Bolesti podbruska a brucha

Príspevok v téme: Bolesti podbruska a brucha
Lilly014

Dobry den, surne potrebujem radu a uz neviem na koho sa obrátiť.Uz asi 5 rokov mam neustale bolesti v podbrusku a doktori ma neustále presviecaju, ze mi nic nie je.Zacnem, ale od zaciatku.Takze pred 5 rokmi ma zacalo pobolievat podbrusko.Bola to zvlasna paliva az hrizava bolesť.Bolest vystrelovala do lavej nohy doo stehna a niekedy do päty.Bolest trvala nejaky tyzden potom to vzdy preslo na nejaky mesiac dva no stale sa to vracalo.Vtedy som mala 17 rokov.Samozrejme bola som u gynekologa no ten mi daval stale nejake cipky a nic sa nikdy nezistilo.Sem tam som mala take krce, ze som musela aj na pohotovost kde mi pichli injekciu od bolesti a problem bol vyrieseny.Vsetko.sa vsal zhorsilo ked som ako 20 rocna otehotnela.Od tohoo dna boli bolesti este väčšie.Lezala som niekolokrat aj v nemocnici, pretoze som isla na pohotovost so strachom o babatko.No stale sa nic nezistilo.Doktori tvrdili, ze bolest prejde ked porodim.V 6 mesiaci sa mi okolo posvy spravili gen.bradavice preto som rodila cisarskym no tie potom zmyzli po pôrode.Nejaky mesiac po porode bolo vsetko v poriadku no potom to zacalo znovu a neustale sa to zhorsuje.uz som po porode 10 mesiacov.Bola som uz aj na laparoskopii, kde mi odstraanili len zrasty po cisarskom reze ale znovu nič nenasli.Bolesti su teraz uz na nevydrszanie a bolieva ma uz nejakky mesiac aj zaludok a chrbtica a uz aj brucho nie len podbrusko no v podbrusku boli bolesti vacsinou na lavej strane.teraz uz vsade.A tiez mi neustale skvrka v bruchu a mam pocit prazdneho zaludka aj ked sa hodinu pred tym najem.Vo februari som objednanna na kolonoskopiu, ale ja uz neviem ako to do vtedy vydrzim.Mam tiez caste nutkanie na stolicu aj 4-5 krat za den.Jest mi chuti.Niekedy mam hnacky, inokedy zase zapchu.A neustale mam biely výtok z posvy.Mam stale pocit, ako keby ma bolelo vnutry v posve, ale mozno su to tie creva ja uz vobec neviem.Mozno to nie je.podstatné ale posledne 4 mesiace ma stale boli aj oko a mam tlaky na hrudi.Som fajciarka mozno to mam z toho, ale zacalo to znicoho nic.Pisem to preto, ze to mozno moze súvisieť.Chcela by som len vedieť vas nazor co to moze byť...Uz dalej nevladzem.

Gima

Klasifikácia dyspepsie

Podľa Českej gastroenterologickej spoločnosti sa dyspepsia klasifikuje ako:

Nevyšetrená dyspepsia -vyšetreniami nebolo stanovené, že príčinou porúch je organické poškodenie.

Organická dyspepsia - je zapríčinená organickým poškodením zažívacieho traktu.

Funkčná dyspepsia - organicita bola vyšetrením vylúčená.

Sekundárna dyspepsia - jej príčina je mimo tráviaceho traktu.

Podľa endoskopických výsledkov príčiny dyspepsie majú nasledujúce percentuálne zastúpenie:

57 % - ide o funkčnú dyspepsiu

18 % - peptický vred (vred niektorej časti tráviacej rúry)

15 % - ezofagitída (zápalové ochorenie pažeráka)

8 % - duodenitída (zápal dvanástnika)

2 % - karcinóm žalúdka (rakovina žalúdka)

Histologicky je dokázaná ako častá príčina funkčnej dyspepsie gastritíd infekcia H. pylori (baktéria, ktorá je jednou z častých príčin gastritíd a žalúdočného vredu.)
Príčiny vzniku

Dyspeptické symptómy spôsobujú najmä vredová choroba, gastroaezofagálna refluxná choroba a malignita (zhubnosť).
Príznaky

Pre dyspepsiu sú príznačné:

bolesti v oblasti stredovej čiary

diskomfort lokalizovaný okolo stredovej časti brucha, ktorý sa neprejavuje bolesťou, ale subjektívnymi negatívnymi pocitmi ako sú:

pocit plnosti: nepríjemný pocit pretrvávania potravy v žalúdku

nafukovanie hornej časti brucha: pocit tlaku v hornej časti brucha

nauzea: chúlostivý, nepríjemný pocit s nutkaním na vracanie

skorá sýtosť, ktorá sa prejaví nechuťou jesť aj keď príjem potravy je malý

U príznakov dyspepsie je podstatné rozlišovať lokalizáciu bolesti.

Za dyspepsiu sa nepovažuje bolesť v pravej alebo ľavej časti hypochondria (hypochondrium je párová oblasť uložená v oblasti brucha pod rebrovými oblúkmi), ale len bolesť okolo stredovej čiary brucha.

