Milujem hudbu, ale kde ju hladat?

Príspevok v téme: Milujem hudbu, ale kde ju hladat?
musicsoull

Ahojte

Mam k hudbe vytvoreny velmi silny vztah, hudba je pre mna vsetkym, uz od detstva som sledovala kanaly ako VH1, alebo Očko, kde este davno pradavno davali relacie ako hitzone80s atd..

Vzdy ma to tahalo k takym starsim veciam, k starsim kapelkam, zacinala som vzdy tak, ze som si vyhliadla jednu kapelu a tej som sa venovala kompletne od A po Z. Vsetky pesnicky som pocuvala, celu diskografiu, zivot clenov kapely..doslova az take nepodstatne veci som vyhladavala. Takto som od skupiny Duran Duran presla k tvrdsej hudbe ako je System of a Down a Metallica. Vzdy som ale pocuvala len jednu kapelu, resp.jednej kapele som sa venovala. Nedokazala som pocuvat viac kapiel naraz, alebo byt orientovana na viac kapiel. Ale postupne ma to taha (uz niekolko mesiacov) k spoznavaniu novych kapiel, novych stylov,..niektori ludia sa pri otazke: "Co pocuvas"? dokazu tak rozkecat, dokazu vymenovat xyz kapiel ktore pocuvaju, a ja iba udivene rozmyslam ako je to mozne. Ako je mozne mat taky prehlad v hudbe, poznat tolko kapiel a tolko songov a tak sa v tej hudbe vyznat? To ti ludia stale iba hudbu pocuvaju, alebo na youtube klikaju pesnicku za pesnickou? Rada by som aj ja nejako mala taketo hudobne znalosti, lebo cely zivot som zasvatila hudbe, a stale ma trapi to, ze aj ked poznam relativne vela kapiel, tak z ich tvorby poznam par veci. Pocuvam rozne rockove radia, aj zahranicne, aj slovenske, na yt hladam playlisty, hladam aj nejake koncerty, listujem v hud.magazinoch, ale stale ma prepada pocit zufalstva, aka som hudobne negramotna, ked vidim songy, kt.som nikdy nepocula a o kapelach ani nevravím. Ako mam teda nejakym prirodzenym sposobom nachadzat hudbu, spoznavat hudbu, nove kapely, songy, umelcov? Ako ste sa vy dostali k nejakej vasej oblubenej kapele? Zamerne hladate songy a novu hudbu, ci len tak nahodne vam dobra hudba prisla do cesty? Tych kapiel je vela, ozaj je nezmysel len tak si pustat nahodne kapely, a ked vidim ze napr aj nejaka dobra kapela mi padne do oka, tak mne sa proste prieci ten sposob pocuvat song za songom a cakat kym sa mi nejaka pesnicka nezacne pacit. Snad chapete :D dakujem!!

musicsoull

Mne na Bon Jovi vadi ze je to skor taka komercnejsia kapela, a skor sa mi pacia take tie songy z ich ranajsej tvorby. A klasika Always od nich, to je pecka.:-)

Naozaj mas fantasticky prehlad, kapely ktore tu pises som nikdy ani nepostrehla, skor sa orientujem v tych kapelach, ktore su take zname medzi ludmi, resp.znamejsie. Dakujem za tipy, som rada ze sa so mnou podelis o hudbu, kt.pocuvas. :-) Ja pocuvam tak v strucnosti Pink Floyd, INXS, Led Zeppelin, The Doors, Metallica, The Ramones, a rozne tie kapely ako Simon & Garfunkel, aj Depeche, Duran Duran, a kapely im pribuzne, R.E.M, Oasis, SOAD..nemozem povedat, ze od nich poznam vsetky pesnicky, ale tak poznam od nich vacsinu songov. :-)

