invalidny dochodok z mladosti

Príspevok v téme: invalidny dochodok z mladosti
študent_ka

Dobrý deň, chcem sa spýtať, mam 22 rokov, som študentkou VŠ a od narodenia nevidím na jedno oko. Nie je v ňom ani svetlocit a na druhom mam slabšiu drioptriu. Chcem sa spýtať či mám nárok na invalidny dôchodok, ako postupovať a o aku sumu by asi tak išlo. a Dá sa aj spatne požiadať o vyplatenie? keďže tato skutočnosť nevznikla teraz ale trva od narodenia. ďakujem za odpoveď

Metiu84

Dobrý deň,

Chcel by som sa informovať či mám nárok na zvýšenie dôchodku na maximálnu výšku ak požiadam o dôchodok z mladosti. Úraz sa mi stal v roku 1999 som mal 15 rokov a invaliditu mi priznali v 18 rokoch.Je možné požiadať o dôchodok z mladosti aj keď teraz mám 32 poprípade koľko by som si musel doplatiť na dobrovoľnom dôchodkovom poistený spätne aby mi bol priznaný v maximálnej výške? Invaliditu mám uznanú na viac ako 70%. Za odpoveď vopred ďakujem.

Martin

N-ika

Ahoj, podla prilohy zakona o soc, poisteni pri strate jedneho oka a zachovani funkcii druheho oka mas percentualny pokles 45%.
Kedze ide o ID z mladosti (o ktory si mozes zaziadat dokial si este nezaopatrene dieta, cize dokial studujes dennu formu studia) mas urceny osobny mzdovy bod na hodnotu 0,67.
ID by v tomto pripade bol cca 146 eur.
Samozrejme, percenta sa navysit daju ak mas inu pridruzenu diagnozu. A samozrejme, zalezi na posudkovom lekarovi.