HAK - áno či nie?

Príspevok v téme: HAK - áno či nie?
SomeBody

ahojte. Mám dilemu, už nad tým premýšľam asi pol roka. mám pár, problémov, ktoré by dokázala vyriešiť jedine HAK (hormonálna anitkoncepcia), a to:
1. zvýšená hladina testosterónu v krvi, z čoho vyplýva množstvo nepríjemností:
2. tmavé chlpy, veľa, všade :D aj keď vlasy mám taký "špinavý blond", chlpy mam čierne, mám ich aj nad perou, veľmi výrazné a obšírne na rukách, na predlaktí, (čo mi dosť vadilo, tak už asi pol roka chodím mesačne na depiláciu voskom, síce chlpky trošku zjemneli a zosvetleli, žiadna sláva, stále sú rovako husté a je ich proste veľa), dokonca aj pod pupkom smerom dole :( , tiež v okolí bikín, až vo väčšej ploche mimo bikín, ako je nomrálne.. a tu mám aj problém s holením, lebo mi to sčervená veľmi a robia sa výražky, aj keď to zasypávam púdrom a ošetrujem poriadne, aj mi to robí odborne kozmetička, stále efekt rovanký), a tiež chlpky na stehnách, aj keď som ich nikdy neholila, lebo potom by bolo peklo, viem, ale už sú aj tie dosť výrazné, asi v lete ich dám depilovať, lebo nebudem tak chodiť predsa... no a tak..proste nepríemné peklo, a zakaždým s každou časťou tela chodiť ku kozmetičke je fiannčne celkom náročné.. a na laserovú epiláciu nemám šancu ísť, penazí neni ani toľko.. a geneticky to nie je, moja mama nemá na rukách ani 1 jediný chlpok! trošku má na lýtkach a vpredu nohy a to je všetko!!...
3. problém s akné, ale nie až taký veľký, no viac ma štvú upchaté póry (uhry), čo asi som ešte nevidela človeka s tak rožírenými pórami ako mám ja.. katastrofa,..aj som vystriedala 2 kožné lekárky a 2 kozmetičky a každá mi vraví, že to je moc..
mám extrémne mastnú pleť (presne takto to povedala doktorka), čo sa snaží dr. riešiť mastičkami, akože trošku na akné zabralo, ale uhry sa nezmenili...
a teda keď mám mastnú tvár, logicky tie mazové žľazy vylučujú veľa mazu aj na hlave.. takže vlasy umývam každý deň, ak chcem na druhý deň vyjsť sebavedomá a spokojná vonku na svet :) a ide mi to už pekne na nervy a je to dosť obmedzujúce...
4. môj cyklus.. jedna veľká katastrofa.. prvý menzes v 15., potom rok nič, iba občasné špinenie.. vyšetrenia na gynde - všetko v poriadku..len čakať..potom postupne krámy každé 3 mesiace, teraz je to tak, že raz prídu po 6 týždňoch, potom po 3 týždnoch a potom po 2 mesiacoch.. no hocijako.. niekedy sú príliš silné, inokedy salbučké.. našťastie nepoznám PMS, žiadne bolesti, krče, nie som nervozna, podraždená, žiadne nepríjemné príznaky nemám, aspoň to som vyhrala.. aj často mám len slabšie kkrámy.. tak raz za polrok sa objavia brutál silné.. zakaždým mám zrazeniny..najprv ma vystrašila zrazenina velkosti asi 2€ mince, no potom som si "zvykla" už aj na väčšie, o dosť väčšie, proste obrovské zrazeniny..vyľakalo ma to strašne.. na gynde oppäť všetko v poriadku a jediné riešenie HAK.. tiež mám špinenie, niekdy aj 2 týždne pred menzesom, inokedy len 2 dni.. alebo hocikedy uprostred cyklu zopár dní.. proste hocičo...stále na vyšetreniach na gynde je všetko OK, a to mám najlepšieho gynekológa v meste, tak všeobecne sa to traduje.. aj kožnú lekárku mám veľkú odborníčku..
5. už neviem, nevládzem, možno som napísala všetko, možno som niečo zabudla, ale toto si myslím, že úplne na jednu holku stačí..

tak čo mám robiť? lekár mi povedal všetky možnosti, ktoré môžu nastať počas užívania HAK, aj po vysadení, že to môže ostať lepšie, alebo sa vrátiť, alebo dokonca zhoršiť.. je to veľky krok do neznáma, ja som nešťastná z tých problémov uvedených vyššie :( tiež to stojí 10€ mesačne cca? ako, zvládla by som to, za tú cenu, že by sa všetko zlepšilo.. len ten hormonálny, neprirodzený zásah do tela.. mám 18 rokov, o chvílu 19.. mám dosť rozumu, no aby som potom neľutovala, že som si dobabrala ďalší život, ak budem chcieť antiku vysadiť, a náhodou sa toto všetko zhorší,..problém s otehotnením nevnímam velmi, myslim, ze to už len staré ženy o tom tradujú, a veda pokročí tak či tak..

veľa žien berie HAK čisto kvoli tomu ze nechcu otehotniet, tak si myslim ze by to nemalo byt take riziko brat, no predsa sa bojim začať.. aké máte vy skúsenossti? aj sa bojím aby som sa nestala nejaká náladová potom, čo teraz chválabohu nie som.. alebo pribratie na váhe (zaliate, kedže moze niektora HAK zadržava vodu v tele viac).. čo si myslíte vy? :) Ďakujem za každú serioznu radu a skusenosť :)