Ty osobne poznas vsetky pesnicky od kapiel, kt.pocuvas, ci nie? Lebo ja si vacsinou vyhladam greatest hits, a potom patram po dalsich songoch. Inak, ako si k tolkym kapelam prisla? Lebo vidno ze sa vyznas v hudbe. :-)

A nejake punkove veci mi vies odporucit? Nieco na styl Ramones, ak ti to nieco vravi. :-)

Inak, ak mas zaujem o blizsi pokec o hudbe, mozme si vymenit maily navzajom :-)

Moireal

Dobre rano alebo skor dobry den aj tebe. :) Ja sice Bon Joviho nemam rada a ani tie veci, co spomenul michalmmm ale pokial ide o psychedelic rock, neviem ci to na Slovensku niekto robi ale daju sa aj na Slovensku najst dobre veci. Kvalitna hudba je od Mareka Brezovskeho, Jara Filipa, to su take zname veci ale poznam aj nejake grungovske kapely osobne a ti su tiez sikovni. Mudhole trebars...

Ak mas rada aj postrock alebo kadejake alternativy, tie sa uz rozmahaju na Slovensku. Osobne tiez poznam jedneho z Fresh out of the bus, oni su taka vsehochut. Napriklad song aj cely album Philistines, Sheep and Squires od nich. Tu mas link: www.youtube.com

Pixies mam velmi rada. Pamatam si ked som pocula prvykrat od nich Where is my mind vo filme Fight Club. Teraz sa ucim na base a tato vec je jednoducha. :D

Inak dalsie fajn psychedelic veci okrem All them Witches su aj Radio Moscow, Stoned Jesus, Samsara Blues Experiment, to su tie sucasne. :)

musicsoull

Dobre rano :-)

Dakujem za reakciu, som rada ze niekomu sa chce vobec odpovedat na tuto temu. :-) Bon Jovi je skvela kapela, poznam od nich vacsinu pesniciek, naozaj su super. Tato novsia tvorba je tiez v pohode, viem ze nedavno vydali album, len sa dako neviem dokopat k tomu, aby som ho nasla a pustila si ho. Niesom trpezlivy clovek, aby som cca hodinu pocuvala nove songy, a cakala kym ma nieco oslovi. Je to mozno chyba, ale naozaj pocuvat song za songom nie je moja parketa uprimne. Preto mam rada uz x krat spominane radia, kde sa mixuju veci od Disturbed, Alice In Chains, Jamiroquai, ale aj The Eagles napr. Konkretne vcera som taketo radia objavila, takze ma celkom zaujalo. :-) Je to podla mna celkom prirodzeny sposob hladania novych songov a spoznavania hudby. Je sice pravda ze tam clovek spozna len malo pesniciek od jednotlivych interpretov, ale tak mne to zatial vyhovuje. :-) Dnes mi v hlave beha song od Pixies - Where is my mind, nova vec, zase z radia vyhrabana. :-D Teraz som si nasla aj radio tykajuce sa thrash a black metalu. Tento black mi ale pride uz moc taky temny, az strasidelny :-)

Wow, som nemala ani paru, ze aj na Slovensku sa nejake kapely zameriavaju na psychedelic, vidim ze poznas aj take prevazne menej zname kapely, tak to mas obdiv u mna. :-) Musis mat prehlad, Moireal. Kludne sem mozes nejake tvoje oblubene songy pridat, ak to nie je prilis sukromna vec. :-)

Ozvem sa vecer, krasny den :-)

Moireal

michalmmm,je pekne zes si prispel svojou kvapkou ale slecna ma asi trosku iny vkus, nic v zlom.

