Kedy dochádza k stavu hypo a hyperglykémie?

Táto diskusia patrí k článku: Kedy dochádza k stavu hypo a hyperglykémie?
Kedy dochádza k stavu hypo a hyperglykémie?

Ochorenie diabetes mellitus patrí medzi závažné ochorenia, ktoré postihujú mladých i starých ľudí po celom svete, bez výnimky. Je nutné naučiť sa s touto chorobu žiť a mať ju pod kontrolou, hoci aj napriek tomu občas dochádza k určitým výkyvom, ktoré môžu zhoršiť stav každého cukrovkára.

RNG

Na to, aby sa cukor dostal do buniek sa musi cez stenu bunky vytvorit glukozovy mostik. Ten sa vytvara na signal inzulinu/Cukrovkari DM1 nemaju inzulin a preto si ho musia pichat. Cukrovari DM-2 mozu mat aj dost inzulinu, ale si nevedie vytvorit dost glukozovych mostikov do buniek a pre to maju spravidla stale vysoko cukor v krvi.
Pri predavkovani inzulionu sa moze vytvorit hypoglykemia, co je nebezpecne, lebo to moze viest az do komy a poskodeniu mozgu, dokonca smrti.
Hyperglykemia je tiez skodliva, ale nie az natolko, len jej dlhodobe posobenie nici telo. V krvi sa totiz tvoria zluceniny cukrov a bielkovin, ktore su vodonerozpustne a tak brania normalnemu toku lymfy. Cukrovkari DM-2 maju telo neustale zamorovane a vacsina dlhodobych nasledkov tejto cukrovky je zo zamorenia tela.
Cukor do tela dochadza s potravou, ale zaroven sa tvori aj v peceni a dokonca ladvinach.

LP

Kto to prosim vas pisal? ...ved uz na zaciatku je blbost.... ak je riziko hypoglykemie je dobre aby mal pri sebe inzulinove pero....