Prva tabletka antikoncepcie

Príspevok v téme: Prva tabletka antikoncepcie
Danielka123

Ahojte. Za par dni by som mala zacat uzivat HAK. Do teraz som ziadnu nebrala. Pred menstruaciou zvyknem mavat 2 dni spinenie, ktore je akoby menzes v malom. Po tychto 2 dnoch sa to spusti naplno. Kedy si mam zobar prvu tabletku? Prvy den spinenia alebo az ked sa to poriadne rozbehne? a Este ma zaujima co by sa stalo ak by som si dala tabletku prvy den spinenia. diky mocc :*

Baa12

A navyše je HAK obrovská záťaž pre organizmus a môže narobiť veľké zdravotné problémy a tiež spôsobiť neplodnosť po prestatí užívania

escap

Danielka, s tou HAK si to ešte premysli.

Prakticky všetka HAK na našom trhu je potratová. To znamená, že ak zlyhá antikoncepčný účinok (zabránenie počatiu) nastupuje abortívny účinok po počatí - t.j. zabránenie uhniezdenia oplodneného vajíčka v maternici, čím dieťa zomiera v cca 7-8 dni po počatí po spotrebovaní zásob vlastných živín.

Potratový účinok HAK je spravidla uvádzaný výrobcom v informáciách pre lekárov, niekedy i priamo v príbalovom letáku, ktorý je určený laickej verejnosti, je však uvádzaný tak, aby princíp účinku bežný laik nepochopil, a zároveň tak, aby pri súdnych sporoch nebol výrobca postihnuteľný.

Potratový účinok, t.j. znemoženie uhniezdenia cca 5-denného embrya nastupuje vplyvom gestagénu a to predovšetkým u tých preparátov, kde je nízka estrogénová zložka (dnes skoro u všetkých), která má za cieľ blokovať ovuláciu. Estrogénová zložka je však stále znižovaná pre stále subjektívne zdravotné potiaže (vodnatosť, nadváha, bolesti hlavy...), čím je znižovaná účinnosť blokovania ovulácie a nastupuje potratový efekt.

Sexuálne aktívna žena, ktorá užíva HAK, si tak nemôže byť nikdy istá, či v cykle nespôsobila potrat svojmu niekoľkodňovému počatému dieťaťu.