Btw., kazety mas moj brat este teraz a celkom slusnu zbierku. A su medzi nimi aj kvalitne stare kapely. :)

michalmmm

Za nasich cias dost isli Fun Factory, La Bouche, Roxette, DJ Bobo, Captain Jack, Aqua, Bon Jovi, Backstreet boys, Squeezer, Mr. President a ich nezabudnutelny hit Coco Jambo, MC Erik a Barbara, Maduar, Los del Rio a ich nezabudnutelny hit Macarena... to boli tie komercne, co sa najviac hravali v radiach a na diskotekach :)

michalmmm

Ja ked som bol v puberte, tak som pocuval asi 2krat za tyzden hitparadu - vzdy na inom radiu, co bolo tak 2krat tyzdenne po dve hodinky. Niekedy som hitparadu aj celu nahral na kazetu. Potom som si to pustal, lebo rodicia nemali peniaze na drahe original kazety a o nejakych CD-ckach nebolo v tom case ani chyru este. Takto som si dokazal zapamatat vyslovnost nazvov jednotlivych kapiel a vyslovnost anglickych nazvov ich songov. Plus som cital Bravo a tam byvali ich plagaty, clanky o ich koncertoch a casto aj texty prave najhranejsich piesni. Take, ze internet a Youtube ani nahodou v tom case este na Slovensku nebolo, ale raz za tyzden isla v telke nejaka relacia s ich videoklipmi a pri tej som sediet musel :) Takze za mojich cias mi vedomosti z oblasti hudby dali Bravo + hitparady v radiach + relacia v TV s videoklipmi, ktora mi zabrala tak max. hodinku casu do tyzdna. Nepodstatne veci mi unikli, pripadne ich nebolo odkial zistit a ak mal niekto kupenu napriklad original kazetu od nejakej skupiny a ja som ju nemal, tak mnohe pesnicky z nej som ani nepoznal. Len tie, co hravali v radiach a objavovali sa v hitparadach. Cize som vedel o vela kapelach tak, ze o kazdej nieco, ale o ziadnej vsetko. Z kazdeho rozku trosku a zdalo sa to ako vacsi prehlad, nez ked vie niekto o troch kapelach uplne vsetko, ale pesnicku z najnovsej hitparady z radia si nevie zaradit. Cize v podstate som toho vedel menej, nez vies ty teraz, ale zdanlivo sa javilo, ze omnoho viac, v tom je ta sradna.

Moireal

Nemas vobec zac. Rada vidim, ze mladi ludia v dnesnej dobe vedia ocenit dobru a kvalitnu hudbu. Dala by som ti aj ine tipy, len neviem co take hlavne preferujes. Kazda kapela je totiz v poslednej dobe taka zmeska. Ale ak mas rada psychedelic veci, tych je strasne vela. Od starych kapiel 70 tych rokov az po tie sucasne, co oprasuju tento zaner myslim celkom slusne. Modernu psychedelic stoner kapelu ti mozem este All them witches odporucit. Je to taky psychedelic stoner rock s prvkami bluesu, folku. :)))

musicsoull

Dakujem za tvoje odpovede Moireal :-)

A vdaka aj za tip. Ja co sa tyka hudby pocuvam hlavne tie radia. Mam jedno kde hraju rockove balady, progresivny a psychedelicky rock a alternative. Ale ako vravim nepisu tam ani meno umelca ani nazov songu, zial.

Moireal

Progressive rock je super. Napriklad Mars Volta. (Hoci sa uz rozpadli) V dnesnej dobe je ale tych zanrov tolko a miesaju sa navzajom, takze je tazke klasifikovat kapelu podla zanru. Ale ides na to myslim dobre. V tvojom veku som nemala ani internet, tak som pocuvala take tie komercnejsie i ked nikdy nie popove zalezitosti. :)

musicsoull

Mam 16, a co sa tyka tych kapiel tak ich poznam dost, ale malo pesniciek. Jednoducho vacsinou sa zameriam na greatest hits a tie pocuvam. A v poslednej dobe ma zaujal progressive rock, pocuvam jedno zahranicne radio, kde nonstop ficia taketo songy, ale nepisu tam nazvy songov a mena kapiel zial. Ja takto pocuvam hudbu skor, ale fakt sa nezameriavam na kompletnu tvorbu danej kapely. :) ..co je skoda