dobrý deň chcel by som sa poradiť s mojou situáciou mám 26r a mám strašne nízke sebavedomie je to asi tým že ma v živote rodičia za nič vôbec nepochvalili ako málý som mal komplexi chodiť medzi ludí to my ostalo neverím ludom tažko sa mi zoznamuje s novými nechávam si od nich odstup..doteraz plus zo všetkého mám strach ktorý ma sprevádza celým životom takáto situácia je pre mna úplne paralyzujúca a neznesitelná už mal niekto s týmto skúsenosti ako začať konečne žiť normálny plnohodnotný život ?
strach a nizke sebavedomie
Zacni postupne. Strach prekonas iba tak ze budes vystupovat pravidelne zo svojej komfornej zony. Ked mas strach komunikovat s ludmi tak s nimi zacni komunikovat. Mas nejake zaluby, povedzme ze rad citas knihy. Tak chod do kniznice a porad sa s knihovnickou ze hladas knihu na nejaku temu. Postupne sa mozes prihovorit niekomu v kniznici a stale si pridavat o nieco viac aby sisa posuval. Postupne vyhladavaj take situacie ktore ti zdvihnu sebavedomie. Ak nie si sabavedomy v plavani tak plavaj. Rovnako to je aj s ludmi, zenami, rob veci ktore ti dodaju sebaistotu. Neexistuje na to iny navod. Neexistuje ziadna skratka. Bol som na tom dost podobne a iba to ze zacnes zit zivot s teba spravi cloveka akym chces byt.
Myslím, že odpoveď poznáš - strach prekonáš tak, že mu budeš čeliť, to znamená, že začneš vyhľadávať spoločnosť, viacej komunikovať a postupne tak získavať sebavedomie. Znie to strašidelne no netreba sa báť, ľudia sú fajn :)