Ahojte...mám 21 rokov, bývam s rodičmi, študujem a mám priateľa...mám pocit, že som veľmi zlý človek..od nejakých mojich 14-tich rokov som začala klamať, hlavne svojich rodičov. Prišlo mi to vhodné, lepšie riešenie, namiesto postavenia sa pred problém..veľa situácií mi ukázalo potom, že klamstvo nemá zmyseľ, že vždy všetko výjde najavo, že je to zlé riešenie, napriek tomu som sa nepoučila, klamala som aj ďalej...trápila som svojich rodičov, bola som k nim drzá, vlastne som aj teraz..neuhasínajúce problémy v škole, moja lenivosť a neučenie sa....veľmi ma to trápi a ľutujem to, rada by som sa zmenila, bola iná, chcela by som sa stať lepším človekom, bez klamstiev, byť úprimná k ľuďom, hlavne k tým najbližším...neviem čo robiť, neviem ako sa tomu postaviť...som slaboch? neviem sa postaviť problémom čelom, ale radšej klamat'? alebo som chorobná klamárka, ktorá nič okrem klamstva nevie? bojím sa že tie moje klamstvá ma privedú na úplné dno..čo robiť?...prosím, vie mi niekto poradiť, kto to zažil, je taký podobný, alebo má niekoho takého v okolí? Ďakujem..
Som zlý človek.....
Sb 94, kočka, máš tu prekrásny príspevok od Filipa aj s praktickými radami. Aj ja Ti chcem povedať pár slov - Ty rozhodne zlý človek nie si! Všetci máme svoje dobré aj zlé vlastnosti, všetci sme sa raz, viackrát v živote potkli, spadli na nos, urobili chyby, nechovali podľa bontónu, nik z nás nie je bez viny. Na svet sme prišli, aby sme sa učili, šírili dobro, svoje zlé vlastnosti pretavili na tie dobré, keď sa potkneme a padneme, aby sme opäť vstali, z chýb sa poučili a neopakovali ich. Takže, dievča, aj Ty si jedna z nás, o nič lepšia, o nič horšia ako my sami! Skôr by som povedala, že omnoho lepšia, ako niektorí tu na fóre. Ty si totiž UŽ vykročila na CESTU, cestu ako "byť lepším človekom"! Dostala si sa tam práve preto, že si použila svoju HLAVU, sama prišla na to a POCHOPILA, kde robíš chyby, zapojila CITY, zistila, že to nie je správne, a preto túžiš po zmene. Nebolo by od veci popremýšľať ešte nad jednou vecou - prečo si tak robila, nájsť príčinu. Ak si dokázala toto, dokážeš sa zbaviť aj tohto zlozvyku, ja Ti verím! Musíš si však uvedomiť, že to pôjde ťažšie a bude trvať dlhšie. Osprchuj si svoju dušu od nánosov, odpusť sebe, všetkým, kto Ti nejako ublížili, vyčistí si vzťahy so svojími najbližšími. Buď odvážna, priprav atmosféru, uvar večeru, objím svojich najbližších, otvor svoje srdce a uľav svojej duši. Povedz im, že ich ľúbiš, že Ťa mrzí, ako si sa chovala, že si im nechcela ublížiť a chceš sa zmeniť, popros ich o odpustenie a pomoc. Myslí úprimne, hovor srdcom! Uvedom si, že láska a vzťahy v rodine sú najdôležitejšie veci na svete. Po tejto čiernej hodinke nechaj minulosť minulosťou, prestaň sa tým trápiť, už sa v tom nevŕtaj. Máš tu nový rok, nový začiatok, klíči v Tebe nový život, tak ho začni žiť tak, aby si nič neľutovala, akoby to bol Tvoj posledný deň. Ak by sa Ti nedarilo, tak vyhľadaj psychológa, či iného terapeuta, aby ste objavili korene Tvojho problému a dotiahli to do úspešného konca. Tak veľa šťastia, dievča!
