Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Obsedantno-kompulzivna porucha ma nici!

Príspevok v téme: Obsedantno-kompulzivna porucha ma nici!
save-me-please

Som uz zufala!! Nevladzem dalej takto bojovat! Mam len 16 a trpim hroznymi vtieravymi myslienkami asi od 13-tich. Na zaciatku sa to zdalo take nevinne, furt som si pre seba nieco mrmlala, vzdy ma napadali absurdne myslienky, ktore ma otravovali. Netyka sa to ani cistoty, hygieny, skor sa bojim ze niekoho preklajem, bojim sa ze niekoho urieknem, ze sa nieco niekomu stane..furt ma napadaju rozne neprajne a negativne myslienky, a potom sa zavrem do kupelne a tam sa modlim, ze nech sa nikomu nic
nestane, nech nik neochorie, vsetko to
odvolam, prosim o odpustenie.. A takto to
ide niekolko krat denne. Furt tie hlupe
neprajne myslienky (obsesia), a potom tie
modlitby (kompulzie). A pritom ja ozaj
nikomu nic zle neprajem, ani nikoho
nepreklinam, ani nechcem choroby, len tie
vtierave myslienky mi uplne nicia mysel,
zaplnia ju hovadinami a ja sa potom
modlim, lebo sa bojim ze ma Boh potresta
a naozaj sa nieco stane. Bojim sa ze tie myslienky naozaj do mojho zivota, alebo do zivota mojich blizkych prinesu nejake zlo, a ja si to budem potom vycitat. Ako mam presvedcit samu seba, ze nic taketo zle nechcem, ze su to iba hlupe myslienky? Pomozte mi PROSIM, ak mate dake skusenosti, nechcem uzivat lieky!! :( dakujem MOC, prosim neberte ma za blazna, mam 16 a mysel v keli

bella21

save-me-please, z toho, čo si napísala vidno, že vieš dosť o OCD a to je dobre, na tom môžeš budovať. Áno, je to tak, že rituály posilňujú OCD. Samotné kompulzie Ťa na chvíľu upokoja, ale po čase sú obsesívne myšlienky opäť tu a opäť Ťa nútia do kompulzií. Je to začarovaný kruh. Takže najlepším riešením je vzoprieť sa strachu a vydiskutovať si v pokoji sama v sebe, či to, čoho sa bojíš, je reálne a opodstatnené. A to nie je.

Bojíš sa, že niekoho prekľaješ či uriekneš a potom sa tomu človeku niečo stane. Slovo prekliať znie možno strašne, ale základom akéhokoľvek hriechu je to, že to aj chceš. Že sa pre tie zlé myšlienky rozhodneš slobodne a dobrovoľne. Čiže, keď Ťa napadnú, budeš s nimi dobrovoľne súhlasiť. Navyše, čo sa týka prekliatia, to ozajstné vychádza zo srdca naplneného zlobou a nenávisťou a Ty niečo také v srdci nemáš. Takému tvojmu "prekliatiu" by nikto neuveril, nič ho neženie, žiadny dôvod, nebolo by ozajstné. Takéto "prekliatie" je nelogické, pretože vyplýva z poruchy - z OCD.

Sama píšeš, že tie myšlienky nechceš: "A pritom ja ozaj nikomu nic zle neprajem, ani nikoho nepreklinam, ani nechcem choroby." Už len táto jediná veta je tromfom v tvojich rukách, ktorý úplne stačí na zahnanie akejkoľvek takej myšlienky a pre nadobudnutie sebaistoty, že sa nič nestane.

Takže, nech by to boli akokoľvek hrozné a strašné myšlienky, nič sa nemôže stať, absolútne nič, veď Ty tým myšlienkam nedávaš svoj súhlas, svoje áno. Môžu sa Ti rojiť v hlave koľko chcú, nič im to nie je platné, lebo tam chýba Tvoje dobrovoľné a pri plnom vedomí a v plnej slobode povedané áno (čo sa týka slobody, nie si celkom slobodná, lebo tieto myšlienky sú z OCD, otravujú Ťa a nútia Ťa reagovať kompulziami).

Tie myšlienky v Tvojej hlave ženie prehnaný strach z možného následku. Ale nie je žiadny následok, keď nie je predtým daný súhlas tým myšlienkam. Toto si hovor a uver tomu, nadobudni istotu sama v sebe, že je to tak. Ak prídu myšlienky, povedz si to, aj nahlas, aby si to sama počula: môžete si hovoriť čo chcete, ale nemáte moje áno. Povedz si to raz a ďalej si tie myšlienky nevšímaj. Nerozoberaj, nepremýšľaj, čo ak a podobne. Povedala si svoj rázny postoj k tým myšlienkam a ten platí, nemení sa ani po minúte, po piatich či po hodine. Nemusíš ho opakovať po každej takej myšlienke ako kompulziu. Môžeš si to povedať ráno a bude to platiť pre všetky myšlienky, ktoré Ťa v ten deň napadnú.

