Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Otrava z jedla

Príspevok v téme: Otrava z jedla
Anders

Zdravim, chcem sa vas opytat: dnes asi pred hodinou som isiel na skory obed, lebo sa dnes dlho musim zdrzat v robote a tak som nestihal sa najest doma. Skocil som teda do nedalekej znackovej pizzerie (hoci restauracne zariadenia nevyhladavam) a objednal som si pizzu 4 druhy syra. Ked mi ju casnicka doniesla, tak na jednom tom trojuuholniku pizze boli dva ulomky asi sampinonov. Neviem co tam robili, lebo ja sa hubam radsej vyhybam. Ten trojuholnik na ktorom boli tie huby a este dalsie dva trojuholniky vedla neho som nezjedol. Pizza sama o sebe nebola nic moc, ale ine huby uz v nej neboli. A teraz moja otazka: ak by tie sampinony aj boli pokazene, hrozi mi otrava aj napriek tomu ak som ich nezjedol? Lebo neviem ci tie toxiny sa vedia rozprestriet tym padom po celej pizzi.
Mozno sa pytam hluposti, ale uz som raz otravu z jedla zazil a nechcem to zazit znova, bolo to nieco priserne, a hlavne teraz pred Vianocami musim byt zdravy. Co sa tyka hribov, tak nejem ani len sampinony, lebo na huby som dost uzkostlivy a skratka im neverim a teraz trpnem ci sa tie priznaky otravy neprejavia (viem ze u muchotravky zelenej prve priznaky nastupuju az po 6 az 18 hodinach od konzumacie) Dakujem za odpovede.

Jefitto

Toxíny nemajú inkubačnú dobu :D
Inkubačná doba je doba, počas ktorej sa vírus/baktéria rozmonžuje, aby mohla prepuknúť choroba. Keď zožereš pol kila olova, tak to olovo sa v tvojom organizme nijako nemnoží, len proste trvá nejaký čas, kým sa dostane do pečene a začne robiť bordel. No offence, to len na vyjasnenie pojmov ;)

A napokon, všetko, čím nám škodia baktérie, sú toxíny. Zjednodušene povedané: To, čo baktéria vysere, je pre ľudský organizmus jed

RNG

Camphylobacter jejuni, bezna bakteria, ktora sa nachadza az na na vyse 50 % sliepkach ma inkubacnu dobu 2 az 5 dni. Niektore bakterie maju inkubaciu az vyse 2 tyzdnov.Napr tyfus.
Salmonella je rychla 6 hodin az 36 hodin

Anders

Dakujem vsetkym za odpovede. No uz to bude zachvilu 12 hodin odkedy som jedol tu pizzu a zatial ziadne prejavy otravy necitim, tak hadam by mi uz odvtedy nieco bolo. Aj ked viem, ze inkubacna doba u niektorych otrav je az 36 hodin, ale hadam uz nic sa nestane.

RNG

Tu mas viac na vseliake mozne otravy z jedla
en.wikipedia.org
Najnebezpecnejsie su nedopecene/nedovarene sliepky tie maju az na vyse 90% rozme skodlive bakterie.

Radoslava 123

Ak ti niečo ublížilo a aj si to sám cítil, tak súčasťou pizze bolo niečo, čo ti nesadlo. Mohla to byť pleseň z plesnivého syra, ktorá ti spôsobila probém, lebo môžeš mať na ňu alergiu a nemusíš o nej ani vedieť, obzvlášť ak vychádzame z toho, že na Slovensku takmer nenájdeš alergológa, ktorý by ti vedel dať do testu viac ako dva, tri druhy plesní. To aby si sa išiel dať otestovať do plesnivých Benátok, keď chceš poznať o sebe pravdu za každú cenu a vedieť, či na plesne alergiu naozaj máš, lebo na Slovensku ti v tomto smere nepomôže nikto a v Rakúsku asi tiež nie. Šampiňóny ti určite neublížili, obzvlášť ak si ich nezjedol. Môžeš však mať intoleranciu, ktorú vo všeobecnosti u ľudí najčastejšie spôsobuje laktóza, mliečna bielkovina, pšenica a glutén a v pizzi nájdeš hojne zastúpené všetko z toho. Ja som tiež v minulosti mávala problémy s trávením a pocity, že zomieram na otravu po pizzi, obzvlášť po syrovej, hrubo obloženej štyrmi druhmi syra, z čoho minimálne jeden bol plesnivý. Alergiu na plesne nevie na Slovensku diagnostikovať nikto, pokiaľ by sme vychádzali z teórie, že nezareaguješ alergicky na tie dva, maximálne tri druhy plesní, čo ti alergológ do testu dá s tvojim vlastným podozrením, že by si mohol mať alergiu na niektorý iný druh plesne, ak ich existuje najmenej 20 druhov takých, ktoré tú alergiu spôsobujú. Ja už mám intoleranciu diagnostikovanú, škodí mi laktóza, mliečna bielkovina a pšenica, takže minimálne kombinácia týchto svinstiev ma vždy takmer odrovnala, ale našťastie dnes už pizzu nejem. Pleseň nachádzajúca sa v plesnivom syre sa volá penicilium camemberti. To je tá biela pleseň v syre, ktorý sa volá Encián. Zelená pleseň v Nive neviem, čo je za druh. Radšej sa plesňovým syrom vyhni, ak máš náhodou alergiu na penicilín. Tu by som hľadala vinníka a nie v nezjedených hríboch :)

Jefitto

Šampiňony, ktoré dávajú v reštauráciách a iných zariadeniach to jedla sú z kultivovaného pestovania, tieto šampiony sa pstujú vo vreciach so senom a nejakým substrátom a potom sa oberajú. Rovnako to funguje v prípade hlivy ústricovej. Bol by to veľký biohazard pre firmu, keby kupovala huby od ciganov v kluknave, ak by tam bolo niečo jedovaté, majiteľ by mohol skončiť v base...

Ja som tiež mal také stavy, nakoľko viem, že plodnica mladého šampiňona sa nápadne podobá na plodnicu muchotrávky zelenej (vtedy ešte bielej). Volal som na národné toxikológické centrum a tam mi to vysvetlili ako to funguje

Kýčera

Upokoj sa, prežiješ to, nič sa Ti nestane. Pizu Quattro formaggi tvorí cesto, paradajková omáčka a 4 druhy syra, huby tam nemajú čo hľadať. Otráviť sa môžeš z každého jedla, nielen z húb. Za určitých podmienok Ti otravu môže spôsobiť každá huba, aj jedlá. Niektoré sú jedovaté v surovom stave a po tepelnom spracovaní sa z nich stávajú jedlé. Pozor si dávaj na vyduté konzervy s hubami,...Tie vyhoď, lebo sa môžeš otráviť botulotoxínom. Vždy sa pýtaj na použité ingrediencie, tie sa môžu nachádzať v rozmixovanej podobe, takže ich voľným okom neuvidíš. Ak nie si spokojný, jedlo môžeš vrátiť, viac tam nechoď a obed si zabezpeč nabudúce inak - dones z domu,...