Kramy

Príspevok v téme: Kramy
Ekak

Ahojte, mám 11 r.(som 5-tacka) KRAMY este nemám ,ale potrebujem sa o tom s niekým porozprávať aj o iných veciach. S mojimy naj kamoskami sa o tom rozprávam málokedy ale aspoň . S mamkou viem že vie že ja o tom viem ale sa nerozpravame o tom. Moje ostatné kamosky ked im napr. poviem ale sa spytam: "viete že ked pôjdete ku doktorke bude sa vás na menstruaciu pýtať" a oni že sa o tom nebudú rozprávať. Jedna z našej triedy to uz má tak ked mi niečo nieje jasné tak sa spytam a ona vpohode odpovie. Nič este nemám žiadne príznaky len má kus bolia prsia .
ROZHOVOR S ĎALŠÍMI KAMOSKAMI (2-MÁ):
Ja: menstruaciu budeme preberať v 7. Ročníku
Kamosky: sa tesim
Ja: vložky alebo tampony? (Ja veľa športujem gymnastiku -tampony aspoň na pár tréningov)
Kamosky: tampony sú veľmi škodlivé čiže ja vložky (jedna aktívne plave a jedna tancuje)
Kamosky: podľa mojej mamky dostanem kramy asi v 14-tich
Ja: ja neviem
Komasky : ja to nechcem mať
Ja: prečo?
Kamosky: veď tá to obtazuje kazdy mesiac...migrény zvracanie ako moja mamka
Ja:moja mamka nič take nema, a keby to nemáš nebudeš mať bábätko,není to až take zlé..
Kamosky: to není fér chlapi to nemajú
Ja : ani deti nemajú (v bruchu)
.......................
NAŠA trieda je fakt divna (športová ,hokejová chlapci...) chalani sa bežne spytaju (vikriknu) učiteľky čo je to menstruacia ....
Napíšte mi prosím ako ste vy dostali 1. menzes ja sa bojím že to dostanem v škole tak mi napíšte...diki

Ekak

Veľmi pekne ďakujem že si mi pomohla. Ja nechodím na plavecký len neviem či tampony alebo vložky. Zevraj tampony sú veľmi škodlivé a vo vlozkach na gymnastiku a iné športy-zevraj je to veľmi nepohodlne pri športoch a ked robíme šnúry... Vlastne este nemám sice čo riešiť:-) dik este raz :-):-)

lolinka

Ja som prvy menzes dostala v 12-stich a na velmi blbom mieste. Boli sme na dovolenke na jazarech, len moj otec, ja a moj mladsi brat. Mama s nami vtedy nebola, co by som to s nou mohla prebrat a zdoverit sa jej. S otcom som nikdy pekny vztah nemala, jemu som sa nemohla zverit. Davala som si namiesto vloziek servitky a odmietala sa ist kupat. Ked som uz dlhsi cas nechcela ist sa kupat, moj otec pochopil o co asi ide a sam mi kupil vlozky. Predtym ako som dostala tento menzes som mala dva krat take spinenie, nieco trocha podobne menzesu ale pravy menzes to este nebol. Mala som to asi raz za 3 mesiace. V detstve a dospievani som mala s menzesom velke problemy, lebo som ho mala velmi silny, davala som si aj tri velke vlozky naraz a aj tak som niekedy pretiekla. Menzes mi trval 7 dni. Moja mama vtedy odmietala kupovat kvalitne vlozky, co dobre saju, kupovala nejake lacne, co vobec nesaju. Darmo som ju prosila, nech kupi kvalitne vlozky, ona bola vzdy hrozne setrna. V tom veku som samozrejme nezarabala a sama som si vlozky kupovat nemohla. Kym som bola panna do skoro 18-tich, nemohla som pouzivat tampony, lebo som mala pevnu panensku blanu a ked som si tam chcela strcit tampon, strasne to bolelo a nedalo sa. Rokmi sa mi ale menzes zlepsil, prestal byt taky silny a dlhy. Zo 7-mich dni sa skratil na 4. A tiez teraz mam taky silnejsi len prvy den, potom je to uz len take spinenie. U kazdeho dievcata je ale menzes iny, mala som spoluziacku, co ked to dostala nemohla ist do skoly, lebo stale zvracala. A tiez to, ze ja som si ako panna nemohla zaviest tampon nie je az take caste, ostatne baby s tym problem nemali. Ty si vo veku, ked uz mozes prvy menzes ocakavat, ale kazda ho dostane inokedy, mozes ho dostat za mesiac, za rok i za dva. Neznamena to nic a nebude to mat nijaky vplyv na tvoju plodnost v neskorsom veku. Prve menstruacie byvaju casto nepravidelne, mozes dostat prvy menzes a druhy trebars aj o 3-4 mesiace a tak to moze nejaky cas ist. Priblizne po roku sa ti to ustali a budes mat menzes pravidelne kazdy mesiac. Ak mozes pouzivat tampony, tak ich kludne pouzivaj, ale nezabudni ich pravidelne menit, presne podla navodu. Ked si das tampon, daj si radsej aj vlozku, keby ti tampon nahodou pretiekol. Uvidis, ako silny ho budes mat ty, u kazdej baby je to ine. Nikdy sa nechod kupat do verejnych kupalisk a do bazenov ked budes mat menzes, ani ked budes mat tampon, ten ti nasaje spinavu vodu z okolia a mozes dostat infekciu. Doma vo vani sa kupat mozes, tam je voda cista.