Za samotné myšlienky nepotrebuješ prosiť o odpustenie, nič si nespravila. To, že Ťa nejaká myšlienka napadne, ešte nie je hriech. Takže za tie obsesívne myšlienky Ti vôbec nehrozí trest od Boha. Boh je najväčší psychológ, rozumie Tvojej OCD viac ako Ty, vie o Tvojom trápení a má pochopenie, súcití s Tebou.

Môžeš urobiť ešte jednu vec, jeden malý trik na OCD. Nielenže Ti nehrozí trest od Boha, naopak, môžeš si tými myšlienkami získať u Boha zásluhy. Stačí, že si napríklad ráno povieš: Pane, za každú neprajnú myšlienku voči niekomu, čo ma dnes napadne, Ťa prosím, aby si tú osobu požehnal dvojnásobne. Tak obrátiš zlé myšlienky samé proti sebe. Na začiatku budeš žehnať mnoho :), ale po čase si uvedomíš, že tie myšlienky sú nezmyselné a prestanú Ti naháňať strach. Veď keď prídu, nielenže nebudú prinášať zlo pre druhých, ale naopak, budú pre nich zvolávať požehnanie. A tak tie myšlienky ustúpia, lebo sa ich prestaneš báť. Keď sa ich prestaneš báť, už nebudú mať dôvod Ťa napadať.

save-me-please

Inak, dakujem za vase rady este raz, ak sa dakto este ozve tak budem rada, mozte pisat aj vase skusenosti s OCD a celkovo co vam pomohlo. Ak uz nik nenapise nic, tak snad sa dako z toho sama vyhrabem, aj ked to mozno nikdy uplne neporazim, snad to aspon na minimum potlacim.

Pekny vecer.

Ufica

Skus si kupit caj,ale mne velmi pomohli vyslovene vyzivove doplnky s lubovnikom. (musi tam byt isty obsah danej latky aby to pomohlo, niektore nepomahaju lebo firmy sa snazia len zarobit na nevedomosti) Mozem ti dat aj nejake tipy,ale nechaj mi mail. Ja to chapem ak mas stresove obdobie a aj s rodicmi je to tazke tak sa niet co cudovat. Kazdemu sa stres prejavi inak. A tebe to vyustilo do obsesii. Skus si napravit stravu,aby si sa stravovala pestro,mala dost vyzivy aby sa dal mozog do poriadku ;-) vsetko so vsetkym suvisi. Urcite aj sport by ti prospel lem to chce sebazaprenie. a nezabudaj na dostatok spanku. Co sa tyka toho modlenia,podla mna casom to prejde,ked prejdu uzkosti s tym suvisiace. Pomodli sa ak ti to pomoze,a ber to ako docasne riesenie,postupne to nebudes musiet robit,ale zatial sa prijmi taka aka si. Skus sa na to pozerat racionalne,nie je dovod ze by ta mal boh sudit preto,ze mas mozno len tazsie obdobie.. nie si kvoli tomu zly clovek,pretoze si to uvedomujes a chces z toho von. prijmi to co sa ti teraz deje,urob vsetko preto aby si bola ok po fyzickej stranke a potom to pojde aj po psychickej. Vahu neries,je predsa dolezite aby si bola hlavne stastna a citila sa v pohode. K tomu inositolu este- mne zacali z neho uzasne rast vlasy :-) jedna radost.

save-me-please

Ahoj, dakujem za tvoju reakciu :)

Ten lubovnik, to moze byt aj caj?

Stravovanie je u mna problem, alebo aspon bol, jednu dobu som pila len zeleny caj a jedla jablka. Bola som na pokraji poruchy prijmu potravy. Teraz je to lepsie, len stale mam potrebu schudnut. Ale moc to nejde, lebo dost casto sa ukludnujem cokoladou, a mam aj dost stresove vztahy s rodicmi. Ale tak snazim sa jest dako v norme.

A co mam robit, ked ma opat chytia tie neprajne myslienky? Mam sa ist opat modlit alebo to ignorovat? Lebo ked sa nepomodlim, tak mam uzkost a strach, ze sa nieco stane. Niekde som aj citala, ze tieto ritualy len viac upevnuju chorobu.

dakujem za pomoc :)

Ufica

Neboj sa,je to jednoducho len nerovnovaha v mozgu. Skus si v nejakej dobrej lekarni kupit inositol-to je vitamin zo skupiny B. A ber pravidelne (ja som si objednavala z iherbu 500mg) aj dvakrat denne. alebo som skusala aj niacinamide. Velmi mi pomohol lubovnik bodkovany. ber vitamin C na imunitu a vitamin E je super antioxidant. Ako sa stravujes? Da sa z roho vyjst von,mozno to mas ako nasledok stresu. A skus si pozriet videa na youtub(e) nejake meditacne. Potrebujes sa naucit vycistit si hlavu a na nic nemysliet. Zo zaciatku to bude tazsie ale postupne sa toho zbavis. Kludne mi napis alebo sa nieco este spytaj.