Neviem pricinu

Príspevok v téme: Neviem pricinu
Uzlento

Moze mat nieco spolocne ked som zaciatkon juna tohto roku zacal mat depresie ( pocit menejcennosti, myslienky na ukoncenie toho trapenia.. skok pod vlak...neuvedomoval som si ake dosledky to moze mat..uz som chodil pri kolajach ale nieco ma tam nepustilo...neviem co to bolo ale povedalo mi aby som to neurobil...) kvoli skole a zlemu vysvedceniu... a teraz som vyrazne schudol bez priciny..dakujem za kazdu odpoved,nazor

Kýčera

Užlento, čo máš nové? Bol si už u toho lekára? Ak nekomunikuješ, prípadne sa vyjadruješ jedným slovom, nevieme Ti pomôcť.

Kýčera

Uzlento, bez príčiny si len tak neschudol! Buď si sa začal inak stravovať, menej jesť, alebo si chorý. V tom prípade využi radu BlueberryNN a navštív obvoďáka, aby potvrdil alebo vylúčil telesné ochorenie. Iné problémy nemáš? A čo sa vysvedčenia týka, aj to sa dá poriešiť.

Kýčera

Je dobré, že si ten hlas poslúchol! To ale neznamená, že si psychicky chorý, netráp sa pre to. Tvoj anjel strážny dáva na Teba veľký pozor, sleduje Tvoje kroky a hovorí Ti, aby si takúto nerozvážnosť už nikdy v živote neopakoval, prestal sa trápiť nad vecami, kt. nemôžeš zmeniť,...Z toho zážitku si rozhodne neschudol! Napíš vek, váhu a koľko si schudol. Každá situácia má riešenie, ak budeme vedieť, dáme rady! A známky nie vždy odrážajú skutočné vedomosti žiaka a hlavne to, aký si chlapec... Aj tu sa dá pomôcť. Si citlivý, neboj, raz z Teba vyrastie úspešný mladý muž!

LMarika

V žiadnom prípade nechoď po psychiatroch, lebo oni ti nepomôžu a hoci si aj psychicky celkom zdravý (iba momentálne trošku nešťastný a byť nešťastný predsa nie je psychiatrická diagnóza, ale normálna ľudská emócia, ktorú občas zažije každý človek a psychiatri tiež), oni si už nejakú diagnózu pre teba vymyslia, len aby ťa mohli čo najväčším množstvom liekov napchávať a na tvojom nešťastí sa nabaliť, lebo veru od nich ešte nikto s posudkom "PSYCHICKY ZDRAVÝ ČLOVEK" neodišiel a ani neodíde. Ani herečka - simulantka, ktorá si dokáže urobiť prču sama zo seba a zahrať divadielko, že sa z nej smeje celý Facebook a na psychiatriu len zo srandy ide a každý, kto ju pozná, to vie - ani taká nebude nimi za zdravú označená, aj keď jej v skutočnosti vôbec nič nie je. V pedagogicko-psychologickej poradni sú len psychológovia, ktorí ale našťastie lieky nepredpisujú, ale riešia veci formou rozhovorov a aj sa o sebe niečo dozvieš. Preto radšej tam.

