Prečo to ľudia robia? Názor psychológa na bizarné úpravy

Táto diskusia patrí k článku: Prečo to ľudia robia? Názor psychológa na bizarné úpravy
Prečo to ľudia robia? Názor psychológa na bizarné úpravy

Umenie, telový šperk, chodiaci bilboard alebo grafity či módne atramentové doplnky. Takto rôzne by sa dali nazvať dekorácie tela ako tetovanie či prepichovanie. Otázkou, ktorú si dnes kladieme je to, či sa v týchto prípadoch hovorí o umení alebo seba-deštrukcii.

ANDYmai

Prepacte ak tento nazor uvidite moj nazor 2 krat,,totiz potom co som ho pridal 1 raz,skontroloval som to a ..nic..nevidel som ho,,preto som ho pridal este raz,,,takze / :For how long we call the word fashion,,,fashion is for how long usualy officialy,,,can be tatu for all life callIing out as fashion ? Prepacte,,,to som len past...oval teda len vlozil,co som sa pytal na internete....Ale,,je tetovanie modou ak sa jedna o cely zivot?.Su nenormalny ludia ty,ktory vravia v starobe ,ze bol som mlady a nerozvazny,ze som sa dal tetovat.Teda,ak je clovek ''ok'',potrebuje sa stimulovat este vonkajsou formou ? Ak sa uz stimuluje,nie je to tym ze mu chyba nieco dusevne?..Povedzme rozvaha?...Takze,,,,fashion-teda moda,je docasna alebo ''nedocasna-podla tetovania'''...Dovod? Mlady ludia zvacsa hovoria,,,ze je to moda to tetovanie,,,a co nerozvaha,mladicka nerozvaznost....toto je predsa pocut u vacsiny neskorsie...Inak,,A co nabozenske symboly,ja som vydel zalm o Jezisovy,,,naco potrebuje clovek-jedinec tetovat tento vers,,,nie nahodou,ze ho zabuda? zabuda podla neho zit,tak si to pripomyna? nie je to potom dusevna zaostalost? A co detske mena,,,zenske mena,,,nemaly by sme nahodou ich nosit v srdci ?! ale treba nam ich stale pripomynat -vydenim?! hahahaha,,,,takze,,,tetovanie,je vlastne : filtrovanie si svojich bohuzial minusov,ako je zrejme...Ale,ak tetovanie,niekomu pomaha,ze nevie sa inak ovaldat,hovori sa tomu ;;nemam na to'',tak lepsie sa potetovat,,a mozno,,cim viac,tym sa viac koordinuje...Ale ako som napisal,u zdraveho silne jedinca,fyzicky aj dusevne nieje to potrebne.Majme sa radi aj taky aj onaky,,,,a hotovo...z uctou Andy

Len ja

Väčšiu hlúposť som nečítal a ten preklad slova tattoo znamená vryt do koze a celé je to o tom že sa to niekomu páči. To je cele, nič viac. A nech ten výskum nerobia nepotetovany

Martin Kupec

Ja prosim Vas nikde netvrdim ze ludia s tetovanim su nejaka podradna skupina alebo ze sa jedna o nejakych hlupych, zlych ludi. Ani nahodou. Ja osobne poznam ludi s tetovanim a su to super ludia. Tvrdim vsak ze ak sa bavime o tom preco sa ludia tetuju, tak tu si vacsina z nich nerozumie. Ja by som bol rad keby sme mali vecnu diskusiu a bavili sa o tom preco Vy si myslite ze sa ludia tetuju. To ze clovek nerozumie preco to robi este neznamena ze je zly alebo nieco taketo, vobec nie. Samotne tetovanie nie je zle, nevyhodou je ked ten clovek nerozumie preco sa dal potetovat. To ze sa napriklad niekomu pacia tetovania na inych je jedna vec ak ale ja sa rozhodnem pre tetovanie tak to uz robim pre nejaky motiv, mna to kolkokrat lakalo ale prisiel som na to ze by som tym chcel vlastne iba riesit moju nespokojnost s uznanim. Inak zrely clovek nema potrebu sa tetovat.

Moireal

Pre mna je tetovanie dost kontroverzna tema. Na zenach sa mi nepaci a nerozumiem, preco si ho zacali teraz napriklad spajat s pin-up stylom. Takisto si to na sebe neviem predstavit, lebo si nechcem nechat znicit kozu, ktoru uz mam beztak dost citlivu. Ktovie ako tie tetovania budu o par rokov vyzerat.