Melvi

ani ja ti nedoporucujem HAK , je pravda ze hlavne kvoli takym problemom zeny beru ako si aj pisala, aj ja sama som to zacala napriklad kvoli akne ,,, nahovorili ma na to, bola som velmi stastna ze konecne vyzeram ako clovek ale co prislo potom, teda po rokoch nikomu neprajem... :( bohuzial, tak to je, mozno uvidis nejaku zmenu ale ta zmena bude len na pohlad, neuveris kolko zleho ti urobi zvnutra (co nevidis ale casom ucitis na vlastnej kozi a zdravi)

SomeBody

Naomila - jedna vec vám ušla - nie som rozhodnutá ;) a to je ten dôvod, prečo tu píšem.. a viete ako som sa rozhodla? že nejdem do toho, na základe skúseností predchádzajúcich dám, a rád od ostatných.. to ste nečakali, však? :) trošku menej sarkazmu do budúcna a ak sa nechystáte pomôcť, tak radšej nepíšte, nikto vás nenúti a ja o váš čas nestojím :)

naomila

Nechapem,o com sa tu chces s kym radit.. pises ze mas 19 a dost rozumu a ze ti s uvedenymi problemami moze pomoct JEDINE horm.antikoncepcia. v podstate len zabijas cas diskuterov,uz si rozhodnuta. O par rokov ta uvidime v temach,co mi sposobila HAK .

Bublii

Ahoj, ak ti pomôže, napíšem ti, ako som ja brala. Brala som kvôli menš.bolestiam a nechcela som otehotnieť. Brala som 2 roky Evru - to sú také náplaste, čo sa len nalepia. Každý týždeň jedna náplasť a jeden týždeň bez náplaste na menštruáciu. Kupovala som 3-mesačné balenie za 40e, takže to vyšlo nejak 13e na mesiac. Ja som bola veľmi spokojná. Nepribrala som ani kilo, zlepšila sa mi pleť, bolesti zmizli, proste všetko fungovalo ako malo. Nemusela som ani chodiť na odbery krvi, ako sa chodí pri tabletkách. Ale po 1,5roku sa mi začali bolesti pri menzese vracať a krátko nato sme sa aj s bývalým rozišli, takže som HAK vysadila. Samozrejme, bolesti aj akné sa vrátili v plnej sile. Teraz už HAK neužívam 4 roky a musím povedať, že sa dávam do poriadku, i keď akné aj bolesti ostali... HAk už neplánujem znova brať, fungujeme s priateľom bez nej.

SomeBody

A111 ach presne toho sa bojím :( asi kašlem na to,.. ja na to odvahu nenaberiem aj tak, a asi to nemá zmysel podstupovať také riziko.. aj o tom znížení libida som čítala, ale nechcelo sa mi veriť.. ďakujem za tvoj čas :) budem to mať na pamäti ak by ma to mátalo brať hak..

SomeBody

hak - prepac, ale chodim k lekarom, ja som si to sama nevymyslela... a aj u koznej aj u gynekologa je jedinym riesenim HAK, sami mi to povedali, ja neviem kde inde sa mam radiť..
da sa aj nehormonalnymi tabletkami, ale to by upravilo iba pravidelnost cyklu.. avsak spinenie moze ostat aj zrazeniny.. a nadmerna aktivita mazovych zliaz, ochlpenie ostanú..to nechcem..lebo mne je v podstate šuma-fuk že je cyklus nepravidelný.. ja len napr cez leto nedokážem fungovať ako normálny človek, kedže som toto leto 2 týždne v strede cyklu špinila a nevedela osm čo príde, tak som nešla ani na kupko, že veď ak dostanem krámy.. a ptm kráamy prišli o mesiac.. celé zle.. a tie zrazeniny, desia ma.. a to nehormonálne tabletk nevyriešia..
a príčina zvýšenej hladiny testosterónu? proste je to dané.. akože nemám to po mame, ale mám na to predispzíciu,..to som si stravou ani ničim iným neprivodila, ak narážate na niečo také..
ja sa pýtam na skúsenosti s HAK..ďakujem :)

A111

Tak napisem ti vlastnu skusenost.Brala som ha s prestavkami cca 8 rokov.Zacala som ju brat hlavne koly zvysenemu ochlpeniu a akne.Prvy rok uzivania bolo vsetko ok obcas som mala tazobu noh a nevladala chodit do kopca teda fyzicky som menej vladala ale nejako som to nebrala vazne. plet sa zlepsila vlasy sa menej mastili sex ok,pribrala som nejake 2,3 kila ako dalo sa.Po roku som zacala pocitovat v sexe menej vzrusenia az akusi averziu na partnera hnusil sa mi bolo mi odporne ked sa ma dotykal takze sex raz do mesiaca na viacsom sa nezmohla.Tak som vysadila potom bolo vsetko ok.Plet sa zhorsila vlasy zmastneli nazad narastli aj nove chlpky tam kde predtym neboli.Tak som zase nespokojna nabehla ku gynekologicke zase mi dala najnovsiu najdrahsiu antikoncepciu na moje problemi a takto sa to opakovalo asi 4 x za 8 rokov.Teras od jula som ju vysadila nadobro.Zanechala negativum ze menzes mi meskava aj 40 dni,tak mi pride o 2 dni skor.Podotykam nikdy som nemala s cyklom problemy ani v puberte vzdy som mala presny 28 dnovy cyklus.Ci brat antikoncepciu asi nie,problem riesi len docasu ked vysadis mas to spat dokonca aj horsie prejavy akne kym sa telo nastartuje.Tak sa sama rozhodni.

hak

chces brat antikoncepciu len kvoli tomuto problemu s ochlpenim? asi najskor by som zistila ci sa to da riesit nehormonalnou liecbou, alebo hladala pricinu preco mas zvysenu hladinu testosteronu a tam zacat