V traviacej sustave človeka je veľmi redukovane slepe črevo, relativne krátke čreva, a taktiež tam nenájdeme mikroorganizmy traviace celulozu. Takato stavba traviacej sustavy čisto rastlinnemu stravovaniu, odporuje.
Taktiež ma človek žlčník, ktorý majú všetci mäsožravci a je potrebný na trávenie veľkých dávok tuku z mäsa. Bylinožravci žlčník nepotrebuju, lebo jedia cely deň a tak im vyteka žlč priamo do tenkého čreva. Ak nebude žlčník dostatočne využitý napr. trávením tuku z mäsa, bude žlč v ňom hustnúť a môžu sa vytvoriť žlčové kamene.
Clovek na zaklade anatomickych struktur a aj na podklade vedeckých evolucnych poznatkov je vsezravec. Zivocisne bielkoviny, a teda aj mäso, isto patria do jedalnicka cloveka a dokonca v niektorých usekoch vyvoja organizmu napr. pocas rastu, ci v tehotenstve su nevyhnutne. Ako dokazuju nalezy ranych hominidov, väcsi podiel zivocisnej zlozky potravy zaradili do svojho jedalnicka uz pred 2,5 milionmi rokov a existuje teoria, ze prave vyssie zastupenie zivocisnej potravy pomohlo k rozvoju myslenia, a teda k rastu mozgu.
Da sa teda "povedat", ze aj konzumacii mäsa treba podakovat za to, ze clovek je rozumovo a myslenim na sucasnej "vyspelej" urovni. :)
V otázke zdravia zohráva strava mimoriadne dôležitú rolu, preto by mala obsahovať všetky potrebné zložky pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Niektorí ľudia sa však rozhodli vyradiť zo svojho jedálnička typy jedál obsahujúce mäso. Je to správne?