Dobrý deň, chcem sa spýtať, mam 22 rokov, som študentkou VŠ a od narodenia nevidím na jedno oko. Nie je v ňom ani svetlocit a na druhom mam slabšiu drioptriu. Chcem sa spýtať či mám nárok na invalidny dôchodok, ako postupovať a o aku sumu by asi tak išlo. a Dá sa aj spatne požiadať o vyplatenie? keďže tato skutočnosť nevznikla teraz ale trva od narodenia. ďakujem za odpoveď
invalidny dochodok z mladosti
mam 18r bol som posudkovym lekarom uznany ako inv. 80%, je mozne ovplyvnit vysku dochodku.
Dobrý deň,
Chcel by som sa informovať či mám nárok na zvýšenie dôchodku na maximálnu výšku ak požiadam o dôchodok z mladosti. Úraz sa mi stal v roku 1999 som mal 15 rokov a invaliditu mi priznali v 18 rokoch.Je možné požiadať o dôchodok z mladosti aj keď teraz mám 32 poprípade koľko by som si musel doplatiť na dobrovoľnom dôchodkovom poistený spätne aby mi bol priznaný v maximálnej výške? Invaliditu mám uznanú na viac ako 70%. Za odpoveď vopred ďakujem.
Martin
Ahoj, podla prilohy zakona o soc, poisteni pri strate jedneho oka a zachovani funkcii druheho oka mas percentualny pokles 45%.
Kedze ide o ID z mladosti (o ktory si mozes zaziadat dokial si este nezaopatrene dieta, cize dokial studujes dennu formu studia) mas urceny osobny mzdovy bod na hodnotu 0,67.
ID by v tomto pripade bol cca 146 eur.
Samozrejme, percenta sa navysit daju ak mas inu pridruzenu diagnozu. A samozrejme, zalezi na posudkovom lekarovi.