uzkost / socialna fobia

Príspevok v téme: uzkost / socialna fobia
xxxnator

mam obcas uzkostne stavy. hlavne v situacii ked mam sam zo seba vysoke ocakavania napriklad obcas neflirtujem s krasnou zenou len preto ze sa bojim ze to pokazim. obcas sa u mna hanblivost prejavuje ako uzkost, ked mam rande casto som nervozny niekedy nie som vobec ale casto som. velakrat je to ale uplne iracionalna uzkost z uskosti. som celkom spolocensky komunikativny, dokonca aj extrovert a napriek tomu trpim uzkostou. najlahsie ju odstranim tym ze sa zacnem s niekym rozpravat, su ludia pri ktorych sa zbavim uzkosti lahko, velmi dobre sa jej viem zbavit sexom alebo alkoholom. staci jedno pivo a uzkost je prec. niekedy tu uzkost nemam vobec aj ked je to narocna situacia, ale casto pride uplne necakane. ked som kedysi pracoval v praci kde sa premlelo vela ludi, nemal som ziadne uzkostne stavy, teraz pracujem za pc a ked videm do spolocnosti musim s tym obcas bojovat napriklad dnes v posilovni nebolo to na mne vidiet ale citil som sa hrozne. ale ked mam napriklad stretnuutie so zakaznikmi som uplne uvolneny lebo viem ze mi to prinesie peniaze. co s tym? pomoze mi psycholog? psychiater? alebo mam skusit samoliecbu? nerad by som bral dajake chemicke svinstva a bol na ne odkazany ale ak by mi to pomohlo neviem... vizivove doplnky proti uzkosti som uz skusil vsetky a nepomaha. xanaxu a podobnych liekov sa bojim ako cert kriza lebo viem ze si na ne naviknem.

mam56

Ja toto riešim tiež. Strach má aj ochrannú funkciu, napr. ak človek mal veľa negatívnych podnetov.
Podľa mňa liečenie nemá spočívať v užívaní liekov, ktoré nič aj tak nevyliečia, ale v tom, že bude človek meditovať a uvažovať.
Treba byť na seba občas aj pyšný. Pýcha je pre tento svet modlou...

AdiinkaAdi

Tak ako píšeš možno je to len tým že si bol predtým obklopeny ľuďmi a teras si si odvykol od toho,
Ja napriklad tiež kym som pracovala prec som bola v pohode a teraz uz dlhšie nikde nechodím tiež mám problém vyjsť medzi ľudí.
Pochybujem že to je kôli nikotinu, ja fajčím už 4 roky a nepotrebujem to tak aby som deň nevydržala.
Si na tom ešte dobre, je veľa ludí ktorí majú viac takych problemov s uzkosťou.

xxxnator

a este doplnim ze som obcasny fajciar nefajcim pravidelne ale hlavne v kombinacii s alkoholom. mozno aj to je dovod uzkosti ze fajcim a potom mi chyba nikotin.