Denné snívanie mi spôsobuje problémy

Príspevok v téme: Denné snívanie mi spôsobuje problémy
Lilly91

Zaujíma ma váš názor na denné snívanie. Utekám od reality do svojich snov už od puberty, teda asi 11 rokov. Väčšinou je to len fantazírovanie, nereálne dobrodružstvá a fikcia, atď. Vyjadrila by som to ako tak, že môj vnútorný život je až príliš bohatý a môj vonkajší príliš chudobný. Odmietala som a odmietam kvôli tomu akcie, chalanov a ďalšie príležitosti, lebo ma realita až tak nezaujíma ako to čo si vymyslím v hlave. Ale už rok sa pokúšam s tým prestať. Horšie je však, že sa takto chránim pred vonkajším svetom a väčšinou keď sa ponorím do svojho "sveta" tak ma to upokojuje. Lenže teraz som vo veku, kedy už si nemôžem dovoliť fantazírovanie a musím sa ponoriť do reality a zisťujem, že to nezvládam. Začala som byť extrémne precitlivená a každú chvíľu čakám, že sa zrútim a neustále myslím nad samovraždou. Bojím sa, či som si to nespôsobila ukrývaním sa v hlave a či sa dá z denným snívaním nejako bojovať. Skúšam to už rok, ale neviem to kontrolovať, neviem to len tak vypnúť, vždy sa k tomu aj nevedomky vrátim. Prekonali ste to niekto, skúšali ste to prekonať? Alebo je tu niekto taký, kto má rovnaký problém?

Lilly91

Biela Kobra: Nie, v mojich príbehoch je hlavná postava vždy vymyslená, so mnou nemá nič spoločné. O sebe nefantazírujem, to si skôr predstavujem, že sa mi vživote podarí niečo čo dlho chcem, ale to tiež málokedy. A to len na strednej, keď som bola nanič v športe tak som si predstavila, že aspoň raz vyrazím mojim spolužiakom dych skvelým výkonom :D

Sny si píšem ako poviedky už od sedemnástich, niektoré som aj zverejnila, ale potom som si prestala veriť a viac som nezverejňovala. Istý čas som chcela byť aj spisovateľkou, ale u mňa je problém moja povaha.Keď vidím, že je niekto lepší ako ja tak to vzdám. Po prečítaní diel iných autorov som si viac neverila. Takže nikdy pravdepodobne žiadnu knihu nevydám, čo ma aj mrzí, lebo niekoľko rokov to bol môj sen. Vydať aspoň jednu knihu. Ale veľmi pekne ti ďakujem za príspevok, si ma utvrdil v tom, že nemám proti tomu bojovať a brať to ako problém :)

Azzazel: nie lucidný sen, je stav, keď v sne (počas spánku) precitneš a začneš sen "ovládať". Keď si uvedomuješ, že spíš a že si vo sne. Niekedy sa mi to stávalo dosť často, ale teraz som to už dlho nezažila.

Denné snívanie je keď bdieš, predstav si, že s v práci a robíš niečo monotónne, tak zablúdiš do svojej mysle a predstavíš si neviem napr. iný svet a sám seba ako bojovníka a vytváraš príbeh napr. Alebo si predstavíš sám seba, že si majiteľom tej firmy, že si v kancelárií a popíjaš kávu a zarábaš milióny. Proste si v hlave vytváraš príbehy ale pritom bdieš, sčasti vnímaš aj okolie. Dúfam, že som to dobre vysvetlila.

A to s tým liečením strachov lucidnými snami som nikdy nepočula, tak neviem. Skús o tom viac pohľadať, alebo sa na to opýtaj odborníka.

Azzazel

Co to je denne snivanie? Myslis akoze lucidne sny? Ak hej, tak tym sa da zevraj liecit strachy, fobie,... Je to nieco co by som chcel vedet uz dlho, ale to stastie som nemal. Ja totiz to neviem svoje problemy vyriesit a su cisto psychyckeho charakteru...

Biela Kobra

Si veľmi vnímavá a máš jedinečný talent vo svojej hlave vytvárať svety, postavy a ich príbehy. Je jasné, že zrejme vo väčšine z nich funguješ ty - v lepších, zaujímavejších a dobrodružnejších svetoch, situáciách. Tým hľadáš aj riešenia problémov, kde riešenia zdanlivo nie sú. Sú, keď si ich vymyslíš.

