Dlhšie uvažujem, či sa mám zdôveriť alebo nie, ale jednoducho už musím.
Mám 24 rokov a žijem so svojou 13 ročnou sestrou a otcom. Moja mama zomrela pred 8 rokmi na nádorové ochorenie a odvtedy sa snažím držať rodinu pohromade ja. Všetko bolo o.k. až do doby kým môj otec nezostal nezamestnaný. Teraz je tomu už 6 mesiacov čo je takto a odvtedy si nevie nájsť prácu. Najprv si nabral pôžičky, ktoré horko - ťažko splácame a potom si začal požičiavať od známych a rodiny. Dlhy splácať už nevládze a tak sa mi bežne stane, že ma zastavia známi a rodina, aby som im vrátil ja otcovu dlžobu. Hanbím sa, ale jednoducho ja neviem za neho všetko vrátiť. Na druhej strane sa mi stalo, že si odo mňa vypýtala späť údajnú otcovu dlžobu jedna známa a potom mi povedali z jej rodiny, že o mne rozpráva ako o milionárovi, že si odo mňa vypýtala už tie peniaze, čo otec ani nemal požičané. Keď som sa pýtal jeho tak mi síce vravel, že on im nebol dlžný, ale už viackrát sa mi stalo, že mi nepovedal, že si požičal, tak som mu samozrejme neuveril.
Hádať sa s ním nechcem, lebo pozerám na sestru, ale ako to mám riešiť? Takto ani neviem komu je dlžný a komu nie a platím aj to čo dlžný nie je.
Ubíjajú ma dlhy otca
podobne prblemi zayivala moja mama az pokial som otcovi poriadne nerozbil fejs ....odvtedy je jak rybka ...
Normalne ma ta hyena vytocila ako si pytala od teba udajny dlh a pritom jej tvoj otec nic nedlzil. Prave kvoli takymto hyenam co sa prizivuju na nestasti ineho to viac nerob. A za tou hyenou by som sla a pytala tie peniaze razne spat. A to by este skoncila pri mne nepekne.
Dajte si pozor aby ste kvoli otcovym dlhom neskoncili napokon v rukach exekutora ci vonku na ulici, na sude, na policii, sestra v detskom domove.
Hod s otcom rec ako chlap s chlapom. Bud k nemu priamy vecny a razny. Nech spise na papier vsetkych ludi ktorym co-kolko dlhuje! A nech s dlhmi uz prestane! Musis byt razny a tvrdy v tomto nanho. Nedaj sa opit slubmi a prazdnymi recami. Musi si uvedomit do akeho nestastia vas vsetkych zenie. Pomoz mu najst brigadu pracu hocico aj vykladanie vagonov len aby mal daky prijem na splacanie dlzob. A nech to podla toho zoznamu mien dlzob zacne ihned splacat. Ty to zanho nerob. Potiahni stravu pomoz s najmom. No dlhy nech plati tvoj otec. Lebo to vecne poziciavanie by nikdy takto neskoncilo bol by to bludny kruh pre teba lebo otec by sa potom vzdy automaticky podvedome spoliehal na teba ze ho vysekas zo sr..
A mal by vediet, co ho caka ak to neurobi. Dcera v decaku, ty niekde inde prec, vy vsetcia bez strechy nad hlavou a otec mozno v kriminale. Lebo tu v tomto state sa fin.sprenevery beznym ludom (nie politikom ai) trestaju tvrdsie a na viac rokov nez napr. vrazdy
tvoj otec je v dost zlej zivotnej situacii, cely zivot niekde pracoval a takto nakoniec dopadol. dnes ma na slovensku problem najst si pracu mlady clovek, nieto starsi ktoreho uz nikde nechcu. moze ho to psychicky dost ubijat. bud mu oporou a stoj pri nom. porozpavaj sa s nim, povedz mu, ze chapes jeho nelahku situaciu a poziadaj ho, nech si uz nikde peniaze nepoziciava. ak bude potrebovat peniaze, nech sa obrati na teba. predpokladam z tvojho prispevku, ze mas nejaku vcelku dobru pracu a ze je v tvojich silach mu pomoct a na nejaky cas mozno aj financne potiahnut fungovanie rodiny. je to urcite lepsie riesenie ako si furt od niekoho poziciavat a zamotavat sa do dlhov.
nesplacaj za otca ziadne dlzoby. ak mu chces financne pomoct, peniaze daj priamo jemu a on nech si vyrovna dlh sam. ak od teba bude niekto pytat peniaze za udajny otcov dlh, vzdy ho odbi, ze ty si si od neho nepozical nic tak nech ta s tym neotravuje.
Prestaň splácať otcove dlhy, sú to jeho dlhy! Dávaj si na ľudí veľký pozor a ak budú od Teba pýtať otcovu dĺžobu, pošli ich za ním. Ty si si predsa od nich nepožičal! Ak budeš mať potrebu v tom aj naďalej pokračovať, tak to rob za prítomnosti otca, aby si sa vyhnul ďalšej ľudskej hyene. Posaď si ho za stôl, povedz, že to takto ďalej nepôjde, že si musí prestať požičiavať, finančnú situáciu riešiť inak, tú prácu musí jednoducho nájsť, aj keď v inom okrese,...a nájdite spoločné riešenie. Dávaj veľký pozor, aby ste neprišli o strechu nad hlavou! Situácia sa môže hockedy zvrtnúť nesprávnym smerom, pôžičky zrazili už nejedného človeka na kolená. A tak Ti radím, aby si peniaze radšej investoval na právnika, kt. toto ošetrí a dá aj ďalšie rady. Veľa šťastia!