Zarobil som 35.000,- eur na jednej statnej zakazke, ktoru som robil 1 mesiac. Nahodou som si u rodiny nechal otvoreny mail na stole, kde bolo vyuctovanie, lebo mi zavolal zakaznik a musel som rychlo odbehnut a niekto to zneuzil a pozrel si to a ked som sa vratil, tak boli vsetci ako omraceni. Potom sa do mna pustili, ze som zlodej, ze okradam stat atd. a nechceli si dat vysvetlit, ze okrem toho, ze to bola od nich drzost, tak som to vsetko riadne tvrdo odmakal. Jednoducho obrovska zavist. Uplne zrazu, nahle, dovtedy bolo vsetko OK a za doslova par sekund ma vsetci nenavideli. Neviem vobec co mam robit? To mam odpisat rodinu kvoli tomu, ze ziju v hladovej doline a nic s tym neurobia a pritom nie su spokojni s tym ako ziju? Alebo im mam dat nejake peniaze? Zacali sirit reci, ze som namysleny frajer, ze som nenazraty a podobne nezmysly. Ja takemuto mysleniu vobec nerozumiem, je mi na hony vzdialene. Viete nieco na to poradit? Viem, ze vztahy su uz nastrbene, ale daju sa aspon ako-tak urovnat? Nechcem prist o rodinu.
Ako odvratit zavist?
Nechcem povedať, že to má väčšina asi trochu pomýlené, ale asi tomu tak bude.
Dalo by sa to všetko nazvať formálnou zbožnosťou. Keby sme aj žili to, čomu veríme, tak by tento svet vyzeral úplne inak.
Ak si ľudia nemienia pomáhať, tak už tento samotný fakt je katastrofou.
Štát nie je spasiteľ a ani nevyrieši všetky naše problémy, najmä finančné.
Čo sa týka globálu, tak ak chce niekto mať veľa peňazí, tak má robiť prácu, ktorá mu to aj umožní.
Je však otázne, či na to každý má.
Mne je jedno, kto má koľko peňazí. Peniaze nie sú až taká dobrá vec. Okrem spomínanej závisti ti môže pokojne aj prepnúť.
Hádzať hodinky za niekoľko tisíc do rieky a pod. bláznovstvá nie sú nič nevídané, čo som sa dozvedel:-)
Ďalej alkoholizmus, plus iné radovánky a pod.
Je náročné si zachovať zdravý rozum pri veľmi dobrom stave konta.
Je tu ešte aj možnosť, rozdať všetko chudobným, ak by ti to hrozilo:-)
Také niečo má pomerne veľkú očistnú a ozdravnú funkciu.
Peniaze kazia charakter a je to tak.
Robil som v organizacii,kde sa to statnymi zakazkami len tak hemzilo. Teda viem ako to chodi (bud cez politicku prislusnost, znamosti, uplatky, rodinkarstvo, provizie zo zakazky, atd.). Preto byt tebou neohanam sa tu ako si musel tazko driet aby si ziskal za mesiac 35tisic eur. Niekto to nezarobi za naozajstnu drinu ani za 10rokov. Tak sa nediv ak ti ani rodina tie bachorky o tazkej drine nezerie. Nezavidim. Iba pisem,ako to v tomto skorumpovanom state chodi.
No, okrem rečí a ohovárania ešte ako bonus čakaj nejakú chorobu alebo nešťastie, ktoré súvisí s tým, že ti závidia jak nenormálni... a budú v tom pokračovať, kým ťa neuvidia na kolenách.
Ak sa s nimi nedá, tak kašli na nich, hoci je to tvoja rodina.
Závisť je súčasťou našej civilizácie, nechcem povedať priamo barbarskej, ale mám to na jazyku:-)
Peniaze závidia iba ľudia, pre ktorých sú prachy zmyslom života. Nie je pravda, že jeden má šťastie a druhý smolu. Ten čo stále plače a sťažuje sa ako sa mu nedarí je väčšinou zbabelec čo nedokáže zdvihnúť zadok a od základov zmeniť svoj život.
Ak je zdravý, mal by - ak chce peniaze - vyskúšať všetko čo je dostupné. hoci aj odísť tisíce kilometrov za prácou. Naučiť sa cudzí jazyk, rekvalifikovať sa. Lebo to je to najľahšie len lapieť doma a stonať a od rána do večera sa na niečo sťažovať. Nikoho netreba ľutovať, každý je strojcom svojho šťastia. A závisťou škodí každý len sám sebe. Nechaj to tak, závislivcov nezmeníš. Možno to chce chvíľu si dať odstup. Neusiluj sa silou - mocou im niečo vysvetľovať. Nemajú žiadne právo ti čokoľvek vyčítať a ty nemáš žiadnu povinnosť nikomu nič vysvetľovať. Nielenže nemali čumieť do tvojich záznamov, ale to čo si zarobil je tvoja vec. Nadávať ti do vydriduchov, to len ukázali čo sú sami zač. Načo sa tým vôbec zaoberáš. Už to nie je tvoja starosť. A na budúce si daj pozor na to čo kde necháš.
To mas tak, ked ludia zavidia chudakom ucitelom, ze im zdvihli na Slovensku platy a pomaly by ich "do plynu" za to dali. Takto sa vyjadrila jedna diskutujuca. Pritom slo iba o ciastky od 500-max. 900 eur a ani zdaleka tolko nedostane kazdy.
Je teda logicke, ze pri tvojej "sume" ta znesu pod ciernu zem. Necuduj sa a nebud nahnevany, lebo ti to nepomoze. Drviva vacsina ludi pracuje naozaj za smiesne peniaze ako lacna pracovna sila, zatial co ta hrstka ludi vlastny vacsinu bohatstva na zemi. Nijak sa ich nezastavam, ale to sa dalo cakat skratka. Ludia nedopraju ani ovela drobnejsie veci v zivote lebo kazdemu zalezi na svojom zisku a aby sa iny nemal lepsie ako on. Ked mas tolko, radsej sa s tym neukazuj a davaj pozor, kde o tom hovoris, lebo prirodzena ludska vlastnost je zavist a ziarlivost.
Hoci mas dovod byt na nich nastvany, skus zabudnut na ich slova, lebo ich to zoziera viac ako teba. Mimochodom, to ze je to rodina, je typicke. Ta si vie zavidiet najviac. Skus sa ked tak s nmi porozpravat a pomoct im vyjst z tej hladovej doliny, skus sa ked tak vcitit do ich koze, aj ked ti to je neprijemne.
Tu je každá rada drahá. Ľudia, kt. závidia, škodia Tebe a najviac sebe! Musíš sa s tým naučiť žiť, brať ich takých akí sú, tento negatívny pocit musel v nich driemať už dlhšie. O to horšie pre Teba, že je to rodina, ale v rodinách sa toho deje...So svojou nenávisťou by neprestali ani vtedy, ak by si im tie peniaze daroval. Toto však nerob! Ak máš svedomie čisté, zarobil si tie peniaze poctivo, tak si ich uži Ty a len Ty rozhodni ako s nimi naložíš. Peniaze ešte z nikoho nespravili šťastného človeka. Vzťahy môže urovnať len ten, kto ich naštrbil, takže s tým Ty nič nespravíš! Jedine ak by si našiel vhodnú výhovorku, ako si o ne prišiel, nenávisť tam však ostane. Prestaň sa trápiť, svoje peniažky si uži v zdraví a druhýkrát dávaj na svoj počítač,... lepší pozor!