Problémy so škôlkou

Príspevok v téme: Problémy so škôlkou
M_artin_a

Ahojte,
mám 2 a polročnú dcérku, ktorú musím súrne zapísať ešte tento rok do MŠ, lebo inak prídem o prácu. Pomôcť mi žiaľ, nemá kto, lebo rodičov a aj svokrovcov mám od seba na 400 km.
Problém je v tom, že dcéru sú ochotný prijať len do Židovskej MŠ a my sme bez vierovyznania, takže ani neviem čo to obnáša.
Chcela by som sa spýtať, či mi viete poradiť, čo takáto MŠ obnáša, resp. ak ste tam mali deti tak aký máte názor na takýto typ MŠ? Príp. ak máte deti v cirkevných MŠ aký je tam zaužívaný zvyk?

Lydka_ZA

Môj vnúčik chodí do židovskej škôlky, ale taktiež v zahraničí. My sme neveriaci, zať je Žid, tak sa rozhodli malého vychovávať v tejto viere.
Malý má 4 roky, zariadenie navštevoval už aj ako jasličkár, rodičia sú z výchovou spokojní, my už pomenej.
Tieto zariadenia sú dvojjazyčné, čiže v BA je veľký predpoklad, že dieťa sa bude učiť popri slovenčine aj hebrejčinu a taktiež aj angličtinu. Deti si hebrejčinu osvojujú väčšinou hravým spôsobom, ale aspoň na nášho malého má dosť veľký vplyv a snaží sa ju nanútiť aj ostatným doma a aj nám.
Záleží na tom, či sa jedná o ortodoxnú židovskú MŠ, alebo nie. Ortodoxní veľmi medzi seba iné deti púšťať nechcú a všeobecne sú neprístupní, ale majú tvrdé zvyky.
V MŠ kde chodí náš vnúčik si čítajú každú deň z Tóry, ale väčšinou sú príbehy vo forme rozprávky, modlia sa, oslavujú židovské sviatky, chodia do vlastnej synagógy, čo majú priamo v budove. Malý je pod silným vplyvom ich náboženstva, deti inak veriacich rodičov túto MŠ nenavštevujú a čo viem, tak rodičia ani nechceli. Žiadne jedlo z domu do MŠ doniesť nemôžu, majú vlastné uniformy (v MŠ vlastné tepláky, tričká s logom MŠ). Malý si už teraz presadzuje svoje náboženstvo, čo nám nie je po vôli.
Netvrdila by som, že vo veku Vašej dcérky ešte náboženstvo nie je vnímané. Môj vnúčik navštevoval tam už aj jasle od 14 mesiaca a vnímal všetko od prvej chvíle. Mal niečo cez 2 roky keď určité veci jesť nechcel a niektoré zvyky už robil automaticky aj u nás.
Kipu nosia chlapci na hlave vždy a celý deň a poniektoré dievčatá aj šatky, väčšinou nezávisle od sviatkov. Náš malý si ju skladá len na večer pred spaním.
Určite sa choďte pozrieť do MŠ a zvážte či Vám spôsob ich výchovy vyhovuje, alebo nie. Ja netvrdím, že majú deti zlú výchovu, to určite nie, lebo sa o nich starajú, ale ja mám výhrady proti niektorým zvykom a taktiež voči tomu, že do detí sa dosť tvrdo natláča náboženstvo od malička.
Predpokladám, že aj keď sa Vaša dcérka naučí niektoré zvyky na škodu jej to nebude a postupne na ne zabudne ak ju vytrhnete z daného prostredia.
V MŠ kde je náš vnúčik majú deti dosť prepychové hračky, zariadenie, ale je tam silné náboženstvo. Stravujú sa záhadne podľa židovských predpisov, takže napr. bravčové mäso a králičie mäso nekonzumujú vôbec. Pre nášho je to normálne, nakoľko aj doma sa stravujú podobne, ale u detí, ktoré nie sú zvyknuté na toto stravovanie, môže byť problém.
Je to na Vašom rozhodnutí a prajem Vám, aby ste našli správnu MŠ a boli spokojní.

Barbora001

Ahoj,
ja som síce dieťa v takejto MŠ nikdy nemala, ale mojej kamarátke chodí dieťa do židovskej MŠ do Prahy.
Predpokladám, že aj v BA funguje na podobnom princípe, takže Ti napíšem, čo viem o nej a možno Ti pomôže v rozhodnutí.
Deti sa učia hebrejský jazyk myslím od 3 rokov a to aj slovom a aj znakmi. Okrem toho majú angličtinu, čiže ona má 5 ročnú dcéru a hovorí celkom pekne anglicky, ale aj hebrejsky.
Riadia sa podľa židovských tradícií, jej dcéra nosí myslím každý piatok nejakú šatku a v MŠ oslavujú všetky židovské sviatky. Počas dňa sa modlia, inak fungujú ako v normálnych MŠ.
Viem, že sú to triedy s malým počtom detí, takže sa im vedia venovať viac ako v normálnych MŠ, ale zase je tam to náboženstvo. Ona mi vravela, že veľmi neprijímajú deti bez židovského vierovyznania, len ak majú málo detí. V BA takto funguje židovská ZŠ, ak majú málo detí, prijmú aj iné deti.
Je to na Tvojom zvážení, či Ti bude vadiť viera a zvyky, lebo tie si dieťa z MŠ automaticky prinesie. Angličtina bude len na osoh a hebrejčinu neviem,....
Ako mi rozprávala, tak tie deti sú bez stresu, z fotiek vypadala MŠ fakt veľmi pekne a to aj vybavením a dieťa je spokojné.
Myslím, že všetky cirkevné MŠ fungujú na podobnom princípe a ak tam má pobudnúť len do konca júna, tak sa nič zlého nenaučí. Podľa mňa v tomto veku ešte vieru tak veľmi nevníma.
Veľa šťastia.

M_artin_a

Bola som tam, aj som sa pýtala, ale príliš zhovorčivý neboli. Bolo mi povedané, že miesto majú, môže tam ísť aj dieťa bez ich náboženského vyznania a bude sa mať fajn. Tak toto je len minimum.