LMarika

Na akú školu chodíš? Na základnú? Na strednú? Na 4-ročnú strednú s maturitou? Na učňovku? A z akého dôvodu máš vlastne zlé vysvedčenie? Kvôli svojej lenivosti, že sa ti učiť nechce a neučíš sa vôbec? Alebo kvôli tomu, že máš slabšiu hlavu a učenie ti príliš nejde, hoci sa aj učíš veľa a nad knihami tráviš kopu času? A aké je to vlastne to zlé vysvedčenie? Lebo môže existovať rodič, ktorému decko prinesie v siedmej triede na základnej tri dvojky a on mu povie, že má vysvedčko zlé a div, že si svoje decko neprizabije za také vysvedčko, ak je veľmi prísny a chce len čisté jednotky vidieť a na druhej strane môže existovať rodič, ktorému keď decko prinesie v siedmej triede na základnej tri trojky, ostatné sú dvojky a jednotky, tak mu povie, že však to je ešte dobré, to je tak akurát, vezme ho do cukrárne na zákusok, poteší sa takému vysvedčku a ešte si dieťa aj pochváli - ukáže mu, že má preň pochopenie a lásku, lebo videl, že sa veľa učilo a snažilo, ale dokáže vycítiť aj to, že nie je rozumovými schopnosťami nadpriemerné, ale len podpriemerné a že na viac proste nemá, tak ho do učenia nútiť nebude a takýmto spôsobom ho trápiť nebude, ale ho radšej zapíše na rôzne športy, ak je napríklad športovo nadané, napríklad na vodné pólo, v puberte zase na trénerské a rozhodcovské kurzy a bude ho podporovať v tom, aby robilo to, čo ho v živote baví a na čo má aj talent a ono keby aj zrovna po základke na inú školu nešlo, ak sa bude celý život točiť okolo športu, robiť trénera, rozhodcu, čokoľvek..., tak bude šťastné a bude mať krásny, spokojný a šťastný život aj bez vysokej školy a aj bez strednej. Takže aj toto je dôležité, či to, že je tvoje vysvedčenie zlé, povedali len tvoji rodičia, ktorí na ňom uvideli napríklad tri dvojky, alebo či to povedali aj iní ľudia a aké to vysvedčko vlastne máš. Ak máš ale napríklad päťky a stojíš z viacerých predmetov na prepadnutie, tak vtedy je už vysvedčko naozaj zlé a mal by si na sebe zamakať a trošku viac sa učiť, aby to už na konci roka bolo lepšie, nech neprepadneš. Či je vysvedčko dobré, alebo zlé, to závisí od pomeru rozumových schopností a usilovnosti daného žiaka a toho, koľko času venoval učeniu a či má tomu zodpovedajúce aj známky. Lebo pre žiačika, ktorý má IQ génius a fotografickú pamäť, je dvojka z dejepisu zlá známka, lebo on má na viac, ale ak je lenivý a neučí sa, tak tú dvojku z dejepisu na vysvedčku donesie. A pre slabšieho žiačika, ktorý má slabšiu pamäť, že sa jednu A4-stranu z učebnice dejepisu učí doma štyri hodiny, aby ju vedel naspamäť, no do rána väčšinu z toho zabudne a v škole vystúpi pred tabuľu a dostane štvorku do žiackej, nie je ani štvorka z dejepisu na vysvedčku zlá známka, veď sa trápil a učil, len mu to proste nešlo. Lenže nie každý rodič to takto vníma a nie každý rodič sa na to takto pozerá a to je škoda. Ak chceš vedieť, ako na tom s rozumovými, inteligenčnými a pamäťovými schopnosťami naozaj si, popros rodičov, nech ťa vezmú do pedagogicko-psychologickej poradne, kde ti pracovníci poradne urobia rôzne IQ-testy, pamäťové testy, a podobne a povedia tebe a aj tvojim rodičom, či si talentovo (talentom na učenie) veľmi šikovný a nadpriemerný, alebo priemerný, alebo podpriemerný a vysvetlia im, že ak ti náhodou vyšlo, že si podpriemerný, tak by ťa do učenia nútiť nemali a mali by ťa pochváliť aj za také vysvedčenie, na ktorom sú trojky, lebo ty proste na viac nemáš a nech ťa na druhej strane skúsia zase podporiť v niečom, v čom si dobrý, nech ťa napríklad zapíšu na hudobný nástroj, na krúžok operného spevu, alebo na nejaký šport, nech ťa hoci pošlú do fitka a nech ťa pošlú na trénerský kurz, aby si neskôr mohol robiť fitness trénera... Lebo niektorí rodičia takéto veci chápu, ale iní nie, preto im to musí vysvetliť odborník v pedagogicko-psychologickej poradni. A prečo? Jednoducho preto, aby sa tvoji rodičia naučili urobiť niečo pre tvoj zdravý psychický vývoj a aby sa ti vyvinulo zdravé sebavedomie. Lebo ak máš na vysvedčku naozaj štvorky a nejakú päťku, tak je pre teba dosť nepríjemné, zlé, kruté a ponižujúce, že sa ti vysmievajú zlé deti v škole - takže dobrý rodič by ti mal byť oporou a nerobiť s