Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Jedla soda a DNA

Príspevok v téme: Jedla soda a DNA
pali777

Zdravim Vas...chcem sa spytat : dlhsiu dobu sledujem rozne diskusie ohladom posobenia Jedlej sody - Hydrogenuhlicitanu sodneho v tele.
Mam jedinu otazku : kedze mam zvysene hodnoty kyseliny mocovej a mam teda nabeh na DN-u,je pre mna konzumovanie Jedlej sody bezpecne ?V poslednej dobe pocitujem bolesti v klboch.Vychadzam zo samotneho nazvu Jedlej sody - Hydrogenuhlicitan sodny .A prave ten sodik vo mne vzbudzuje obavy.Dakujem.

Kýčera

Pali 777, dna je metabolická porucha, má aj dedičný charakter a postihuje aj chudých ľudí. No ak sa jej chceš vyhnúť a znížiť svoje hodnoty kys. močovej, tak musíš začať dodržiavať to, čo som Ti už napísala, pretože neviem nič o Tvojej hmotnosti. Ono nestačí vyhnúť sa len alkoholu, obžerstvu a málo soliť, musíš rázne zmeniť svoje stravovacie návyky, potom Ti klesnú hodnoty! Niečo Ti tu už napísala N-ika...Naštuduj si problematiku a začni ju aplikovať v praxi, stále robíš niečo zle. Ak by si konzumoval len tú čoko, tak by si nemal také hodnoty, aké uvádzaš. To je jediná cesta, ako to nepustiť ďalej, bo potom už okrem diéty budeš musieť užívať aj lieky, a to Ty nechceš?! Nezabudni na to, že každá potravina - cestovina,chlieb,...už soľ obsahuje, takže veľmi opatrne s ňou!

pali777

Ale ved Ja kyselinu m.nechcem sodou potlacat ani liecit :-).Ja chcem tu sodu konzumovat kvoli akemusi odkysleniu telu,alebo povedzme uprave acidobazickej rovnovahy,kedze vacsina z populacie je prekyslena,ale pritom si nechcem konzumaciou sody privodit nejake ine tazkosti.

N-ika

Sodou sa kyselina mocova potlacat neda, obmedzenim purinov ano. Hranicne hodnoty este nic neznamenaju a dna sa u teba prejavit nemusi. Ja som mala zvysenu km kvoli nefritide asi 5 rokov a dna u mna neprepukla. Neskor mi predpisali lieky na jej znizenie. Ale casom, so stabilizaciou nefritidy, sa upravila aj hodnota KM.

pali777

Dakujem vsetkym za odpovede.Tie hladiny kyseliny mocovej som mal takpovediac na hranici (419),cize nie nejake zavratne cislo.Skor ma zarazilo,ze aj po opakovanom odbere to bolo hranicne.Nepijem alkohol,neholdujem ani obzerstvu,solim velmi malo.Takej cokolady sa mi vsak vzdava tazko aj ked viem,ze kakao ma dost vela purinov.
Na tu sodu som sa pytal pravi kvoli tomu privlastku "sodny",lebo ako vieme sodik nie je pri kys.mocovej to prave orechove.Niezeby som si chcel sodou tuto kyselinu liecit - chcem len predist tomu,aby sa to cislo zvysovalo.

N-ika

Zvysenu kyselinu mocovu si mal jednorazovo alebo ju mas pravidelne zvysenu? Ine hodnoty su v poriadku?
Zvysena KM byva aj pri ochoreni obliciek, nesignalizuje iba zacinajucu dnu. Jednorazove zvysenie moze byt sposobene aj nadmernou zatazou, stresom.
Z jedla treba vynechat jedla s vysokym obsahom purinov-maso, vnutornosti, vyvary, udeniny...

Kýčera

Konzumovanie sódy Ti nepomôže, čo Ti však zaručene pomôže, je úprava stravy, zníženie váhy a pravidelný pohyb. Vynechanie potravín, kt. škodia a konzumovanie tých, kt. podporia vylučovanie kyseliny močovej z tela a následného ukladania jej kryštálov do tkanív. To, že Ťa kĺby bolia, nemusí ešte znamenať, že máš toto ochorenie.