Klamstvo z humaritarnych dôvodov, teda z ohladom na zdravie rodičov, nie je klamstvom. Je to tvoj život. Ked v nom niečo pokazíš, nemôžeš to zvalovať na rodičov.
Ahoj Filip, brasko. Tiez ti prajem vsetko dobre ako aj celej rodine. PF 2016
Ked mas tu otazku, ci zly clovek - tak si preukazala, ze nie si. Ako tu uz bolo povedane, zlych nic netrapi, lebo si zabili svedomie.
Kedze chapes zivot s klamstvom ako ubohost a lutujes to - si zachranena. Vykrocila si na dobru cestu. Zvyky su zelezna kosela, kym clovek vyhra, stoji to vela padov a znovupostaveni sa, ale casom sa to zlepsuje.
Najlepsie je nedavat si velke ciele typu "odteraz uz nikdy", ale mensie ciele typu: "dnes nie" a najlepsie je "teraz, konkretne v tomto pripade nie".
Tak bez, Johanka z Arcu :)
sb94, ja som rodic teenagerov a mozem ti povedat, ze u mna je klamstvo jedno z najhorsich. Hlavne to naburava doveru vo vztahu. Kym mam doveru, ze je vsetko tak ako mi deti hovoria, mozem im davat slobodu bez preverovania, nemusim sa im do nicoho starat. Uz od mala som im to tak hovoril - ze klamstvo je medzi nami zasadny problem.
Vsetci sme v niecom slabi, lenivi a podobne - to sa vsetko da pochopit a aj tolerovat. Nenarusuje to vztah. Proste evidujem, ze to dieta ma s tym problem. Da sa to riesit povzbudenim, pomocou, motivaciou....ked sa ale klame, tak ide vsetko toto vedla. Lebo je naruseny nas vztah. Musime si najprv vykomunikovat to klamstvo. Prvorady problem je obnova dovery potom je vsetk ostatne.
Tvoji rodicia urobili chybu, ze ta neviedli od mala takto. Mas moj hlboky respekt, ze si na to prisla sama. Rodicom to uz odpusti, vychovavali ta, ako vedeli. Svoje deti vychovavaj uz inak.
Ja by som ti odporucal, aby si sa porozpravala, s tym rodicom, ku ktoremu mas dovernejsi vztah. Povedz mu, ze ti je kuto co bolo a povedz, ze to chces zmenit. Povedz mu, ze mas so sebou plno problemov, ale nechces to uz riesit klamstvom, nech ti ten rodic pomoze s tymi problemami. Potom sa mozes pustit do tej lenivosti a tak. Uvidis, ze budes mat vacsiu motivaciu, ked budes mat na svojej strane toho rodica, ktory ta mozno pochopi.
--------------------------------
Cau sestricka Adria. Pozehnany novy rok ti prajem. :o)
klamstva na svete vzdy boli a vzdy budu len treba odhadnut mieru do kedy si moze clovek dovolit klamat
Ty si tehotna?? Ked si napisala, ze: "Najviac trápim týmto mojím klamaním mojich rodičov. Teraz keď aj ja budem mama, si viac a viac uvedomujem veci".
Vies. Niekedy su male neskodne "milosrdne" lzi nevyhnutne a pouziva ci pouzil ich niekedy uz takmer kazdy vo svojom zivote.
No ty si uz ako keby tu mieru unosnosti, "zlatu strednu cestu", prekrocila. Akoby si sa zamotala do svojich vlastnych klamstiev lzi a neraz uz stracas prehlad, co je este pravda realita skutocnost a co uz loz klamstvo falos. Mozno ta to zo zaciatku bavilo, tesilo, naplnalo, chranilo ta to pred tazkostami problemami s rodicmi ucitelmi kamosmi spoluziakmi ai, ulachcovala si si tym zivot, vyhybala si sa tym problemom, unikala pred realitou prip.konfliktami.