Začni svoje sny písať. Uvoľni ich zo seba a daj ich na papier alebo do počítača. Najprv píš spontánne, tak ako sa ti chce, ale neskôr si zožeň učebnice štylistiky a skús experimentovať. Choď viac von, medzi ľudí, neboj sa ich. Ak ti niekto ublíži, urob z neho vo svojich snoch hlupáka alebo zloducha, ktorému klepneš po prstoch. Ak ťa niekto poteší, urob z neho hrdinu. Ak sa zatiaľ medzi ľuďmi bojíš, predstavuj si, že si len pozorovateľ, veď sa kedykoľvek, keď ta to už nebude baviť, môžeš znova uzavrieť do svojej hlavy a tým ísť preč, bez toho, aby si v skutočnosti odišla. Tak si oddýchneš a občerstvená sa môžeš zasa vrhnúť do reality.

Poznávaj ľudí a ich život, a obohatíš tým svoj. Rieš ich problémy aspoň na papieri, tak ako aj svoje. Časom zistíš, že sa od svojich predstáv dokážeš odosobniť a kontrolovane "prepínať" medzi realitou a snami. Ak máš štipku literárneho talentu, časom sa vypíšeš a možno tvoje príbehy budú mať čo povedať aj iným.

Nezahadzuj svoje sny. Uchop ich, veď sú tvoje, a obráť ich k svojmu prospechu. A možno jedného dňa budem čakať v rade s tvojou knihou na podpis.

Lilly91

anjelik: ďakujem ti veľmi pekne, až mi z tvojho príspevku slzy vyhŕkli. Takú odpoveď som naozaj nečakala.Budem sa na to odteraz pozerať inak. Máš veľmi pekný prejav, ktorý sa mi dostal až pod kožu, som rada, že si mi napísala :)

gigg: presne aj mňa inšpirujú filmy a knihy. Tiež, keď sa mi nejaká postava páči tak ju pridám do toho svojho "snenia" a pokračujem tým spôsobom v príbehu. Tak tiež by som nechcela aby niekto vedel čítať moje myšlienky :D A neboj ja som staršia ako ty :) Hej, presne ako ja, tiež som skôr pozorovateľ. A nemám rada, keď každý nový koho stretnem komentuje, že som tichá. Vtedy som väčšinou ponorená vo svojom svete.

sny: máš pravdu, tiež snívam o tom, čo mi chýba, o tom aká som dobrá v športoch, v argumentoch, ako sa úspešne zamestnám v zahraničí alebo ako mi dobre ide angličtina a ostatné jazyky :) Ale vidím, že ty skôr držíš svoje sny v realite, tie moje sú skôr až sci-fi.

sny

To ako keby si o mne napísala. Ja tiež stále dennodenne fantazírujem, až sa začínam vytrácať z bežného života. Niekedy len ležím v posteli a stále premýšľam nad tým, aké by bolo mať napríklad presne takú priateľku, akú chcem, do detailov dokonalú, potom keď sa aj nejaká naskytne, tak nie je dosť dobrá ako by pre mňa, lebo nie je taká, akú som si ju vo vlastnej mysli spravil. Alebo stále myslím, aké by to bolo žiť iný život, byť šťastný a nemať žiadne problémy, alebo si sám seba predstavujem v zahraničí, ako tam žijem a ako tam mám priateľku a mám plno peňazí, proste takéto veci. A keď príde na radu realita, tak som ako vyoraná myš, totálne mimo, bez emócii, svet mi príde šedý a nudný, lebo nie je taký, ako som si ho spravil vo svojej fantázii. Proste už to zachádza do šialeností, inak u mňa je to spôsobené asi tým, že to, o čom snívam, sa mi nedostáva v realite, tak radšej snívam o tom a som úplne mimo, viem, ako sa cítim, ak to máš aj ty presne takto.

iggzik

Kontrolor, je to denne snivanie, cize nevnimanie pritomnosti a prebyvanie vo svete vytvorenom svojou myslou, fantaziou a pod.

K tym snom co hovoris o 7mej,, to plati iba pre teba, kedy ides spat a v ktorej faze spanku sa nachadzas,, ak sa nemylim, tak sa snivat zevraj da iba v rem faze..

Denne snivanie mavam tiez, aj ked nie az do takeho extremu, par krat do dna, myslim, ze je to normal a mava to kazdy. Ale davat prednost snom pred realitov, neviem, ci je to dobre...

