Ahojte. Chcela by som vas surne poprosit o radu. Mam 25 rokov a cca od 13tich mam problemy s pletou. Skusala som kadejake pripravky od koznej, aj roaccutane som dvakrat brala, naposledy pred asi 7 rokmi. Nejake velke pupaky sa mi netvoria, zato mam plet odsypanu malymi vyrazockami husto pri sebe, cela je mastna a mam velmi rozsirene pory. Kedze som plet dlhodobo vysusovala, pouzivanim roznej "osvedcenej" kozmetiky, a to som ozaj investovala vela, mam ju teraz velmi dehydrovanu. Citim ze je napnuta, no napriek tomu sa masti, vzdy sa cela lesknem. Kedze uz ozaj ziadnym reklamam a hocijakym "vychytavkam" neverim, chcela by som sa vas spytat ci neviete o niecom prirodnom, co dokaze hydratovat takto poskodenu plet. Ja uz ozaj nechcem ziadnu chemiu, ani vidiet. Ono vsetky tie vyrobky vzdy maju nejaku chemiu, aby to mohli patentovat. Lebo to co je cisto prirodne, nie je mozne patentovat. Takze casto by stacilo nieco ozaj prirodne, ale ti vyrobcovia to samozrejme nepovedia, len aby mali zisky. Vsetko je o sprostych ziskoch. Najde sa tu prosim aspon jedna osoba ktora by mi vedela poradit nieco ozaj prirodne, co dokaze hydratovat plet? Najlepsie ak s tym ma aj nejaku skusenost. Zacala som si teraz davat na noc panensky olivovy olej zmiesany s tea tree olejom, ale potom som sa docitala ze vraj na to nemusi mastna plet reagovat dobre :/ Budem vdacna za kazdu radu...
Velmi dehydrovana a zaroven mastna plet
Zuzi74 - tak som tu spat :) vyskusala som hroznovy aj olivovy olej. Hroznovy mi nerobil na tvar dobre, mala som ju taku napnutu, nemala som pocit ze by hydratoval. ale po olivovom oleji som citila ulavu, ten pomohol. teda aspon pocitovo. lebo na akne mi to nepomohlo vobec, iba na hrudniku mi trochu zmizli tie drobne vyrazocky. ale co je horsie, mam este vyratnejsie vrasky :( mam len 26 a ludia mi tipuju aj o 10 rokov viac a ja uz neviem co mam s tym robit. kremy za 80 eur si pravidelne kupovat nemozem, to si mozem tak mozno raz za rok kupit. pocula som, ze kremy s kys.hylauronovou su na to dobre, ale zas je tam asi aj ta chemia. tak neviem co robit, som uz z toho zufala :(
Tak super, verim ze ti pomozu. Ja mam po nich plet ovela krajsiu, vsimli si to aj kolegyne z prace:-)
Co sa tyka vlasov, ten isty problem. Tiez ich mam dost jemne. Momentalne skusam ovseny sampon z weledy a aspon raz za 2 tyzdne si dam na vlasy olejovy zabal aspon na pol. hodinu. Snazim sa pouzivat co najmenej penive sampony, aby mi prilis nevysusovali pokozku a este viac sa nemastila.
zuzi74 - Zuzka, tak olejceky su uz objednane, coskoro by mali prist, uz sa tesim :) Zatial pouzivam panensky olivovy olej, viem ze sice nie je na plet najlepsi ale myslim ze lepsie ako chemia a hlavne citim ze uz nemam plet taku napnutu a nelesknem sa velmi, pride mi ze este menej ako predtym ale moze to byt aj zimou, to sa vzdy leksnem menej.
Rozmyslala som aj o nejakej prirodnej kozmetike na vlasy, nemas nahodou aj s tymto skusenost? Mne sa za par hodin zmastneju a pokial nemam po ruke suchy sapon, musim si ich zmyt. Navyse su jemne a riedke.
Skus si pozriet link s tabulkou, kde su vypisane oleje podla typu pleti. Bat sa nemusis, oleje nevysusuju plet, oni reguluju tvorbu mazu a zaroven hydratuju. Hroznovy olej je vhodny na mastnu plet, ale zaroven hydratuje suchu pokozku. Mne oleje upokojuju aj rozsirene zilky na pleti. Vyhodou je, ze maju liecive ucinky. A neupchavaju pory ako mineralne oleje.
