Ahojte, mám veľký problém, bolí ma asi tak 5-6 zubov, plus asi 3 mesiace vypadnutá veľká plomba, ktorá ma bolí skoro každý deň, každý deň takmer beriem nejakú tabletku na bolesť, je to dosť zlé, stále sa mi robia afty, jedna sa mi zahojí, na druhej strane sa mi spraví ďalšia a takto to ide aj 3 týždne, preventívnu prehliadku som mal naposledy v roku 2013, odvtedy som nebol ani raz. Vôbec neviem, ako to riešiť, nakoľko mi nemá ani kto z rodiny požičať, inak nemám momentálne ani cent, a predpokladám, že mi bude treba minimálne 150 eur ak nie aj viac, ak mi to bude všetko robiť najlacnejšia zubárka. Napadá vás niečo, ako to riešiť?? Bojím sa nejakého zápalu väčšieho a toho, že prídem o všetko zuby, ktoré mám.
Bolí ma veľa zubov, nemám ale peniaze, ako to riešiť?
Aj mňa kedysi bolelo veľa zubov, aj peniaze som mala a aj tak sa nevyriešilo nič. Lebo lacní zubári nevedeli nájsť skryté medzizubné kazy, lebo nevedia, čo je digitálny röntgen. Musela som navštíviť súkromnú zubnú kliniku v BA a až tam sa tie kazy odhalili a opravili, odvtedy mám pokoj. No ale keď nemáš peniaze, tak je to komplikovaná situácia. Naozaj len k tým študentom zájsť - oni sa musia aj s röntgenovým prístrojom naučiť pracovať, tak ak ti voľným okom nenájdu kaz na takom zube, ktorý ťa bolí, žiadaj röntgen a zostáva ti už len dúfať, že sa stretneš s pochopením.
" na Heydukovej "
Existuje viacero moznosti, ako to riesit.
Po prve : Zuby si mozes dat opravit aj na Heydukove v Bratislave, kde pracuju studenti stomatologie. Ti ti urobia vsetko takmer zadarmo. Platis iba za material, co je minimum. Sice ta bude osetrovat student, cize nie zubar, ale bat sa nemusis, kazdy z nich uz urobil tisicky a tisicky plomb na umelych zuboch a fantomovych hlavach, kym dostal zodpovednost za skutocneho, ziveho pacienta. A pravdepodobnost, ze uplne, ale naozaj uplne prvym pacientom prave tohto konkretneho studenta budes prave ty, je naozaj minimalna. Pre toho, kto tie peniaze naozaj nema, je lepsie dat sa osetrit u studenta, ako nedat sa osetrit vobec.
Po druhe: Kym budes pracovat na Slovensku, penazi budes mat tak malo, ze nebudes mat z coho setrit, ani keby si ako chcela. Takze zostava jedine vypadnut za pracou do zahranicia, lebo to je najrychlejsia cesta k ziskaniu penazi. Ta nemcina pre samoukov zase nekonecne vela stran nema, pri prvej lekcii zacnes a pri tridsiatej skoncis. Ostatne sa doucis sama pozeranim nemeckych filmov a kratsich videi na Youtube, co je tiez dolezite, aby sa ti spravna vyslovnost dostala do ucha. Najviac sa vsak naucis pri komunikacii s ludmi. Za gramaticke chyby ta nikto hresit nebude, len treba vela rozpravat a vela robit, usilovne a huzevnato pracovat a uchytis sa. Rozprvat staci aj s chybami, len treba porozumiet prikazom sefa, to je to najdolezitejsie. Uz z prvej vyplaty mozes mat opraveny cely chrup. Alebo z prvych dvoch. Praca v zahranici vyriesi nielen problemy so zubami, ale najma s financiami a ked raz odides, nebudes sa uz chciet za ucelom hladania si prace na Slovensku nikdy viac vratit, uvidis. Nech uz sa rozhodnes akokolvek, zelam ti vela stastia, nech sa ti problem so zubami co najskor vyriesi.
za 150 eur ti tie zuby nanajvys vytrhaju a nie ze opravia.. tak si uzivaj ten nas demokraticky blahobyt. ale kiezby v tvojej situacii boli radsej vsetci prisluhovaci tohto satanskeho zvrateneho systemu
začni šetriť, nemíňaj prachy na cigy, alkohol, internet, paušal na mobile a podobné zbytočnosti.
vyplachuj si ústa šalviovým, alebo harmančekovým odvarom(čaj) a skús hrýzť klinčeky(korenie nie klince!) ;)
dočasne ti to možno pomôže ale problém nevyrieši takže zubára budeš musieť skôr či neskôr navštíviť.
a čo spánok? Neškrípeš zubami v noci? Aj to môže byť dôvod prečo ťa bolí tak veľa zubov, tak isto ako aj zanedbaná ústna hygiena.
K tomu všetkému mi ešte ak dosť puká sánka, ako keby som tie kosti mal rozmrvené.
pokial to nebudes riesit tak mozes naozaj prist o vsetky zuby
Hej, robia sa mi také hrčky, ako keď sa ty spraví herpes na pere, tak mne sa také niečo podobné robí na ďasnách, tak nejako to budem musieť poriešiť.
Co su to afty? Ja neviem, hrcka medzi/nad viditelnou castou zuba? Lebo ak hej, mas zapal vnutri zubu/pri koreni a ak si ten stastny da sa este zachranit endoonciou.
Jednoducho ti to poviem, ak ku zubarovi nepojdes, prides o vsetky zuby co ta bolia, urcite sa niektore daju spravit len blbou vyplnou.
Teraz este sice vydrzis, ale nad zubkami sa ti spravia hnisave zapaly a budu musiet ist von, ak nie, mozes dostat zapal okostnice, mozno aj otravu krvi to som si neni isty.
Lieky tiez nieco stoja nie? ..
Treba to opravit za kazdu cenu, zuby mas len jedny.