Ahoj, mám 17 a vážim asi tak o 10-15 kíl viac ako by som mala. (Nevyzerám ako topiaca sa masť nejedávam v mekáči) Nikdy som nebola štíhla, ale za 1 školský rok som pribrala 5 kíl, cez prázdniny schudla 2 a ako prišla škola a Vianoce, som tam kde som bola. Mojím problémom je to, že jediný pohyb ktorý vykonávam je chodenie peši do/zo školy, 2x telesná, chodenie po schodoch namiesto výťahu,upratovanie a sobota s kamarátmi...Tam to končí. Nie som lenivá, len nemám čas cvičiť. Naozaj nie. Takmer každý povie, že sú to výhovorky, že aspoň pol hodinu si musím nájsť, ale popri škole a mojich záujmoch, naozaj nemám ani tú, ak si chcem aj trošku oddýchnuť.Prídem na intrák vyčerpaná, s kopou učenia, som rada, že idem spať o 23:15, ráno vstávam o 6. Som takmer stále v strese, a vtedy siaham po jedle, teda hlavne po sladkostiach, nedokážem odolať a potom priberám...Nechcem držať diéty a pokaziť si žalúdok, takže Vás prosím o nejaké tipy, ako zvládať chuť na sladké, ako môžem ešte pridať pohyb, čo napomáha chudnutiu, čo jesť, ako lepšie zvládať stres a čo vlastne robiť aby som schudla.
Ďakujem :)
Ako schudnúť
Dobre vysvetlene, rada som si to precitala :-)
Kedy je vhodná šetriaca diéta?
Šetriaca diéta je ľahko stráviteľná, energeticky i biologicky plnohodnotná. Podáva sa pri chronickom ochorení tráviaceho systému – pri ochorení žalúdka, dvanástnika a podžalúdkovej žľazy. Práve to sú ochorenia, ktoré často vznikajú v dôsledku nesprávnej výživy. Aj preto musíme najskôr pátrať po príčinách a snažiť sa ich odstrániť, až potom bude šetriaca diéta účinná.
Najčastejšie stravovacie zlozvyky sú: rýchle hltavé jedenie, nedostatočné žuvanie, jedenie horúcich jedál alebo naopak pitie ľadových nápojov, pitie alkoholických nápojov a samozrejme nepravidelné stravovanie.
Stravu treba rozdeliť do 5 až 6 denných jedál, a nielen pri šetriacej diéte: raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, prípadne aj druhá večera.
Z tepelných úprav vylúčime vyprážanie, opekanie, pečenie na tuku a grilovanie. Oveľa vhodnejšie je varenie, parenie, pečenie a varenie vo vodnom kúpeli. Solíme a sladíme iba mierne a chuť zlepšujeme bylinkami (pažítkou, petržlenovou, prípadne zelerovou vňaťou, kôprom, majoránom, bobkovým listom).
Vhodné potraviny
Mäso - čerstvé chudé z mladých zvierat dobre odležané, bez šliach, blán a kože z kurčaťa. Vhodný je tiež králik, morka, nie mastná kačka, mladé hovädzie a teľacie mäso, čerstvé ryby a chudá šunka.
Prílohy - uprednostňujeme varené, dusené zemiaky, cestoviny, rožkovú knedľu a halušky. Nepoužívame ostré a pikantné koreniny. Vhodné sú jemnejšie ako majorán, bazalka, či petržlenová vňať.
Bezmäsité jedlá - vhodné sú žemľovky, rezance s tvarohom, so strúhankou, ryžová, krupičná kaša. Z múčnikov sú vhodné piškótové cesta, odpaľované cesta. Biely chlieb a pečivo najlepšie odstáte.
Z polievok si vyberáme vývary z chudého mäsa, mliečne, zemiakové a zeleninové polievky, z ktorých vylúčime strukoviny, kapustu, kel.
Mlieko a mliečne výrobky dávame prednosť nízkotučnému mlieku, kyslému mlieku, jogurtom, kefíru, tvarohu a málo slaným syrom.
Zelenina podľa možnosti mladá a čerstvá, vhodná je i mrazená a sušená. Menej vhodná je konzervovaná zelenina. Vhodná je mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hlávkový šalát a špenát. Nevhodné sú všetky druhy zeleniny, ktoré nafukujú, ako je kapusta, kel, cibuľa, reďkovka, uhorka či paprika.
Z ovocia si vyberáme jablká, banány, mandarínky, marhule a broskyne. Pre obsah zrniečok, ktoré dráždia tráviaci trakt sú nevhodné kivi, jahody a maliny. banany_broskyne
So šetriacou diétou sú nezlučiteľné alkoholické nápoje, destiláty, horúce a chladné nápoje a sýtené minerálne vody.
Ak zo svojho života odstránime nesprávne stravovacie návyky a pridáme šetriacu diétu môžeme si výrazne zlepšiť kvalitu života. Nezabudnite: „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie“, povedal La Rochefoucauld.
