nespavost v mladom veku?

Príspevok v téme: nespavost v mladom veku?
emersen

Dobry den, mam 16 rokov a už od leta"trpím" asi nespavostou. Zacalo to tak, ze som prve dni zaspal o 5 ráno. Ked som uz aj cez den nevladal, tak som isiel obvodnej , tá mi predpisala (sedatif fc alebo tak niako sa to vola :D) 2 tyzdne som to uzival a v pohode som zaspal, ale potom ked som to prestal uzivat, tak po tyzdni zase to prišlo a odtedy to mam do teraz. Vzdy, ked idem spat, tak premyslam nad tym, ze uz chcem spat a ked po 1-3 hod nezaspim, tak uz som v uzkosti, ze co ak nezaspim. Proste mam v hlave myslienky a nemozem vypnut. Prosim o radu

fsgrrh

Ahoj, ja mam 13 rokov a mam podobny problem uz viac nez rok, sedatif pc mi dali na nieco podobne svalovej dystrofii vyvolanej vysadenim antidepresiv, uprimne mi to vobec nepomaha ani na spanok ani na nic ine. Mne napriklad pomahal magne b6 co je magnezium a vitamin b6, asi tyzden som zaspala polhodinu po uziti, potom to bolo slabsie a po 2-3 tyzdnoch mi to prestalo ucinkovat uplne. Kazdopadne to mozes vyskusat. Ja som sa od nespavosti dostala k otocenemu biorytmu, kvoli tomu, ze som to dospavala cez den. V noci nezaspim pretoze moj organizumus je zvyknuty na to, ze spat nemam, cez den by som samozrejme mala fungovat ale ja to nedokazem, spala by som cele dni ale akonahle pride noc a cas na spanok tak sa cela zobudim a spat mi proste neda. Asi by som sa na tvojom mieste vyhla takemuto dospavaniu cez den, aby si nedopadol ako ja. Mne stale hovorili aby som sa nejako fyzicky zatazila pocas dna, dala si teple mlieko a podobne veci, o ktorych kazdy uz milionkrat pocul, popravde mi nic z toho nepomohlo, fyzicka zataz pre mna bola este tazsia, v noci som nespala ale bola som este unavenejsia. Myslim, ze v tomto celom nejde o to, aby si sa unavil, pretoze ludia s insomniou mozu byt unaveni akokolvek a nezaspia. Viem, ze som ti velmi nepomohla, ale aspon vidis, ze v tom nie si sam, niekedy to pomoze. :D

emersen7

Ludia ono to je takto: je sice pravda, ze ked som cez den vytažený, tak sa lepsie zaspáva a to je po fyzickej stranke, ale ako náhle príde vecer aj ked som unavený, tak po psychickej stránke som stale aktivny resp. ked idem spat, stale myslím na spánok a čim viac chcem zaspať, tým horšie a potom po 2 hodinách leźania na posteli a pozerania do mobilu ( pretoze ked pozeram videa nemyslim na to) tak uz sa cítim oddychnuty a som hore az do rána. A chytam z toho potom depresie, ze zase nespim. Davnejsie som sa rozpraval o tom s mamou, ale ta mi povedala len "nemysli na to" ale to neni take jednoduche, to sa vam hned vryje do pamäti a zo vecera na vecer na to myslite. A noci ju nechcem otravovat, lebo rano vstava do roboty a bude nevyspata hovorí

Rhea

Ja som mala presne toto iste v pubertalnom veku a 2 roky.. Za noc som si schrupla tak vzdy len po 2-3 hodky, ale v skole stale vyznamenana, neodzrkadlilo sa to v skole.. Avsak strasne ma boleli kosti a svaly z unavy.. K lekarke som nesla, vtedy to take nebolo chodit s takymi problemami, caje nepomahali, ked sa cely den clovek strachuje a rozmysla nad tym..fyzicka aktivita mi robila este horsie- aj teraz, ked to prezeniem- od unavy nezaspim..co mi pomohlo- vypustit ten strach z nezaspatia z hlavy, to je ten hlavny problem a trvalo mi dlho to pochopit.. Ze sa mi to lahko vravi? Bolo to peklo, nicilo ma to, ale jednoducho ma uz prestalo bavit nad tym stale rozmyslat a analyzovat to, zmierila som sa, ze budem hore a napodiv to mi pomohlo.. Aj teraz ked mam niekedy problem so spankom- tak si poviem, ze nevadi, dozeniem nabuduce, prezila som aj horsie veci ako unava v praci a nasledne podanie vykonu po 48 hodin absolutneho nespania, mam za sebou narocnejsie zivotne veci v porovnani s tymto. Co maju vraviet ludia , co maju nocne sichty a za den to dospia len nejakymi 2 hodkami, ako moji rodicia alebo napr. lekari, ci operuju..mam kolegu, co cely zivot spi 2 hodiny a energickejsieho cloveka nepoznam- avsak jemu to nechyba. Takze dlab na to a mas po probleme!

jablko

Síce neviem aký máš životný štýl a čo asi všetko robíš. Ak fajčíš cigi, tak ich prestaň fajčiť. Piješ alkohol? S tým to netreba preháňať. Hráš PC hry? Ak áno, tak ako často? Hry sú samozrejme fajn na uvoľnenie a na relax, ale netreba do rána hrať. Treba si vytvoriť návyk a viem poradiť o jednej veci. A to je tá, že ak ideš spať, tak si skús pustiť zvuk dažďa pri spaní. Daj do youtube rain a tam si už niečo nájdeš.

freeminder

mozno nie som prvy kto ti to poradil ale mnoho ludi ak ma problem zaspat, tak samozrejme skusa rozne triky tipu teple mlieko a podobne ale asi najlepsie je skusit fyzicku zataz, teda sport, resp. uplne postaci aj dobra dlha a trochu unavna prechadzka ... alebo hocico, co ti pomoze zaspat. Tazko sa vyjadrovat k odbeornej stranke veci, lieky velmi nepoznam a to ze si z nich spal nemuselo a podla mna ani neodstranilo pricinu, len dosledok ... mozno bude otvoreny moznosti sa o tom s niekym porozpravat, nekludna mysel moze byt znakom mnohych veci. Drzim palce a verim ze uz to teraz necitas a spis :)