Samovrazda nic neriesi. Ako sa "zaclenit" do tejto spolocnosti tiez neviem moc dobre, takmer vsetko co ludia riesia a bavia sa o tom ma tiez nezaujima...

Skus jogu / meditaciu, prechadzky v lese a vnimaj okolie, zivot, pouzivaj a venuj sa zmyslom to by ta malo dostat do reality..

Dalsia vec je, ze s myslou sa bit neda, myslim to tak, ze ked sa nasilu snazis nieco nerobit aj tak v podstate stale s tym pracujes, iba ti to zacne robit zle psychycke dosledky a myslienky.. da sa iba "obchadzat" - aktivne mysliet na ine veci.. uplne vypnut mysel ale to uz take lahke nieje, osobne sa mi to dari iba na par minut..

Najdi si veci co ta bavia v reale a venuj sa im co najviac, najlepsie dake pohybove, alebo knihy, hudba / tanec,,,

gigg

No mna porazi. Presne toto iste robim aj ja : D. Ani neviem od kedy som zacala s tym mojim neustalym fantazirovanim. Je pravda ze mi to obcas sposobuje problemy, ale inac sa toho nechcem vzdavat. Niekedy si v hlave vytvaram vlastne pribehy, ale vacsinou su moje predstavy ovplivnene filmami a knihami. Ak ma chyti nejaka postava za srdce tak si v myslim premietam co asi tak sa mohlo udiat s postavou po filme ako mohol dalej film pokracovat. Niekedy su to dost sialene napady a naozaj by dom nechcela keby niekto vedel citat moje myslienky. No vznie to divne ale minule som pozerala predatora 2 a druhy den rano som sla este za tmy do skoly. Isla som na bicykli no a je tam usek kedy musim sliapat do kopca a tak som si predstavila predatora ktory niekde ciha a pozoruje ma. Tejto predstave som na chvilu uverila : D ale potom som sa nad tym zasmiala. :D ( chodim na vysoku skolu :D. No v podstate ja nemam osobny zivot. Nezijem svoj zivot, neriesim chalanov ani take bezne zalezitosti mladych ludi. Niekedy sa citim skor ako pozorovatel zivota. Pozorujem a fantazirujem. . TA Na chvilu som svojej predstave uverila

Kontrol0r

Nespi po 7 hodine ráno, ja vtedy vždy začínam zažívať rôzne sny.

Taktiež ma bavia sny a často narokom spím do 12 aby som ich zopár zažil.

Ale ja to beriem len ako rozpílenie a robenie toho čo v skutočnosti nemôžem. Napríklad v sne som mal sex a pritom som panic :D

Určite to ale nesmie prekročiť medzu kedy to pre mňa bude viac ako rozpílenie.

Ja sny počas dňa hneď zabúdam a len zopár mi utkvejú v pamäti takže je to pre mňa skôr len čas strávený v reálnom čase :D

anjelik *

Schopnosť snívať, fantazírovať, vytvárať nové a nové príbehy, je niečo úžasné. Nemala by si to zatracovať. Lenže. Súčasne žiješ aj v tomto svete, v tejto realite..a musíš sa naučiť prežiť aj v nej. Tvoje snívanie ti nevytvára potrebnú silu na prežitie, to sa dá len tak, že začneš zažívať príbehy aj vo vonkajšom svete a tak sa postupne učiť ich zvládať. :o) Svojej fantázie sa nevzdávaj, pokúšaj sa ju pretaviť aj do reality. Možno hrdinka tvojich predstáv to nezvládne vždy tak úžasne, ako sa to deje v tvojom vnútornom svete, ale prajem jej, aby to skúsila znovu a znovu. Práve tak sa tvoj vnútorný svet rozšíri o ďalšie územie a ty sa staneš kráľovnou ďalšieho sveta, tohoto pozemského. :o) Bolo by škoda, aby taká výnimočná bytosť ako ty, sa zabila...narodila si sa možno práve preto a práve tu, aby si tento svet obohatila o rozmer snívania a sama si zosilnela o rozmer prežívania. :o) Každá zmena reality začína práve v hlave..myšlienkami, predstavami...tak snívaj aj o tom, ako ktorú situáciu vyriešiš a pretav to aj do skutočného činu...pozoruj prejav myslenia v hmote. :o)