som si myslel ze sem nikdy nebudem pisat ale neni to tak
niekedy ma nieco napadlo ale hned som na to zabudol strasne sa bojim lekarov teraz som mal ist na preventivku tak ma zrazu prepadla panika som chory ... prerastlo az do takeho stadia ze si namyslam vtieraju sa mi myslienky ze som chory mam rakovinu potom ze som sa zblaznim take myslienky ma napadnu ,ze niekomu chcem ublizit co by som nikdy nespravil potom na zas prejde a potom zas uz neviem co mam robit skoro na nic sa neviem sustredit cital som na nete ze to moze byt OCD
nemate nejaky triky ktore na to zaberaju nech na to nemyslim alebo nieco poradit ma tu niekdo taky problem ako ja
dakujem za kazdu radu
vtierane myslienky
pardon, ale rady "mysli pozitivne" a "mysli na nieco pekne" pri OCD - ak ju pisatel ma - su mu platne asi ako mrtvemu zimnik. cital som ohladom toho vyjadrenie od jedneho lekara o tom, ake to asi je.
pre predstavu: predstavte si ze mate v usiach sluchadla a nepocuvate hudbu, ale napr. nadavanie, rozculeny krik apod. a skuste sa potom sustredit, pripadne mysliet na nieco pekne, good luck :). v tomto pripade je to pre vas lahke, proste vypnete mp3 prehravac a je to. ludia s OCD to tak lahko "vypnut" nemozu.
sam mam OCD. objavilo sa to u mna, ked som nemal ani potuchy, ze nieco take existuje. hodne to mnou zatriaslo, preco sa tych myslienok neviem zbavit? preco sa mi vracaju? bol to na zblaznenie. tak som vyhladal psychologa, ktory mi povedal, ze podobne myslienky mava cas od casu kazdy, problem nastava ked sa stale vracaju a narusuju normalne fungovanie a sposobuju uzkost. vtedy sa moze jednat o OCD. ono je dobre si uvedomit, ze aj ked ti napadaju akekolvek hororove myslienky, nie je to priznak toho, ze si blazon, alebo co. s terapiou sa tieto myslienky daju velmi dobre naucit zvladat. ak ta to ale zatazuje naozaj velmi, skus psychiatra. existuju SSRI antidepresiva, ktore su velmi ucinne a poskytuju ohromnu ulavu (vyskusane na sebe).
vo vseobecnosti sa ma za to, ze terapia plus farmakoterapia je najucinnejsi sposob, ako to zvladnut. ide o uvedomenie si, ze len preto ze ti nieco take napada, nie si zly clovek a uzkost ta nemoze prinutit urobit nieco z toho co nechces, co je v rozpore s tvojimi zasadami /etickymi, moralnymi/... nerobi ta to horsim clovekom, prave naopak: ako mi povedal moj psycholog - "kazdy clovek ma aj svoju temnejsiu stranku a ked tu stranku pozname, tym lepsie jej mozeme celit."
vela sil prajem!
musis zacat mysliet pozitivne!!!!
mysli na nieco pekne :)