Rozmaznané decko alebo porucha osobnosti?

Príspevok v téme: Rozmaznané decko alebo porucha osobnosti?
Andromedos1976

Čaute,

možno sa to niekomu bude zdať blbé, ale píšem sem svoj príbeh preto, lebo sa chcem zmeniť a neviem ako nato.

Mám 39-tku pred dverami a dnes som začal bilancovať svoj život. Prišiel som nato, že okrem maturity som v živote nič nedosiahol a navyše som ešte stále sám.

Som jedináčik, ktorého rodičia veľmi nepúšťali von, lebo oni mi zabezpečili všetko čo som potreboval. Mal som toho vždy viac ako moji rovesníci a vlastne som svojím rodičom vždy diktoval pravidlá ja.

Ešte na ZŠ ma obdivovalo celé naše okolie a hádali mi perfektnú budúcnosť a mysleli si, že to dotiahnem ďaleko. Všetko začalo tým, že ma neprijali ma moju vysnívanú SŠ, začo si inak môžem sám a tak ma rodičia šupli do ešte lukratívnejšej SŠ v našom meste, kde som sa držal len vďaka rodičom, lebo učiť sa mi nechcelo. Úprimne povedané, za 4 roky som len chodil do školy, neučil som sa a bolo mi fajn. Po maturite ma neprijali na VŠ, tak mi rodičia vybavili VŠ a tam som prežíval 4 roky a nakoniec som z nej zdrhol. Potom na mňa napísali rodinné podnikanie a ja si žijem svoj život dodnes bez práce. Vlastne teraz som nato prišiel, že aj slabší odo mňa sa vyšplhali na dobré miesta a ja si len vegetím. Vždy som si povedal, že mám čas, ale teraz mi to začína vadiť. Darmo mám na mene firmu, robiť v nej nerobím, lebo rodičia majú zamestnancov. Mne pomaly ale chýbajú peniaze, lebo mi je už blbé pýtať od rodičov a tak som začal bilancovať.

Priateľku nemám a ani sa nemám kde zoznámiť, lebo väčšinu času presedím doma s rodičmi a trávim ho v záhrade. Nikam nechodím, priateľov nemám a pomaly mi je zle zo seba samého. Moji rodičia sa vo mne vidia, ale ja sa chcem zmeniť. Dnes som práve uvažoval či som chybný, alebo len rozmaznaný a ako to zmením? Mám silné puto s rodičmi a nedokázal by som od nich odísť.

pistek

Ahoj. Nerozmyslaj nad takymi otazkami..ake si si dal v nazve svojho prispevku. K nicomu to nevedie, nic ti to neda, nikam ta to neposunie (skor len k apatii depkam rozcarovaniu sklamaniu smutku zufalstvu). Skor sa snaz naplnit svoj zivot niecim..co mu da zmysel, iskru, radost, naplnenie.. Co ti da isty zmysel, smerovanie, naplnenie. Ty si dosial v podstate ani nezil..skor len prezival. Tvoji rodicia ta nesmierne miluju. Ale niekedy takato laska az dusi, vedie k letargii, nedava ti kridla k lietaniu ale ta tazi k zemi. Drzi ta pri zemi. Skus spoznat najskor sam seba. Co ta bavi tesi naplna, co by si rad robil, co by si rad skusil, co ta zaujima interesuje. Nech je to cokolvek (zaujmy zaluby praca firma osobny zivot priatelia spolocenstvo laska priroda zvierata konicky jazyky cestovanie sport umenie vzdelavanie pomoc charita varenie zahradkarcenie atd atd). A podla toho si urci nasledne kroky. Pocuvaj intuiciu rozum pocity tusaky vnutorny hlas. A pomaly ich realizuj, naplnaj. Je jedno o aku oblast tvojho zivota ide a pojde. Len za tym prosim pod. A pomaly, postupne. Nechci vsetko hned a teraz. Hlavne je zacat. A v tvojom pripade aj dokoncit.. Nemyslim si, zeby ti radikalny rez od rodicov pomohol. Skor naopak. A to na oboch stranach. No tym, co som ti uz pisala, sa zaroven vlastnou sebarealizaciou atd budes stavat aj samym sebou, a zaroven ziskas aj sirsi zaber..ako aj okruh ludi cinnosti aktivit, ktore ta budu obklopovat naplnat inspirovat a zaroven sa tak prirodzene budes otvarat svetu obzoru inym ludom ako aj novym moznostiam. Vsetko chce svoj cas. No hlavne je zacat. Nie si strateny pripad. Len musis chciet a aj pre to nieco robit konat a realizovat sa

