Dobrý deň. Hľadám fenku už druhý rok :( áno ja viem znie to neuveriteľne. Stratila sa v roku 2014, dala som ju na internet, že "hľadá sa" ale zatial sa nikto neozval. Chcem sa spýtať, či nemáte niekto s niečím podobným skúsenosti a ako ste postupovali pri hľadaní. Je aj začipovaná, tak vás prosím ako sa podľa toho čipu dá nájsť pes? Viem, že sa podľa čipu dá zistiť niečo o majiteľovi ale dá sa z čipového čísla zistiť niečo o psovi? Za každú info ďakujem.
Už dosť dlhú dobu hľadám psa, prosím pomôžte :(
Dakujem Vam za prispevok v ktorom som sa naozaj vela veci dozvedela, skúsim ešte ten inzerat do novin. A áno rozmýšlala som nad inzerátmi v madarsku ale neviem po madarsky a mam problem nejaku taku stranku najst, dala som si od kamaratky prelozit text o mojej fenke do madarciny a teraz sa snazim nieco take najst, ale nedari sa mi. Prosim Vas neviete nejakku madarsku stranku?
Dobrý deň. Je mi veľmi ľúto vašej fenky. Veľa ľudí si myslí, že čip sa dáva preto, aby sa pes či mačka dali nájsť cez GPS. Takýto čip by musel mať zdroj (batériu) a silnejší vysielač. Bohužiaľ, takéto vlastnosti čip vo veľkosti ryže za tri eurá väčšinou nemá. (aj keď ste u veta určite platili viac, cena väčšiny čipov je doslova pár eur).
Bežné čipy, ktoré dá vášmu psíkovi veterinár, slúžia na to, že ak psíka odchytí mestská polícia alebo nálezca a odvezú ho na veterinu alebo karanténnu stanicu, tak veterinár, policajt alebo pracovník stanice v prvom rade preskenuje psíka, či je začipovaný. Ak áno, zosníma kód (číslo) čipu a v centrálnom registri si nájde údaje k tomuto kódu, t. j. meno, adresu a telefónne číslo majiteľa, ktorý dal psíka začipovať. Či je číslo čipu správne a či sú k nemu všetky vaše údaje, si môžete v registri skontrolovať aj sami tu (Cíšlo čipu by ste mali mať v očkovacom preukaze psíka) www.crsz.sk Malo by fungovať aj v prípade, ak niekto nahlási uhynutého psíka na ceste a pod., ale či to tak už policajti či veterinári robia, je druhá vec. Takto sa nájde veľa stratených psíkov, resp. nájde sa majiteľ k psíkovi. Horšie je, keď majiteľ nie je pôvodný, keď údaje nie sú kompletné (predtým nemuseli byť), keď je čip chybný, keď psíka nájde niekto, komu ani na um nepríde ísť s ním k veterinárovi alebo volať policajtov, alebo keď sa veterinár jednoducho preklepne pri nahadzovaní údajov. Preto by si to každý majiteľ hneď po začipovaní mal skontrolovať v registri sám, kým sa dajú veci ešte napraviť.
Prešiel už dlhý čas, čo sa Vaša fenka stratila, ale ešte stále by tu bola nádej. V prvom rade si skontrolujte v registri, či tam číslo čipu s Vašou adresou ešte je. Ak nie je, na čip sa nespoliehajte - zrejme došlo k nejakej chybe a Vám to už nepomôže. Stále máte možnosť vylepiť po blízkom aj širšom okolí plagátiky s jej fotkou, opisom, dátumom straty a kontaktom na Vás - ak tam sľúbite nejakú odmenu, šance sa zvýšia - samozrejme potom budete musieť odpovedať kadejakým obsmŕdačom, čo Vám ponúknu hocičo. Obvolajte všetkých veterinárov, otravujte, naliehajte, pýtajte sa. Ak máte deti, zapojte deti v školách, ony si také veci všímajú. Dajte inzerát s fotkou do miestnych novín. Urobte to isté aj na slovenskej aj na maďarskej strane. Snáď si na ňu niekto spomenie.
Držím palce.
Alexxxxx je to plemeno Bígl je fenka, mala by mať 4 roky, keď sa stratila mala 2. Stratila sa v lese na slovensko-maďarských hraniciach v malej dedinke v okrese Lučenec. To je tiež problém a dosť veľký, že sa stratila na slovensko-maďarských hraniciach a tak môže byť aj v Maďarsku :/ Fakt neviem načo tie čipy tým psom dávať, keď sú výhodné, len z jednej strany a to s takej, že jedine ak nájde psa nejaký veterinár, alebo útulok, tak vedia čítačkou zistiť majiteľa, alebo niečo o ňom, ale z druhej strany to už nejde, že by si majiteľ zistil niečo o psovi!
Aký je to pes a kde sa stratil?
Žiaľ, viem z vlastnej skúsenosti, že čipy sú naozaj k ničomu.
A neda sa to niako najst psa pomocou cipu a vererinara? Ja neviem, nieje v tom cipe nieco co by mi pomohlo v hladani? Takze ten cip je v tomto pripade uplne zbytocny?
Vážne?? Pane Bože presne toto som potrebovala počuť! Naozaj je ho možné nájsť pomocou GPS? Presne toto som sa snažila už dlhú dobu nájsť na internete, ale nič sa mi nepodarilo.
Ked je pes zacipovany tak by veterinár mal by najst cez GPS