ako si viac vážiť samu seba?

Príspevok v téme: ako si viac vážiť samu seba?
veronika743

ahojte chcem sa spýtať ako sa naučiť viac si vážiť samu seba? nabrať zdravé sebavedomie? ked som mala vzťahy vždy si somnou partner robil čo chcel a ja som to dovolila pretože som sa bála že budem znova sama a že ho stratím. Podobne to bolo aj v mojich medziľudských vzťahoch držala som sa aj ,,zlých kamarátok,,len aby som nebola sama. Cítim že to chcem zmeniť že som sa chovala strašne hlúpo voči sebe a chcem sa spýtať pomohla vám s takýmto problémom psychologička? dakujem za rady.

Mesačný princ

No je to jednoduché...opakuješ návod, akýsi vzorec správania, ktorý máš zafixovaný. Môže v tom zohrávať úlohu strach, pohodlnosť alebo je to len obyčajná nevedomosť. Je na tebe, ktorú cestu zvolíš. Či to bude cesta nevedomosti alebo cesta poznania. Ktoroukoľvek pôjdeš budeš buď šťastná alebo nešťastná.

Návrat do minulosti??? Možno...ale ak si to, čo sa ti stalo v minulosti už raz nepochopila, tak to nepochopíš ani teraz. Ale všetko je možné, len je to nepravdepodobné. Minulosť sa už stala a nezmeníš ju. Podľa mňa vieš čo si urobila, aká si bola a poznáš aj všetky svoje pocity, sny a zážitky, ktoré si si odtiaľ priniesla a aj tie, ktoré by tam mali navždy ostať. Budúcnosť naopak ešte nejestvuje a všetko čo spravíš teraz ti prinesie budúcu minulosť.

Nepíš si denníky. Ešte nie. Napíš si na papier všetky dobré a zlé pocity, myšlienky a zážitky. Prečítaj si ich po sebe, pokús sa ich spracovať, prijať a skús ih následne pustiť. Tie negatívne pochopiteľne. A dávaj pozor na jednu skutočnosť. Čokoľvek napíšeš, akúkoľvek emóciu, tak týmto krokom ju aj zhmotníš a preto pozor. Zhmotnená bolesť totiž bolí dvakrát a môžeš ju vymazať len roztrhaním papiera na ktorú si ju zhmotnila.

Ako si viac vážiť samú seba? No je to jednoduché a zároveň je to tá najzložitejšia vec v živote. Prestaň sa hrať na cudzom ihrisku. Prestaň pozerať na iných, sprav si klapky na očiach a čokoľvek sa ťa bytostne netýka ignoruj.
Trápiš sa samotou a obklopuješ sa spoločnosťou ,,takých,, ľudí len preto, aby si nebola osamelá? No nič sa nedeje náhodou a určite ti aj pohyb v tejto spoločnosti a s ,,týmito,, ľuďmi niečo dal. Niečo ťa to má naučiť a niečo musíš pochopiť. Ale poradím ti jednu vec.

Popremýšľaj nad niečím čím sa odlišuješ, v čom vynikáš, v čom si iná ako ostatní alebo ak na nič neprídeš, tak niečo také sprav. Čím lepšia budeš v tom, čo si dostala do vienka, tým viac budeš vynikať a tým budeš sebavedomejšia. No je to len jeden z aspektov, ktorý ťa posunie vpred.

Ty si seba vážiš, problém je niekde inde. Skôr nevieš presne kto si a kam ideš. No a pokiaľ to nepochopíš a nenájdeš smer, tak sa budeš musieť učiť. Aj keď to občas bude zložité. Veď kto mal rád v škole úplne všetky predmety?

_meno

Ahoj veronika743

Podla mna vyborne to napisal jax, ze psychologicka ti poskytne porozumenie a dennik ti poskytne spatnu vazbu.

(ono akoby rozdiel medzi tym co bolo/co je ... a tym co bude, je v podstate akoby "len rozhodnutie").

Mozes sa rozhodnut napr. viac si vazit svoje nove hodnoty, napr. hladat nove kamaratky. (alebo sa tak mozes rozhodnut zajtra/pozajtra, jednoducho stale.)

Ak by som to mohol lajickejsie povedat, tvoja buducnoct si TY :) Nie v zmysle co sa udeje vo svete, alebo co sa dialo v minulosti ... ale pre co sa rozhodnes teraz.

Skus viacej viacej prejst svoju minulost, co sa ti na nej pacilo, co by si chcela zlepsit. Ak mozem, je fajn mat urcity poriadok a spokojnost, vysporiadanu minulosť. Minulost sa nam snazi pomoct, preto "nas dobieha" - ked ju vypocujeme neni pred kym utekat.

Kvazy cim dlhsie zijeme, tym sa noznice "mozneho" a "vykonaného" rozdeluju...nedaju sa dobehnut, daju sa vsak pockat.
Je to akoby poznanie zivota, poznanie seba samej, tvoje rozhodnutie.

Mnoho ludi, zvierat na tejto Zemi nema ani kde byvat, ani s kym byt, ani co jest, v podstate mas velke stastie ze sa mas, ako sa mas :_)
Skrze straty poznávame hodnoty, castokrat si ich zacneme vazit az ked je neskoro..skus si vazit co je, za co si rada, co sa ti paci, s akými ludmi by si rada v buducnosti bola, co by si rada zmenila - jednoducho co sa ti paci na zivote si vyber.

Pri velkom probleme je ten maly zanedbatelny: ak mas co jest, kde byvat, rodinu, ak nieco vies - tak polovica ludi sveta prave rozmysla akym posobom ziskat a mat rad to, co uz ty v sucasnosti mas.

Urcite najdes koho hladas veronika743, a podla mna si urobila super ze si si uvedomila co sa deje. Podla mna je to velmi uprimne ze si cenis seba a hodnoty, drzim palce aby sa vsetko podarilo a pekne sviatky Vam este prajem a vela snehu snad ^^

Jax

Psychologickou nic nepokazis, ak je dobra pomoze ti pohrabat sa v tvojom vnutre a dozvediet sa o sebe viac.
Co sa sebavedomia tyka, najdolezitejsi krok mas za sebou. A sice uvedomujes si ze si na to sla zle a chces to zmenit. A teraz ako?

Ja by som navrhol dennik. Iba kratke zapisky kt. ti pomozu rekapitulovat a drzat sa toho, co chces. Pretoze zo dna na den sa nezmenis. Chod po troskach, pomaly men ludi s ktorymi sa stretavas. Pamataj ze okrem rodiny si vyberas kazdeho ty. A dalsia vec, ludia prichadzaju a odchadzaju, cim prv sa na tento princip nastavis, tym lepsie pre teba. Pretoze inak to proste nie je.