Zdravím s priateľkou sme sa pokúsili o nechránený pohlavný styk, bolo to naše poprvé. Nešlo nám to pretože som sa nedokázal dostať dnu takže sme to ukončili skôr ako by sme začali. Zašiel som do nej iba po polku. No aj napriek tomu mam strach, že si niesom istý či som nemal kvapku lásky a či z toho náhodou nemôže otehotnieť. Prosím čím skôr poraďte.
Neprepichol som ju ale čo AK?
Prečo si vy mladí dávate tieto otázky po a nie pred pohlavným stykom?
Tabletka po môže zabrániť ovulácii, čiže uvoľneniu zrelého vajíčka, ak sa užije v predovulačnom období, inak zabraňuje uhniezdeniu už oplodneného vajíčka vo výstelke maternice, a teda má skorý abortívny účinok, t.j. dochádza k usmrteniu počatého dieťaťa.
Rovnako aj v podstate všetka hormonálna antikoncepcia na našom trhu má okrem dvoch anti-koncepčných účinkov aj tretí "poistný" potratový účinok. Ak sa HAK nepodarí zabrániť počatiu, pôsobí abortívne.
Mala priateľka plodné dni? Ak nie, nebolo uvoľnené vajíčko, ktoré by mohlo byť oplodnené Tvojou spermiou a teda tabletku po by brala zbytočne. Ak mala plodné dni a došlo k počatiu, ak by vzala tabletku po, spôsobili by ste tým smrť vášmu dieťaťu.
Chcete riešiť tieto vážne morálne dilemy len kvôli pár chvíľam rozkoše? Sex nie je zábava, ale zodpovednosť. Ak dvaja nie sú ochotní niesť zodpovednosť za seba navzájom (zostanem s Tebou, nech sa robí čo robí, lebo Ťa milujem) a za svoje prípadné dieťa (postarám sa naše dieťa), nie sú pripravení mať ani sex. Preto by mali s pohlavným životom začínať v okamihu, keď sú si istí, že chcú zostať spolu navždy, čo si aj pred svedkami sľúbili, čiže okamihom svadby.
Neberte tabletku po a prípadným následkom čeľte ako dospelí, neutekajte od zodpovednosti. A poučte sa z toho do budúcnosti.
Ano moze sa to stat. Odporucam tabletku po.