Potrebujete znížiť cholesterol? Stavte na túto diétu!
facebook
email
pinterest
Zdroj foto: Shutterstock.com, Uverejnené: 08.02.2016, Autor:
Mgr. Anna Čunderlíková
Mgr. Anna Čunderlíková
zdravotnícky pracovník
Ďalšie články od autora
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.
Klik-Klinik
Máte zdravotný problém?
Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi
1. internetová klinika Klik-Klinik
Článok zatiaľ nikto nekomentoval. Možete byť prvý.
▲ Inzercia
Článok dňa
Stropné zdvíhacie systémy z pohľadu ošetrujúcich osôb
Tlačové správy Stropné zdvíhacie systémy z pohľadu ošetrujúcich osôb
Čítajte viac
Očistná diéta
Diéty Očistná diéta
Diéta po sviatkoch
Diéty Diéta po sviatkoch
90-dňová rozlišovacia diéta
Diéty 90-dňová rozlišovacia diéta
Uhorková diéta
Diéty Uhorková diéta
Dukanova diéta
Diéty Dukanova diéta
Najčítanejšie
7 rád, ako predísť rakovine
Tento nápoj roztopí vaše kilogramy
7 chýb v precvičovaní brucha, ktoré možno robíte aj vy
Babský liečivý nápoj na zníženie cholesterolu si viete pripraviť aj doma
Poloha, v ktorej spíte, o vás môže prezradiť viac ako si myslíte!
Tlačové správy
Kvôli čomu ľudia najčastejšie volajú na zákaznícku linku? Najviac ich zaujímajú produkty, prenos čísla a dáta
Kvôli čomu ľudia najčastejšie volajú na zákaznícku linku? Najviac ich zaujímajú produkty, prenos čísla a dáta
Ako účinne zakročiť proti ochoreniam vírusového pôvodu?
Ako účinne zakročiť proti ochoreniam vírusového pôvodu?
Ako si užiť kúpeľ spolu s ním?
Ako si užiť kúpeľ spolu s ním?
Bazénový zdvihák
Bazénový zdvihák
Peľové spravodajstvo
Banská Bystrica
Bratislava
Žilina
Košice
Trnava
Nitra
Textová Inzercia
Lyžovačka & wellness v Hoteli Partizán****
Vychutnajte si krásy zimných dní a dokonale zrelaxujte v jednom z najkrajších wellness centier na Slovensku!
Získajte svoj červený hrnček
Pozrite si našu ponuku a do piatich dní ho máte doma.
▲ Inzercia
V predajni Tesco, v mliečnych výrobkoch majú nápoj VANILA PROTEIN shake so steviou, znižuje cholesterol. Stevia je prírodný cukor. Predavaju aj čokoládový. Ten u mna naštartoval chudnutie. No môže sa piť aj dlhšiu dobu. Dôležité ale je upraviť stravu na stredomorskú. Lepšie bude aj vegetarianstvo. Títo ludia nejedia mäso, nahradzaju si ho sôjovými výrobkami, orieškami, sušeným ovocím, mliečnymi produktmi syry, vajcia, jogurty a kefíry...
Ananas sa tiež používa pri chudnutí. Dalej ovocie a zelenina aj v sušenej forme.
Ja osobne sa držím hesla " Raňajkuj ako král, výživné,obeduj ako zeman a večeraj ako sedliak."
Vychádzam z toho, že telo je už v tých večerných hodinách od tej 9 00 nastavené na trávenie prijatej potravy, takže vo večerných hodinách sa netreba prepchávať.No nedodržím to vždy.
Dôležitý je tiež pohyb chôdza alebo plávanie. Chôdza do schodov sa tiež počíta a spaľuje viac kalôrií.
Ahoj :-) Na podporu chudnutia môžem odporučiť bylinnú zmes Weight Balance, ktorá napomáha metabolizmu a tráveniu, konkrétne tak, že pomáha lepšie spracovať potravu, a teda nebudeš musieť toľko jesť a prijímať nadbytočné množstvá potravy, ktoré sa ti potom nevyužité ukladajú do tukov. Mne sa podarilo za pol rok schudnúť 15 kíl, viem, nie je to svetoborne veľa, ale som za to rada -odkaz odstránený- :-)
Ja som na tom podobne...na pohyb vela casu nemam,ale dala som si take predsavzatie do noveho roku,ze vobec nejem mastne jedla a sladkosti...ked mas strasnu chut na sladke,daj si jablko,banan,hrusku..proste nejake ovocie ..tie zaciatky su tazke,ale teraz po 2 tyzdnoch na sladke uz ani nepomyslim...a pijem iba cistu vodu,pripadne nasladenu mineralku...zatial som schudla 4kg :) dufam,ze som pomohla...drzim palce! :))
a skusala si nejaky pripravok na chudnutie?
Dufam ze prides nato ako schudnut, drzim palce :-)
Ved prave na pohyb nema cas pise
len pohyb :-)