Pri odlicovani pouzivam len olej, navlhcim nalicenu plet, pokruzim po nej olejom, umyjem vlaznou vodou, docistim vatovym tamponom a to bolo. Ale mozes pouzit kludne na docistenie aj pletovu vodu, ale bez alkoholu, aby ti ju nevysusovalo. Gely, mlieka a podobne prkotiny nepouzivam. Obcas si dam po odliceni pleti serum tuja na prekrvenie, necham nejaku chvilu posobit a vmasirujem olej. Ja som za to, ze cim menej tym viac. Skoda, ze som na to neprisla v mladsich rokoch a zbytocne som plet zatazovala.
Aj ty musis byt len trpezliva, kym sa plet dostane opat do normalneho stavu. Daj vediet ako sa dari.
Zuzi74 - dakujem, to o tom rakytnikovom a sipkovom oleji som netusila :) citala som si nieco viac o hroznovom oleji, vsade pisu ze je vhody na mastny typ pleti. Lenze ja mam plet sice navonok mastnu, ale zaroven dehydrovanu, napnutu a zvraskavenu. Preto mam obavy, ci oleje urcene na mastny typ pleti su pre mna vlastne vhodne. Ja uz sa tak trochu bojim vsetkeho urcene na mastny typ pleti, lebo mi to doteraz uskodilo. Ale neviem ako je to pri olejoch (teda viem ako je to pri tea tree, ten plet vysusi a je lepsie si ho davat len lokalne, ale neviem ako je to pri inych olejoch).
A ked sa odlicujes tak pouzivas len ten olej ano? Uz ziadny gel ani nic ine?
Lubi, ja som roky pouzivala mastny krem na plet, o ktorom som bola presvedcena, ze je ten najlepsi pre moju plet a leskla som sa po nom tak, ako opisuje drevo podomnou, ale plet nebola vobec hydratovana. Naopak ten krem stal na pleti, riadne sa nevsakoval a plet zacala byt citliva, obcas sa vyhodila vyrazka, ale to prikladam tomu prilisnemu premasteniu, ktore bolo aj tak nanic. V tom kreme bola samozrejme chemia, citila som to hlavne v zime, ked som mala vetrom oslahanu tvar a robili sa mi cervene flaky, na ktorych ma ten krem neskutocne stipal. V ostatnom obdobi to bolo celkom ok, ale napriek tomu som po odliceni mala plet napnutu. Takze som po rokoch presla na prirodnu kozmetiku a dozvedela som sa o kozmetike Elysson. Ako prve som mala serum, to sa vpijalo do pleti priam raketovou rychlostou, potom som si davala namiesat kremy, mala som aj cistiaci olej na odlicenie a krem pod oci. Vsetky maju zaklad oleje kvoli spravnej hydratacii. Ake ingredience su pouzite do pripravkov su praveze vypisane pod tym nadpisom o pripravkoch, pozerala som to. Je to ziva kozmetika, ktora sa bezne do obchodnych retazcov nedostane, pretoze ma malu trvanlivost, takze si mozes byt ista, ze je naozaj kvalitna a skutocne prirodna. A hlavne namiesana podla tvojho typu pleti. Je tam dotaznik, ktory musis vyplnit.
Ja pouzivam len oleje na plet, momentalne na odlicovanie neutralny olej z nobils tilia a potom si nanesiem niektory za studena lisovany olej, vzdy ked miniem, vyskusam iny. Ja si kupujem na zrelu plet.
Make up som si uz tiez nasla. Pouzivam od Anemarie Borlind, ale ten je urceny na zrelu plet-anti aging, musela by si len vyskusat, ci je vhodny aj na tvoju plet. Mne perfektne prilne na plet a vydrzi cely den. Predtym mi make up dobre na pleti nedrzal a tazsie sa vsakoval, pretoze tvar bola prilis mastna, jednoducho nespravne hydratovana.