Tetovania, ked su jemne, daju sa, ale obrovske plochy su moc. Osobne si vsimam, ze najma neatraktivni ludia maju potrebu dat sa ozdobit, aj ked ani toto nieje 100%na pravda.

Aj na tetovanie treba mat vkus a to to vacsina ludi nema.

Castiel

Ľudia majú od detstva v sebe odsudzovanie s predsudkami muž čo má tetovanie je gauner i ked to môže byť skvelý človek čo si chcel dať niečo zo svojho vnútra na seba. Ďalšie príklady napr. ked je žena oblečená sexy je štetka či vyšportovaný muž je sprostý je toho veľa.

kgsa

Ja osobne nemam rad tetovania. Alebo ked uz, tak len male ako dekoracia, na nie hned viditelnom miest,, ako napr mne sa pacia prave tie 3dmotiliky, alebo 3 labky. A vlastne nech sa tetuju len baby :D Uz ked vidim tetovaneho chalana, tak si len pomyslim, aky gauner, alebo ze nim bol, a ma na sebe dozivotny dokaz. Tetovany su len frajerikovia, co maju potrebu vyvysovat sa... osobne poznam dvoch, co si dali hlupe tetovania, ozrali sa, a sli do salonu... jeden ma az jazvu z tetovania,, ze si chcel pridat atrament ci ako... Ale na babach sa mi tie male tetovania pacia :P :)

Mesačný princ

Ja len takú maličkosť by som k tomuto...teda ka môžem :D

Tetovania sa mi páčia a je to obrovské umenie, no vidieť motýlikov alebo delfínikov na 20 ženách, ktoré človek do dňa stretne a presne takých istých je už podľa mňa dosť....

Ak už tetovanie, tak také, ktoré ma vystihuje a nie, že dám si vytetovať čmáranice a ani neviem čo znamenajú, či nejaký anglický nápis a vôbec neviem význam.

Alebo ,,jéj ty máš motýlika, aj ja si dám vytetovať takého istého,,

neviem, nájsť človeka s originálnym tetovaním je dnes už obrovský problém.

:-D:-D:-D

To co trepes prosim ta?

Typicka moralisticka spolocnost. Odsudit kazdeho na zaklade vzhladu. O tom cloveku nevies ani prd makovy, ale ked ma tetovanie tak uz ma automaticky rizikove spravanie, je vrah, zlodej a kanibal rovno, nie?
Mam kamaratky ablizkych ludi, kt.maju tetovanie a su skvele a pomahaju ludom. A urcite niesu obmedzene ako ty.
wake up, niesme sto rokov za opicami!!!

Martin Kupec

Rad by som prispel. Moj nazor je, a zatial sa mi to potvrdzuje, ze 99,9% ludi co maju tetovanie nerozumeju svojmu motivu. Motivy su z psychologickeho hladiska iba dva: radost a strach. Radost by mohla byt motivom vtedy keby si ludia uzivali samotny proces tetovania aj keby to tetovanie nebolo vidiet. A ak by to tetovanie nebolo vidiet asi by drviva vacsina ludi na to nesla a isla by radsej na masaz ako sa nechat bodat ihlou. Cize v hre zostava uz iba jeden motiv - strach. Ten ma rozne podoby: smutok, hnev, pocit menej cennosti, chybajuce uznanie.....zalezi na cloveku. Presne toto vsak tych 99,9% potetovanych ludi nema identifikovane a teda si v tom nerozumie. Jasne ked sa ich opytam, povedia ze vedia a uvadzaju rozne dovody ako napr. "Paci sa mi to", "Vystihuje ma to" a podobne ktore su vo Vasom clanku spomenute. Uplne sedi v clanku uvedena korelacia ze ludia s tetovanim maju rizikovejsie spravanie, a vyssiu sexualnu aktivitu, vysvetlujem si to tak ze je to prave preto ze si nerozumeju, a teda maju nevyvazeny vztah emocia vs racio, emocia ich castejsie ovladne bez toho aby vedeli co sa s nimi deje. A kedze nerozumeju svojmu motivu, drviva vacsina z nich neskonci pri jednom tetovani a po istom case si daju dalsie. Moj osobny nazore je ze clovek ktory rozumie svojim motivom, teda vyzrely clovek, nema potrebu sa tetovat. Preto ak vie ze ma problem s uznanim tak pracuje na tom aby nebol zavisly na uznani a neriesi to tetovanim/kupou luxusneho auta/predvadzanim a podobne.