Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

darceky kolegom

Príspevok v téme: darceky kolegom
mailo55

ahojte, mam dodaz co sa tyka kupovania a skladania sa kolegom na darceky - k narodenim meninam a pri odchode z firmy. Je normalne podla vas sa skladat kazdemu ( 10-15 clenny tim) na vsetko ? viem ze ma mozno niekto vysmeje ale mne je cca 8-15 eur mesacne vela dat na kolegov, cenim si peniaze a nezarabam tolko ze mi nechybaju, ako slusne naznacit kolegom ze sa nechcem podielat ? aby ma nevyradili z kolektivu, ide totiz aj o to ze niekomu kupia vec za 50 eur, niekomu blbost za 5 a mne napriklad nic...dakujem za vase nazory a postrehy

vaporwave

ešte môžeš skúsiť také im povedať ale aj pamätať na to, aby si si neskôr pri nejakej príležitosti neprotirečila: že ty také sviatky ako narodeniny a meniny nesláviš (dôvody že prečo si budeš musieť vymyslieť nejaké kebyže sa ťa niekto vypytuje) :) a/alebo poslať oslávencovi na firemný mail nejaký vtipný/cynický meme ku sviatku :D (v podstate keď píšeš, že ty si ostatne nič hmotné nedostala, tak im vysvetli že prispeješ duchovnejšie - napr ten meme, alebo nejaka báseň, alebo niečo v takom štýle)

ja som si už párkrat všimla že niektorí ľudia takto do práce nejaké maškrty nosili ked´niečo slávili, alebo odchádzali preč a mne to liezlo často na nervy, že ma opäť otravujú s nejakou čokoládkou..

lolinka

Ja som raz bola v kolektíve v práci, kde sme sa zbierali na darčeky na narodky. Ako nekupovali sme drahé veci a tak ma to finančne nejak neobťažovalo. Ale darčeky vyberal a kupoval jeden mladý kolega, ktorému to dali na starosť a ktorý bol večne nadržaný. Jedna kolegyňa sa mu lúbila a na narodky jej z peňazí, čo sme sa vyzbierali kúpil nejaké erotické tangáče. Mne zas kúpil ponožky s nápisom: "bez sexu sa zbláznim". Ok, hodila som ich medzi ostatné ponožky a občas ich nosila. Predpokladala som, že ten nápis si nikto nevšimne. Za nejaký čas som si našla priateľa a začali sme spolu bývať. Ja som si raz dala tieto ponožky bez toho, aby som vôbec uvažovala čo si dávam. Potom som si všimla, že on sa na ne pozerá. Tak som mu vysvetlila, ako som k nim došla, aby si nemyslel, že som nejaký úchyl či magor a takéto si kupujem sama. Nepovedal na to nič a neviem čo si myslel. Muselo to byť zvláštne, že takéto ponožky mi dali kolegovia v práci. Mohlo to pôsobiť, že som snáď so všetkými spala. A to neviem, ako vysvetľovala tá druhá kolegyňa doma snúbencovi erotické tangáče. Všeobecne si myslím, že zbieranie sa na darčeky medzi kolegami je blbosť, nerobí to dobrotu a nemalo by sa praktizovať.

kafe

ja som sa s tým ešte nestretla, aby sa zbierali peniaze. To už museli byť nejaké okrúhle alebo významné udalosti a nie meniny. Niekto si každomesačne prilepší stovkou k výplate, lebo ľudia sú blbý a nevedia povedať nie. Ale vyberá sa akože na darček.
Určite by som nedala ani cent a možno sucho, ale obyčajne len zablahoželala všetko najlepšie. Proste kolega je kolega, neni mi to nikto blízky. Maximálne tak blbú čokoládu kúpiť. Určite sa nedaj a povedz že sa skladať nebudeš.

Veľkonočná dyňa

Raz som sa ocitla v kolektíve medzi podnikateľkami, ktoré sa tiež išli všetky skladať. Súhlasila som, lebo to malo byť len 1 €, ale nakoniec to bolo 5 €. Bola som vtedy nezamestnaná a tých 5 € bolo jediné, čo som mala v peňaženke. Skoro som dostala šok, že ani nebudem mať dosť. Prispela som, ale druhýkrát už budem asertívna. Jednoducho, nie každý na to má a ostatní to musia pochopiť. Keď tebou niekto pohrdne, aspoň budeš vedieť, čo je zač. Inteligentný a empatický človek tomu rozumie.

tasty

neskladaj sa, kúp sám k meninám kolegom niečo, napr. na meniny stačí čokoláda, to je za cca 1€ a k narodeninám nejakú bonbonieru cca za 2-3€ alebo ak sa ti to zdá veľa aj za menej,,,,, a nikto ti nič nemôže vyčítať

lolinka

No ak tebe nic nedali, tak mas padny dovod a dobry argument na to preco neprispievat druhym. Bud trocha asertivny a povedz im jasne nie. Povedz im, ze v tom celom nevidis zmysel kedze niekomu kupia darcek za 50 euro, niekomu za 5 a niekomu vratane teba nic. Ked uz taketo chcu robit, nech si to riadne zorganizuju a kazdemu ale fakt kazdemu nech kupia len nejaky symbolicky dar a vtedy sa budete zbierat kazdy par centami, ale nie darcek za 50 euro. To nie je ani normalne. Za tolko penazi nech si kupuju darceky manzelia, nie kolegovia.

adr1a

Mozes sa prisposobit alebo ist proti "prudu". Ked spravis ako ti radi hned 1 prispevok budes mat pokoj od zbierania sa. No nazabudaj kde zijes :D reakcia bude viac nez pravdepodobna ta, ze sa stanes tercom ohovarania intrig vyclenenia z kolektivu, cize sikana mobbing bossing (vela tomu uz napoveda to zbieranie sa financii na vsetky sviatky a nerovnomerne kupovanie darov /niekomu za 50e inemu za 5e a druhemu nic/ - to napoveda ze je tam ista hierarchia a privilegovane postavenie istych clenov kolegov v skupine v praci. Ver, ze takych ako ty je tam viac - ze s tym vnutorne nesuhlasia no drzia hubu a krok- volia mensie zlo a zbieraju sa alebo su tiez na konci hierarchickeho postavenia clena v skupine ako si ty /tebe nic alebo niekomu len 5e/. Tak si vyber :D

blueberryNN

Povedz, ze sa nebudes skladat. A tym to konci. Nevysvetluj, proste tieto veci nemas rad/a. A to je vsetko, na to mas pravo. Nemyslim, ze by to ostatni nerozdychali.