Este co sa tyka olejov, treba vzdy nanasat na navlhcenu plet, nie suchu a kruzivymi pohybmi zapracovat do pleti. Staci par kvapiek, vtedy sa plet nebude lesknut. Sipkovy a rakytnikovy olej som skusala len raz a bola som z nich dost zlta na tvari:-) Mozno by bolo vhodne zmiesat s nejakym inym olejom, ale s tym skusenosti nemam. Ja pouzivam vacsinou jednodruhove a nemiesam. Podla mna by si mohla ten hroznovy davat aj na noc pokial sa ti neupravi to mastenie pleti a potom postupne vyskusat aj iny. Staci prestudovat na nejakych strankach o olejoch, ktory je na co vhodny, pretoze oleje su aj liecive. A zaroven ich mozes aj konzumovat, preto su dobre aj na plet.
Tak baby tak sa v tom oleji aj kupajte pre mna za mna ale potom sa nesťažujte že sa lesknete ako konovy vajicia.
od jula pouzivam Ellyson aj ja, prave Zuzka, ktora tu komentuje mi ju odporucala, tiez sa mi zdala draha, ale nelutujem, tie vyrobky Zuzka maju minimalnu trvanlivost do 4 mes, ale neznamena, ze ak neminies, musis vyhodit..... Kremy aj sera mi vydria presne tie 4 mesiace, konecne uz nemam problem s pletou, akne a dehydrovanu a pritom mastnu plet a aj vrasky su vypnute.
drevo - dakujem, ale ako som pisala, mne ta chemia znicila plet, skusala som uz vela pripravkov oriflame slubujucich hory doly len aby to predali a absolutne nic mi to nepomohlo, naopak mam teraz vyrazne vrasky a znicenu plet, na co mi zas chcu ponukat ine pripravky. ja s tymito "osvedcenymi" znackami koncim a radim tak spravit kazdemu.
zuzi74 - dakujem za radu, si poklad :) pozerala som si tie oleje a rozmyslala som, ze by som mohla skusit rano si davat hroznovy olej a na vecer si davat sipkovy olej zmiesany s rakytnikovym, co povies? Nie je ziadna sanca, ze by mi tieto oleje mohli vysusit plet ale naopak, ozaj ju hydratuju? Lebo ja sa uz bojim vsetkeho, co je urcene na mastny typ pleti, mam ozaj uz velke vrasky a napnutu plet, napriek tomu ze je mastna.
Co sa tyka tej prirodnej kozmetiky Elysson . ako dlho si ju mala? Pouzivaju aj nejaku chemiu? Lebo pod nadpisom "O pripravkoch" maju pisane aj "Kremy", kde maju len popisane co sposobuju mastne a co zas light kremy, ale nic ine.
A teraz nepouzivas nic ine, iba oleje ano? Chcela by som si najst nieco prirodne aj na odlicovanie, vedela by si mi prosim ta aj z tohto nieco poradit?
A este mam jednu otazocku - nevies ci existuje aj nejaky prirodny make-up? Neviem si sice taky ani predstavit a preto aj dost pochybujem ze take nieco moze byt, ale zlozenia beznych make-upov su ozaj hrozne. Ale ja mam plet aj dost cervenu s malymi jazvickami po akne a neviem si moc predstavit vyjst von bez make upu :/ To bude dalsi problem ktory musim nejakym sposobom vyriesit, lebo urcite to nerobi nic dobre na pleti.
A este raz dakujem za radu, ani nevies ako si mi pomohla :) Ja stale dufam, ze sa mi po tolkych rokoch podari problem s mojou pletou vyriesit.
Ach jaj, zase jedna dobra dusa, ktora tvrdi, ze oleje este viac zmastnuju plet. Drevo, nenapadlo ta, ze prave z tych hydratacnych kremov a roznych kremov na akne je plet vysusena a potom sa este viac masti?? To iste sa deje s pokozkou hlavy...cim viac sa vysusi, tym viac sa budu vlasy mastit. Prirodne oleje reguluju mastnotu a treba si vybrat taky, ktory je cielene na mastnu plet.
Hydratacne kremy obsahuju velke mnozstvo vody, ktora sa z pokozky odpari a postupne ju vysusuje az do pnutia, co je nasledkom suchej, napnutej, podrazdenej a zvraskavanej pleti.
A okrem ineho kremy z oriflame a avon by som na tvar nedala ani keby mi ich ponukali zadarmo. Staci sa pozriet co obsahuju. Tie okolo prirody ani nechodili.