Môže vysoký príjem bielkoviny poškodiť obličky?

Príspevok v téme: Môže vysoký príjem bielkoviny poškodiť obličky?
creep123

Dobrý večer, mám 20 rokov, chodím pravidelne 4x do týždňa cvičiť a taktiež užívam doplnky výživy (arginín, glutamín, srvátkový proteín 80% a esenciálne aminokyseliny, leucín isoleucín a valín), samozrejme mám nutričným poradcom zostavený jedálniček aby tých bielkovín nebolo priveľa no dnes ma zaskočil nepríjemný pocit po cvičení resp. začalo to už počas samotného cvičenia kedy momentálne počas sviatkov tie tréningy nie su také intenzívne ako obyčajne ale príjem bielkovín zostal pomerne vysoký 1,8g na kg telesnej váhy kedy sa objavili symptómy ako pocit únavy bolesť a ťažoba tráviaceho traktu nechuť cvičiť bolesť svalov a dosť často som musel ísť močiť tieto príznaky vymizli do cca 2 hodín ale aj tak sa cítim slabo je možné že som to prepískol s vysokým príjmom bielkoviny a obličky to nezvládali spracovať? Pitný režim dodržiavam okolo 3-3,5L za deň

Poškodil som tým nejako dlhodobo funkciu obličiek?

V puberte keď som rýchlo vyrástol som mal problém s bielkovinou v moči ale lekár tvrdil že to môže byť tým, že som silný alergik a testy mi robili na jar.

Poprípade je možné obličky od bielkoviny nejako očistiť a zlepšiť ich funkciu?

A posledná otázka, moja obvodná lekárka má momentálne dovolenku, je možné si nechať spraviť rozbor moču a krvi priamo v nejakom labáku? Vďaka a prajem všetkým všetko dobré do nového roku a hlavne veľa zdravia. :)

D...a

Viem z mojich skusenosti so zvieratami, ze bielkoviny skodia na ladviny. Mojej andulke, ktora mala s nimi problem, som nesmela dat ani uvarene vajicko kvoli bielkovinam a takisto som musela dbat na prijem bielkovin u stareho choreho psika, ktory tiez trpel na ladviny. Podobne je to aj u ludi.

Trener1981

Samozrejme ze si ublizujes tym vysokym prijmom proteinov.
Bielkovinu v moci nenajdes, ak mas zdrave oblicky ale metabolizmom bielkovin sa tvoria nasledne vedlajsie odpadove produkty - kyselina mocova, amoniak a tie ti skodia, kedze ich mas v prebytku. Dalej je to zataz na traviaci system, na pecen, na samotne oblicky. Dlhodoby nadmerny prijem vedie k tvorbe karcinogenov a poskodzuje vsetky menovane organy...myslim ze mas velmi zle nastaveny nutricny plan...
Ak chces mat istotu, skoc na pohotovost, povedz im kolko toho do seba davas a ako sa citis a urobia ti aspon zakladne vysetrenia. Podla vysledkov ti povedia ako dalej.