenaskocilu spat dioptrie.Tiez som v anglickom jazyku na nete citala zaujimavy clanok ze lasik je vhodnejsi pre odstranenie astigmatizmu ako Relex smile.Naozaj je zbytocna operacia uz v mojom veku?
Lasik alebo Relex smile?
Ja som bola na operácii Relex smile ako 46 ročná 11.1. 2016., a v pohode vidím na blízko, jedine potrebujem plusky +1 keď lúštim krížovku, takže všetko je relatívne. Podľa mňa je rozdiel nosiť stále okuliare ako sem tam na čítanie. Mne to prekážalo hlavne pri športoch a najviac v saune. Navyše v poslednom dobe som nevidela dobre ani s okuliarmi, hlavne večer pri šoférovaní sa mi oproti idúce svetlá zlievali dokopy a to bol vlastne dôvod, prečo som sa rozhodla pre operáciu v tomto veku.
Rozhodnutie je na tebe.Ja som to rozhodnutie tiež musela spraviť pred mesiacom.Mám mínus 2 a tiež po 40 tke.Lekár mu vysvetlil ze hneď po operácii by som odišla z plusovymi okuliarmi a každý mesiac by mi pridávali až by som skončila približne pri plus 2 menej nie.A tak som sa rozhodla že na operáciu nepôjdem lebo mi je pohodlnejšie nosiť okuliare do diaľky ako stále niekde hľadať okuliare na blízko keď si budem chcieť niečo prečítať alebo pozerať na televízor.A tie plusove skla by sa mi každý mesiac menili co nie je lacná záležitosť až do 4 mesiacov kým by sa mi zrak neustalil.Takže jedných okuliarov sa človek zbavy a druhé získa.A ak máš prácu kde potrebujes oči aby si videl na blízko tak si 4 mesiace úplne vyradený to mi hovoril lekár lebo tam mal krajcirku a ta mu nadávala ze nemôže chodiť 4 mesiace do práce.Proste máme smolu ze máme vyšší vek lebo v mojom okolí majú tuto operáciu ale majú 30 rokov tým sa to oplatilo.Ja v mojom veku to už riskovať nebudem zrak je veľmi dôležitý aby som hazardovala.Tak dobre porozmyslaj a želám ti správne rozhodnutie.