Kýčera

Vlastne som Ti neodpovedala na otázku, to spravil Mesačný princ. Súhlasím s ním, až na tú prvú časť - rozmaznali Ťa, nezvládli rodičovstvo, výchovu, takže áno, si rozmaznaný, ale vonkoncom nie si už žiadne "decko". A za to Ty nenesieš žiadnu zodpovednosť. Tak sa vzchop, pozbieraj zvyšky svojej energie a začni sa od nich ODPÚTAVAŤ! Ak to nebudeš zvládať, vyhľadaj terapeuta.

Lilly91

Nesúhlasím s Kýčerom. Nemyslím si, že sa na teba rodičia "zavesili" atď. Skôr si myslím, že ťa majú veľmi radi, a chceli v živote pre teba to najlepšie a tým ti skôr uškodili a neumožnili aby si okúsil postaviť sa na vlastné nohy. Vychovávali ťa v bavlnke a to nebola moc správna výchova. Avšak si nemyslím, že ti to urobili naschvál len si neuvedomili ako sa to v budúcnosti obráti proti tebe. A hej tiež si myslím, že ťa rozmaznali. Mňa tiež rodičia vychovávali podobne, až na to, že nemajú vlastnú firmu a ja musím bojovať o peniaze sama. Až teraz zisťujem, že mi mali dať väčšiu voľnosť a nesledovať každý môj krok a neriadiť mi život. Chýba mi najmä to, že som nerobila takmer žiadne chyby a teda som nezískala žiadne skúsenosti a až teraz zisťujem aký život naozaj je a príde mi to už dosť neskoro.

Ak to teda takto cítiš, asi by bolo lepšie, keby si skúsil začať žiť bez rodičov. Skús sa s nimi o tom porozprávať možno zistíš aký majú aj oni na to názor, možno chcú tiež aby si bol samostatnejší. Ešte môžeš popremýšľať čo ťa vlastne zaujíma a čo iné by si chcel v živote robiť a zamerať sa tým smerom.

Kýčera

Najväčšiu chybu v Tvojom živote urobili Tvoji rodičia - zavesili sa na Teba, berú Ti energiu, nenechali Ťa žiť vlastný život, tá ich láska je patologická,... Tým robia neporiadok v Tvojej duši, preto nemáš žiaden vzťah. Mal by si si naštudovať niečo na túto tému a začať sa pomaly od nich odputávať, začať pracovať, odsťahovať sa,... Máš na to roky, ak chceš raz žiť rodinným životom, mať deti, tak máš najvyšší čas! Bude to pre Teba ťažké, ale dá sa to zvládnuť, inak to môže skončiť pre Teba nezvládnutím vlastného života. Mám bujnú fantáziu, ale absolútne si neviem predstaviť, čo si dočerta doteraz robil. Mňa by z toho ničnerobenia asi trafilo!

Andromedos1976

Možno som aj sklamaný, ale skôr si uvedomujem, že mi nabiehajú roky a ja som sa nikam nedostal. Určite by som sa chcel postaviť na vlastné.

Cariboo

rodicia ti asi vzdy chceli len dobre a neuvedomili si, ze bez vlastneho usilia si dostal to naco ini musia makat a nevazil si si to, mozno si aj bol rozmaznane decko, ale natom uz teraz nezalezi. asi si cakal aj ty ze v zivote dokazes viac a teraz si sklamany,alebo sa mylim?

ako by si sa chcel zmenit? v akom smere?