tebou to isté, ale snažiť sa ťa pochopiť a nekričať na teba a nebiť ťa, v opačnom prípade tú samovraždu spáchaš naozaj a ak to urobíš, bude to len a len chyba tvojich rodičov a ich najväčšie zlyhanie vo výchove svojho dieťaťa. Čo by som ti poradila? Na samovraždu už nemysli, aj keď to máš teraz ťažké, ale mysli radšej na budúcnosť, kde sa ti už nebudú diať také zlé veci, ako sa ti dejú teraz. Lebo do školy sa nechodí celý život, ale len pár rokov a potom sa už bude chodiť do roboty. Ak si teraz na základnej škole, ktorá je pre všetky deti rovnaká, tak v deviatej triede sa bude treba rozhodnúť, čo ďalej. Tam existujú tri možnosti. Po prvé, štvorročná stredná škola s maturitou, ktorá je oveľa ťažšia, než základná, po druhé, učňovka, ktorá je oveľa ľahšia, než základná a aj mnohé deti, ktoré na základnej ledva prechádzajú s odretými ušami z ročníka do ročníka so štvorkami z milosti, majú na učňovke výborný prospech, sú tam čistí jednotkári a naučia sa remeslu, po tretie, neísť na žiadnu školu a zostať iba so základným vzdelaním. Ak si teraz na základnej škole a máš napríklad dobrý vzťah k autám, tak sa prihlás na učňovku za automechanika a ver, že keď tam nastúpiš, budeš najlepším žiakom a budeš mať najlepšie vysvedčko, lebo škola bude pozostávať viac-menej z praxe a tej teórie, čo sa treba učiť, bude naozaj veľmi málo, oveľa menej, ako na základnej, takže to zvládneš na výborný prospech, škola ťa naučí porozumieť autám a opravovať ich a ak sa neskôr zapíšeš na kurz nemčiny, alebo na nejaké súkromné hodiny a budeš pozerať veľa, veľa nemeckých filmov, neskôr môžeš odísť do Rakúska a ako automechanik tam zarobíš 2000 €. Ale aj ako vodoinštalatér, aj ako sústružník, frézár... Naozaj. Mužské učňovské profesie sú v Rakúsku finančne veľmi dobre cenené. Pozri, ja mám gymnázium, ale na vysokú školu som nešla, na základnej som bola najlepšia žiačka, bez námahy a bez učenia som mala čisté jednotky, lebo som mala dobrú hlavu a v Rakúsku som v živote viac ako 1000 € mesačne nezarobila, robila som predavačku, chyžnú, pomocnú silu v kuchyni, opatrovateľku... lebo moji rodičia sú chudobní a ak mi to osud dopraje, na štúdium si našetrím a na vysokú školu pôjdem a ak nie, zostanem pri takýchto všelijakých prácach. Vieš, nie je dôležité, akú máš hlavu a aké máš na základnej škole známky, ale ako sa vieš v živote obracať. A to sa zistí, až keď budeš dospelý. Ja som poznala muža (toho času môže mať 55 rokov), ktorý bol takým slabým žiakom, že sa z neho rehotala celá dedina a základnú školu ani nedokončil, vystal v šiestej triede s päťkami - vysokánsky, fúzatý a chlpatý chalanisko medzi malými chlapcami, čo bol od nich o toľko starší, že toľkokrát prepadol. Aj sa doma učil a snažil, ale na viac proste nemal. A čo sa stalo potom? Najskôr sa chvíľu živil murárskymi ťažkými prácami, ale aj na fušky chodil cez víkendy, len aby peniaze zarobil, lebo do práce bol usilovný a po páde komunizmu zmizol s kamarátmi bez nemčiny do Nemecka, ale len tak na pár mesiacov, neskôr bez nórštiny do Nórska baliť ryby, pracoval vo viacerých štátoch, ale vždy len pár mesiacov v roku a po zvyšok roka si užíval na Slovensku pokoj od roboty a rodinnú pohodu. Kúpil dva byty, už je druhýkrát ženatý, s prvou ženou už má dve dospelé deti a s druhou jedno, na Slovensku robiť nechce, hoci aj rodinu tu má, lebo si vie zrátať, koľko je dva a dva a nebude robiť za 300 € mesačne niečo, čo môže v Rakúsku robiť za 2000 €. Ale keďže práce sú to ťažké, dopraje si aj odpočinok, preto nerobí vkuse 12 mesiacov v roku, ale len 4 až 5 a dokáže ako šikovný chlap, schopný sa v živote obracať, uživiť seba, dve ženy a ešte aj tri deti. A to veru na Slovensku mnohí VŠ-vzdelaní nedokážu. Tak nevešaj hlavu a porozmýšľaj radšej nad svojou budúcnosťou. Na učňovku určite choď a uvidíš, ako sa všetko akoby mávnutím čarovného prútika zmení k lepšiemu! Zrazu budú čisté jednotky, rodičia ťa budú chváliť, spolužiaci budú k tebe prechovávať úctu ako k najlepšiemu žiakovi a ak im na písomke aj našepkáš a pomôžeš, budú si ťa vážiť aj ako dobrého kamaráta. A výsmech za zlé známky? Ani náhodou! Ten zostane raz a navždy minulosťou! Stavíme sa? Ja som za!