Výskyt dyspepsie je rovnaký u oboch pohlaví a najčastejšie sa vyskytne u ľudí vo veku 20 – 40 rokov.
Príčiny vzniku

Časté príčiny:

duodenálny alebo žalúdkový vred

Menej časté:

pankreatitída

ochorenie biliárneho traktu

Zriedkavé:

karcinóm žalúdka

karcinóm pankreasu

karcinóm hrubého čreva

malabsorbčný syndróm

cievne abnormality

Niektoré ochorenia, ktoré môžu spôsobovať dyspepsiu:

diabetes mellitus

hypertyreóza

hypotyreóza

hyperparatyreóza

ischemická choroba srdca

ochorenie spojivového tkaniva

ochorenie pečene so sprievodnou hepatomegáliou (tlak na pečeňovú kapsulu)

elektrolytová nerovnováha

Diagnostika dyspepsie

Diagnostické vyšetrenia majú byť stanovené individuálne u každého pacienta, a preto je dôležitá podrobná anamnéza (rozhovor lekára s pacientom, pri ktorom zisťuje lekár od pacienta jeho zdravotné ťažkosti. Lekár chorého počúva a kladie mu cielené otázky. Kompletná anamnéza obsahuje nielen údaje o zdravotnom stave chorého od jeho narodenia až do času rozhovoru ale aj zdravotné údaje o jeho pokrvných príbuzných a aj jeho sociálne a pracovné pomery.

Do základného laboratórneho vyšetrenia je vhodné zaradiť stanovenie kompletného KO (krvného obrazu), FW (sedimentácie), CRP (C reaktívneho proteínu), stanovenie glukózy, urei (močovina), kreatinínu, Bi, AST, ALT, GMT, ALP, amylázy v sére a chemické vyšetrenie moču a jeho sedimentu. Niekedy sa robia aj parazitologické vyšetrenia stolice a US brucha a endoskopické vyšetrenia.

Najlepším diagnostickým testom na vylúčenie štrukturálnej príčiny je EGD (Esophagogastroduodeno scopia - vyšetrenie pomocou endoskopu, kedy doktor priamym pohľadom vidí vnútornú stenu pažeráka, žalúdka a dvanástnika). EGD je vhodné vyšetrenie hlavne keď pacient neužíva antisekrečnú liečbu (užívanie liekov na neutralizáciu zníženie vylučovania žalúdočnej kyseliny)

Pomocou ureázového testu a histologického vyšetrenia sa stanovení baktéria H. pylori a prevedú sa rádiologické vyšetrenia dvojitým kontrastom. Pri diferenciálnej diagnostike je nutné analyzovať všetky možné príčiny spôsobujúce organickú alebo sekundárnu dyspepsiu.
Liečba

V prípade organickej alebo sekundárnej dyspepsie je liečba zameraná na základné ochorenie, ktoré je príčinou dyspepsie. Liečba zahŕňa poučenie pacienta o príčine jeho tráviacich problémov a odporúčaní o dodržiavaní diétnych usmernení, zabezpečení odpočinku, dostatku spánku a relaxu a ďalších pravidiel správnej životosprávy.

Pri podávaní medikamentov podľa indikácie sa používajú Prokinetiká, PPI a H2 receptor antagonisti pri antisekrečnej liečbe. V nemedikamentóznej liečbe je účinná psychoterapia a hypnoterapia.
Lieky

Ondemand

niekedy tricyklické antidepresívna v malých dávkach na psychosociálnu podporu liečby

pri funkčnej dyspepsii tegaserod a alosetron

5-HT4 antagonista zlepšuje vyprázdňovanie žalúdka

5-HT3 antagonista-alosteron redukuje nauzeu a nafukovanie pri funkčnej dyspepsii
Prognóza dyspepsie

Pre pacientov s funkčnou dyspepsiu je priaznivá čo sa týka úmrtnosti a tiež odráža vzťah kvality pacientovho života v korelácii s vymiznutím, či zotrvávaním bolestivých, či dyskomfortných pocitov. U pacientov s organickou alebo sekundárnou dyspepsiou má súvislosť s priebehom a stavom základného ochorenia, ktoré podmienilo vznik dyspepsie.

Merlinka

A co obličky a chrbtica? Tu sa nemusi len o maternicu jednat! Radim návštevu aj u urologa a pluca si tiez nechaj vyšetriť u pľúcneho

Lilakkkkk2233

Veeelmi podobny problem mam aj ja,,,,, pred rokom a pol sa to u mna zacalo bolestami chrbtice a veelkou plynatostou,,, bolelo ma v pravom podbruchu, myslela som ze slepak, ale ten sa nepotvrdil,,, odvtedy mam bolesti chrbta, hrude, mam velke akne, bolesti v pravom podbruchu, bolesti zaludka hlavne ked mam prazdne brucho a vnoci, ked sa najem bolest zaludka vacsinou ustupi.. Skvrka mi v crevach, prelieva sa mi a rok a pol mam zvysene teploty a bolia ma klby... Bola som na roznych vysetreniach a vsetko mam ok ...