Nasledujpci text je úvahou a a slúži skôr na zamyslenie.
Cukrovka 2. typu - tíchý nevyliečiteľlný zabijak. O cukrovke sa vraví vtedy citujem: ak hodnoty glukozy v krvi nalačno sú 8.0 mmol/l resp. nad 10 mmol/l kedykoľvek v priebehu dňa a zároveň HbA1c alebo glykovaný hemoglobín vykazuje vysoké hodnoty, Inými slovami čím je viac glukózy v krvi (čím je vyššia glykémia), tým viac sa viaže na hemoglobín a percento glykovaného hemoglobínu je vyššie. Rovnako je vykazovaná inzulínová rezistencia. Našou úlohou je preto držať hladinu cukru v krvi v optimálnych hodnotách či už za pomoci metformínu alebo dávok inzulínu. Toľko teória. A tu sa zastavme.
Prečo sa počas dlhodobého liečenia cukrovky 2. typu a niekoľko ročného podávania metformínu a stále vyšších dávkach inzulínu a to napriek relatívne uspokojivým hodnotám cukru v krvi dochádza ku komplikáciám cukrovky a väčšinou ku komplikáciám a zhoršeniu zdravotného stavu ? Zamyslime sa nad tým. Čo naozaj spôsobuje cukrovku 2. typu ? Vysoká hladina cukru v krvi ? Je to ako keby ste povedali že zápal pľúc spôsobuje vysoká teplota tela. Omyl. Zápal pľúc spôsobuje infekcia. A preto treba liečiť predovšetkým infekciu napr. antibiotikami a nie iba paralenom potláčať vysoké teploty. Na chvíľu sa vám síce od teploty uľaví ale teplota ako prejav zápalu sa tým iba utlmí a samotný zápal to vôbec nelieči.
Ja si myslím že cukrovku 2. typu nespôsobuje vysoká hladina cukru v krvi. Je to len dôsledok. Cukrovka je podľa mňa neliečená inzulínová rezistencia. Alebo inými slovami inzulínová rezistencia je to čo skutočne spôsobuje cukrovku. Lebo práve inzulínová rezistencia spôsobuje vysokú hladinu cukru krvi. Čiže ak dodávame do tela ešte viac inzulínu, túto rezistenciu prehlbujeme. Je to ako keby sme alkoholika liečili stále vyššími dávkami alkoholu. POZOR! Netvrdím že máte prestať brať inzulín a metformín. NIE! Tvrdím len že príčina cukrovky nieje vo vysokých hodnotách krvného cukru ale práve v podpore rezistencie - ak chcete odolnosti - tela voči inzulínu tým že hladinu inzulínu v tele ešte umelo dvíhame. Čiže kľúčom k vyliečeniu cukrovky je podľa mňa zníženie tvorby inzulínu telom a tým pádom zníženie inzulínovej rezistencie. Ako to ale dosiahnuť ?
Napíšte mi do komentárov čo si o tom myslíte.