Da sa zit rozne. Aj takto, v klamstve. Kazdy ma sam v sebe vlastny kompas. Je pravda, ze loz ma kratke nohy a zvacsa casom pravda aj tak vyjde napovrch. Ak klames inym, moze sa ti casom stat, ze ostanes sama. Alebo uz budes mat taku nalepku povest, ze tebe sa neda proste vobec verit. No da sa zit aj takto. Cim vacsie mesto tym vacsia anonymita ai.
Ale co ty sama? To ze sem pises, ta to zrejme trapi, zamyslas sa nad sebou, nad zivotom, vztahmi. Takze ten kompas v tebe pracuje, zrejme osobnostne dospievas dozrievas, prehodnocujes ai.
Pozri. Nechci vsetko hned a zaraz. Vsak si klamala cele roky a teraz chced ist do opacneho extremu? No zacni malymi krokmi. Postupne. Mozno zacni samou sebou, rodicmi, priatelmi. Od najblizsich az po ostatnych. Riad sa svojim vnutrom intuiciou. Lebo je pravda a Pravda, loz a Loz. Hlavne nestrat sama pred sebou svoju vlastnu tvar
Ahoj:)
Klamstva niesu vzdy len na skodu, niekedy su situacie, ked povies pravdu, len zbytocne vyvolas konflikt s rodicmi. Tak radsej zaklamat, nez pokazit den vsetkym v dome. Ale zas ked nemusis klamat, tak predsa prestan. Mas uz 21. Uz si predovsetkym sama za seba zodpovedna,, prevezmi uz svoju zodpovednost. Prijmi ju. Urcite niesi vobec zly clovek, kedze ta to trapi. Zlych netrapi nikdy nic.
stale sa mozes stat lepsim clovekom
Veru tak, bez klamstva dnes už neprežiješ, aj keď je síce pravda, že klamať by sa nemalo, ale ja zase rozlišujem medzi dobrým a zlým klamstvom. Dobré klamstvo, to je taká tá milosrdná lož, kedy napríklad oklameš rodičov, ktorí ťa vyhnali do kostola, že si v tom kostole naozaj bola, aj keď si v skutočnosti bola s kamoškou na káve, lebo ak sú napríklad náboženskí fanatici, tak fanatikovi proste nevysvetlíš, lepšie je ho oklamať, nech je spokojný, ako povedať pravdu a riskovať, že dostane srdcový infarkt. Však mamu máš len jednu, otca máš len jedného, tak čo si ich máš zabiť? Tam je lepšie oklamať, nech sa netrápia. No a to zlé klamstvo je také, keď napríklad zlý a lenivý zamestnanec fabriky, ktorý napríklad pomaly pracuje, na nadčasy kašle, často býva na falošných pn-kách, ktoré si vybaví u lekára ako simulant, zámerne si predlžuje prestávky a fajčí vonku o 10 minút dlhšie ako by mal, a podobne, strká sa do zadku šéfovi a šíri intrigy o zamestnancovi usilovnom a pracovitom, ktorý to tam vo fabrike ťahá už celé roky bez maródky, pracuje rýchlo a ochotne pomôže aj ostatným, ak treba, nevynechal ani jeden nadčas, prestávky dodržuje podľa predpisu, a tak ďalej..., len a len z čistej závisti a zo strachu, lebo v dobrom zamestnancovi vidí konkurenciu, hoci ten mu nikdy neublížil a kydá naňho a kydá pred všetkými, lebo a keď je lenivý jak voš, nedbal by veru, keby ho na šéfa povýšili, preto ubližuje niekomu, kto nikdy neublížil jemu a neprestane a neprestane, až kým šéfovi úplne nevymyje mozog až natoľko, že ten, trubiroh hlúpy, namiesto toho, aby intrigána prepustil, čuduj sa svete, prepustí si svojho najlepšieho zamestnanca bez toho, aby sám na ňom uvidel chybu, čo by nikdy neuvidel, lebo žiadnu nemá.