Zdravim.Mam 16rokov 179cm a 95kg.Chcem schudnut no niekde som cital ze vzhladom k mojej postave by som mal radsej posilovat kedze mam z coho brat kedze mam dost tuku ktory sa moze premenit na svaly.No a chcel by som sa tu vas opytat ci by ste mi nevedeli poradit ako na to ako posilovat bez toho aby som musel chodit do posilky proste v pohodli domova.Za vsetky rady dakujem.
Posilovanie
Nazdar. skús vyskúšať HIIT tréning.Ja som vdaka nemu schudol skoro 15 kg. Ak si o ňom nepočul, Skús naštudovať toto,alebo poprípade aj na iných stránkach
Stravu to som zmenil menej zerem nez predtym a jem hlavne tie mliecne vyrobky ci uz su to syr,jogurty,ciste mlieko...a rybu to teraz tiez casto jedavam.No a k tomu cviceniu myslis si ze keby cvicim s vlastnym telom teda ako si hovoril 30sekund drepy,kliky,brusaky a medzi nimi 30sekund oddych a robim to hodinu kazdy den alebo kazdy druhy den aspon tak za par dni sa mi dostavi vysledok napr.mam lepsiu vydrz,kondiciu nejaky ten sval naviac?
tuk sa neda premenit na svaly, treba schudnut a nahodit na svaly...
Dá sa aj doma, opäť hovorím ide o to, čo chceš dosiahnuť
ja cvicim len doma a uplne mi to staci.. da sa cvicit aj doma nemusis chodit len do posilky..
V posilke sa rysujú svaly, tuku sa páli málo. Teda ak máme na mysli klasické silové cvičenia, ako napr. benchpress, drepy, tlakové cviky, dvíhanie činiek a pod. Výsledok môže byť taký, že síce sa ti zväčšia svaly, ale tuk ti ich bude naďalej prekrývať.
Vyhoď si z hlavy, že ak dennn urobíš 1000 brušákov, že ti to nejako pomôže odstrániť mišelinky okolo brucha!! To je najčastejšia chyba začiatočníkov.
Na zníženie množstva tuku v tele potrebuješ páliť tuk v celom tele. A na to splniť dva kritéria:
1. Upraviť stravu
Inak môžeš byť v posilke non-stop, ale nič ti to nepomôže. To som si vyskúšal sám... Takže ak chceš chudnúť, potrebuješ rysovaciu fázu - znížiť príjem tukov a sacharidov a zvýšiť príjem bielkovín. Bielkovín by si mal skonzumovať asi 2g na kg telesnej hmotnosti (2,2; 2,3g, podľa toho ako sa budeš cítiť). Takže papať veľa mliečnych výrobkov, ideálne nízkotučných, tony mäsa, ryby, zeleninu, ovocie.
2. Začať cvičiť vhodné cviky
Podľa mňa, kardio je už dávno mŕtve, ľudia sami vidia, že tým, že budú hodinu denne behať na páse ako oživot, aj tak málo chudnú. Existuje však forma cvičenia zvaná HIIT - High intense interval training, čiže vysoko intenzívny intervalový tréning. Keby si chcel behať hodinu na páse, zrejme si navolíš nejakých 7-8kph, aby si vládal, určite nedokážeš hodinu šprintovať. A to je tá chyba. Pri kardiu, keď beháš tú hodinku telo páli síce aj tuky... ale s nimi aj bielkoviny. Preto kardio už nie je také vhodné pre tých, čo chcú schudnúť. Oveľa lepší je práve HIIT, ten sa robí tak, že sa striedajú fázy odpočinku a fázy maximálnej svalovej záťaže. Dá sa to robiť s vlastným telom, alebo s činkami, či strojmi
S vlastným telom:
Robíš základné cviky v plnej intenzite:
30 sekúnd drepuješ, 30 sekúnd odpočívaš
30 sekúnd klikuješ, 30 sekúnd odpočívaš
potom môžeš pridať sklápačky, brušáky, plank, výskoky, šprint, ...
Garantujem ti, že po 10 minútach (čiže po desiatich cvikoch a desiatich pauzách) budeš ledva stáť na nohách a prvé výsledky budú bádateľné za pár dni.
S činkami a strojmi:
Ja preferujem túto formu, pretože v nej dokážem spojiť silový tréning s HIIT a tak zároveň budujem svaly aj chudnem. To je presne to, čo potrebujem.
Tiež striedam 30 sekundové fázy cviku a 30 sekundové fázy oddychu. Robím
Sťahy kladky predné - pauza
Príťah veľkej tyče - pauza
Chrbtové extenzie - pauza
Mŕtvy ťah - pauza
Lateral raises (lietanie) - pauza
Arnold Press - pauza
Hammer stand press - pauza
Opakujem 4 krát, vždy s o čosi ťažšou váhou.
Kup si Psylium z lekarne. Precistuje to telo prirodzenou cestou. Mne tiez pomohla sauna a otuzovanie. Vyhybaj sa sladkemu, jedavaj po urcitu dobu, teda posledne jedlo by malo byt lahko stravitelne a 3 hodiny pred spanim. Pri chudnuti sa odporuca stredomorska strava, bohata na omega mastne kyseliny, ktore su v rybach, celozrnom pecive ovoci, zelenine, strukovinach a ryži. Masite pokrmy iba raz tyzdenne.
Ked mas velku nadvahu tak najlepsi sport je plavanie.
Dik moc.Chcem sa spytat ze keby kazdy den spravim co ja viem 50drepov,klikov,brusakov tak by som mohol dajme tomu za tie 2tyzdne nejaky ten sval zvacsit?
Nazdar,poradim ti nieco z vlastnych skusenosti.Mam 25 rokov a cvicim uz nejaky ten rok.Posilku vobec nepotrebujes aspon prvy rok,avsak dobre by bolo zaobstarat si aspon dlhu cinku a hrazdu domov,no da sa to aj bez toho.Najzakladnejsi,najproduktivnejsi,najlepsi a u mnohych ludi najneoblubenejsi cvik je drep.Ako povedal Sergio Oliva v jednom rozhovore ked sa ho spytali aky cvik by odporucil na rozvoj svalov na ruke?Jeho odpoved bola "drepy".Okrem toho,ze potrebujes mat dobry zaklad-silne nohy (rodinny dom tak isto potrebuje dobre zaklady aby vydrzal stat mnoho rokov) tak pri tomto cviku zapajas aj svaly chrbta,stavace..V stehnach sa produkuje velke mnozstvo testosteronu do celeho tela a drepmi to stimulujes este viac.Pre zaciatok drepy s vlastnou vahou,neskor s cinkou na chrbte,samozrejme nie je na skodu zakupit si doplnok stravy pre zdrave klby..Druhy o nic menej dolezity cvik je mrtvy tah,pri ktorom pracuje svalstvo celeho tela a ohromne formuje postavu a treti cvik su tlaky-benchpress.Do toho zapojis kliky a zdvihanie na hrazde a mas vsetko co potrebujes.Po roku mozes premyslat nad posilkou,pripadnym zakupenim jednoruciek..Takze,drepy,mrtvy tah,benchpress,kliky,hrazda a makat! :)